Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Ειδικά Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής arrow Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού διαθέτει μεγάλη παράδοση οργάνωσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται, από κοινού με άλλους συναρμόδιους φορείς, θέματα που αφορούν στις διεθνείς αθλητικές σχέσεις και εκδηλώσεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και στην προετοιμασία και σύναψη διεθνών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.

Στο ίδιο αυτό γενικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων εντάσσονται:

•    Η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς με την εκάστοτε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες στην έκδοση  ψηφισμάτων  με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Τον Οκτώβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε  ψήφισμα της Βραζιλίας «Building a peaceful and better world through Sports and the Olympic Ideal» ενόψει των Αγώνων του Ρίο 2016.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Γενεύη συντάχθηκε, υποβλήθηκε και ψηφίστηκε, στο πλαίσιο της 31ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μάρτιο του 2016, ελληνικό ψήφισμα για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Σε εφαρμογή του εν λόγω ψηφίσματος διοργανώνεται στη Γενεύη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή διεθνών παραγόντων από το χώρο του αθλητισμού.


•    Η εξέταση  της υποβολής και πορείας υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση μελλοντικών, διεθνών αθλητικών οργανώσεων και η παρακολούθηση της προετοιμασίας των διοργανώσεων, ο τόπος διεξαγωγής των οποίων, έχει ήδη αποφασιστεί.

•    Η συνεργασία με τη Βραζιλία και την Ιαπωνία ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 και του Τόκυο το 2020 αντιστοίχως.

•    Η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή  Επιτροπή και τις κατά άθλημα Ομοσπονδίες και Συλλόγους.

•    Η συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

•    Η συνεργασία με τις ξένες Πρεσβείες στην Ελλάδα και η συνεννόηση για την αντιμετώπιση και λήψη ειδικότερων μέτρων ασφαλείας για ξένες αθλητικές αποστολές που αγωνίζονται στη χώρα μας.

•    Η προετοιμασία διεθνών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.