Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία Συνεντεύξεων Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, στους ρ/σ Real Fm και ΣΚΑΪ Fm

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017

Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ
κ. Γ. Αμανατίδη

Για τη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών

Είχαμε αντιπροσωπείες από 34 κράτη, περισσότερα από 168 μέλη - και, συνολικά, περισσότερους από 300 συμμετέχοντες - 8 Υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών, 22 θρησκευτικούς ηγέτες, εκπροσώπους από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, 10 αντιπροσωπείες από διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και διακεκριμένους αξιωματούχους.
Η χώρα μας είναι το γόνιμο έδαφος διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή. Δημιουργούμε μια κουλτούρα διαλόγου σε επίπεδο κορυφής που μεταφέρεται και προς τα κάτω, στις τοπικές κοινωνίες, και σε αυτό η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων στη Χειμάρρα

Ο σεβασμός του δικαιώματος της περιουσίας αλλά και συνολικά των δικαιωμάτων της μειονότητας εντάσσεται στους πέντε όρους που έχουν τεθεί για την απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία.
Αυτό ήταν επιτυχία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς, ενώ στην αρχή η Επιτροπή είχε θέσει μόνο έναν όρο, προσθέσαμε άλλους τέσσερις όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται το θέμα της ιδιοκτησίας της μειονότητας.

Θεωρώ ότι, αυτά που έγιναν χθες, έχουν και ένα στοιχείο εσωτερικής κατανάλωσης, ιδίως με τον τρόπο που έγινε η όλη κινητοποίηση από πλευράς τους. Αφορούσε δύο περιπτώσεις και μάλιστα έγινε η παρέμβαση, υπήρξε η δικαστική απόφαση... Η μία περίπτωση που είναι για το βενζινάδικο έχει γίνει παρέμβαση και, όπως έχει πει και ο Υπουργός, θα δοθεί άδεια να ανοίξει κάπου αλλού. Εμείς προστατεύουμε τα δικαιώματα γιατί δεν μπορεί ούτε να τους τα κατεδαφίσεις ούτε να τους αποζημιώνεις με εξευτελιστικά ποσά, ώστε, ουσιαστικά, να τους εκδιώκεις. Να είστε σίγουροι ότι όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε είναι διαρκείς και συνεχείς.

Για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει μια απόφαση της πολιτικής γραμματείας, σύμφωνα με την οποία η πολιτική μας είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στα πολιτικά όργανα παρατίθενται όλες οι απόψεις με δημιουργική κριτική και έρχεται η σύνθεση, η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση. Αυτή είναι η κουλτούρα μας.

Ως κυβέρνηση, προείδαμε και συστάθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Μουζάλας έχει εμπειρία και εφαρμόζει μια συνολική μεταναστευτική πολιτική, διότι τη χώρα μας δεν την είχε προετοιμάσει κανείς για το ρεύμα προσφύγων που δέχτηκε.

Κατά την άποψή μου, έχει δώσει όλη την ικμάδα του και η συνολική εικόνα είναι ότι έχει αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα [προσφύγων] με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Η Κυβέρνηση έχει μια συνολική πολιτική [για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης] και αυτήν την πολιτική εκφράζει η κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας, αλλά και όλοι μας.

Είναι επιτυχία της Κυβέρνησης η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Αποτελεί επιτυχία της Κυβέρνησης, ιδίως με τον τρόπο που αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση και των δηλώσεων που ακολούθησαν από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κ. Ζάιντ, τον Πρόεδρο Όμπάμα, τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλων τόσων ηγετών.

Είναι ηγέτες και όργανα που [βλέπουν ότι] υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ότι οι κινήσεις που γίνονται [από μέρους μας] είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υλοποιείται βάσει σχεδίου.

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όταν μιλούν, μιλούν εν ονόματι της Χώρας. Η Χώρα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος.

Ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την ανάγκη απομείωσης του χρέους. Μην ξεχνάτε ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έχει πάρει θετικές κριτικές για το ταξίδι στις ΗΠΑ. Βάζει πλάτη για το χρέος. Έχουμε να κερδίσουμε από αυτό. Μόνο επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί. Κάποιοι ζηλεύουν, αλλά τι να κάνουμε; Άλλο πράγμα η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και άλλο η μονοδιάστατη.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των New York Times και του BBC, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει.

Για το κοινωνικό μέρισμα και τη στάση της ΝΔ
Πέρυσι, όταν μιλούσαμε για να δώσουμε τα χρήματα, πήγαν στην Ευρώπη και έλεγαν «κοιτάξτε, δεν σας έχουν ενημερώσει». Τώρα, ακολουθούν άλλη πολιτική: μας ρωτούν πώς τα μαζέψαμε και παραβλέπουν ότι έχουμε και έσοδα 400 εκατομμυρίων ευρώ από τη δήλωση περίπου 4,5 δις ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων.
Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε ήδη δώσει 1,5 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ακούστε τα ηχητικά: