Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Παρέμβαση ΥΦΥΠΕΞ, Τ. Κουίκ, στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Μοζαμβίκης

Παρέμβαση ΥΦΥΠΕΞ, Τ. Κουίκ, στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Μοζαμβίκης

Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017

Κατά το 1ο Φόρουμ Επιχειρηματιών Ελλάδας – Μοζαμβίκης που έγινε σήμερα στο Μαπούτο, με τη βοήθεια του εκεί Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο,  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Οι πολύ καλές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τη Μοζαμβίκη ενισχύονται από σήμερα, με τη συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρηματικό επίπεδο.

Είναι εντυπωσιακό το ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 70 Β2Β συναντήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών που ήρθαν στο Μαπούτο, με εδώ επιχειρήσεις σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια, η τυποποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι υδάτινοι πόροι, ο κατασκευαστικός τομέας, τα φάρμακα και η μεταφορά τεχνογνωσίας στο πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού.

Για την ιστορία θα πρέπει να πω, ότι η σημερινή επιχειρηματική αποστολή που έγινε με τις εργώδεις προσπάθειες των διπλωματικών μας υπηρεσιών σε χρόνο ρεκόρ, ξεκίνησε κατά το πρώτο μου ταξίδι τον περασμένο Μάρτιο και μετά τη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μοζαμβίκης (δυστυχώς απουσιάζει σήμερα), όπως και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Εμπορίου και Επενδύσεων. Τους υποσχεθήκαμε ότι θα έχουμε το συντομότερο επιχειρηματική αποστολή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας το τήρησε.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον επίτιμο Πρόξενό μας, κ. Γεράσιμο Μαρκέτο, έναν από τους σημαντικότερους Ομογενείς επιχειρηματίες στη Μοζαμβίκη, που παρά την τρίωρη καθυστέρηση της άφιξής μας στο Μαπούτο, κατάφερε να αναπροσαρμόσει το όλο πρόγραμμα και όλες οι Β2Β συναντήσεις να εκτελεστούν κανονικά».

Μετά το πέρας της έναρξης της εκδήλωσης του Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Μαπούτο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης, Εμπορίου, Επενδύσεων και Ελευθέρων Ζωνών, Λορέντσο Σάμπο.

Ο υψηλός Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ να μεταφέρει στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας,  Ν. Κοτζιά, τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα εκκίνησης επιχειρηματικών συμπράξεων. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από αυτές τις επιχειρηματικές δράσεις, ως γέφυρα της Μοζαμβίκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομίας της Μοζαμβίκης προγραμματίζει να εντάξει την Ελλάδα στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Άνοιξη, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.