Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, το οποίο συζήτησε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται το Σάββατο 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θεώρησε ισορροπημένη τη σχετική πρόταση της Επιτροπής, δεδομένου ότι ξεκαθαρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα από όσα είχε ως μέλος, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα έχει εκδικητικά ή τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη μνεία του κειμένου για την αναγκαία διαφάνεια της διαπραγμάτευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η νομική ασφάλεια αλλά και η ορατότητα των κρίσιμων διακυβευμάτων όχι μόνο για τα κράτη και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι από την όλη διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει πιο δυνατή και, ιδίως, με ενισχυμένη την κοινωνική και δημοκρατική της διάσταση. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε τη χθεσινή πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, αν και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξη και συγκεκριμένη.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε, επίσης, στη σύσκεψη των σοσιαλδημοκρατών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, κ. Νίκολας Σμιτ, συντονιστή των σοσιαλδημοκρατών Υπουργών Εργασίας. Το αντικείμενο των παραγωγικών αυτών συζητήσεων αφορούσε, κυρίως, την καλύτερη οργάνωση της συζήτησης για την κοινωνική Ευρώπη.