Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Πολωνίας κ. R. Sikorski

Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Πολωνίας κ. R. Sikorski

Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011

Βασικά σημεία

κ. R. SIKORSKI:
·   Η Πολωνία και η Ελλάδα είναι κράτη που κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου συμμετείχαν σε κοινούς αγώνες  Η Ελλάδα είναι επίσης μία χώρα που επιλέγεται από μεγάλο αριθμό Πολωνών τουριστών, που εκτιμούν ιδιαίτερα τις φυσικές ομορφιές της χώρας.
·  Στα θέματα της διεθνούς πολιτικής συμφωνούμε σε πάρα πολλά πεδία και συμφωνήσαμε ότι θα αλληλο-στηριζόμαστε και στο μέλλον. Η Πολωνία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., κάτι που η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά.

·   Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση μιας πάρα πολύ δύσκολης οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:

·  Η Πολωνία αναλαμβάνει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προτεραιότητες και το πρόγραμμά της και να πω, ήδη από τώρα, ότι είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη Προεδρία.

·  Ως Ελλάδα έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις βαλκανικές χώρες και σε αυτό το πλαίσιο είχα και τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Radek για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, την πλέον γνωστή σε όλους Agenda 2014 αλλά και για το σχέδιο, την πρόθεση της Ελλάδας, όταν αναλάβει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, το πρώτο εξάμηνο, να διοργανώσει και πάλι μία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

·  Βεβαίως μιλήσαμε και για το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Radek και για τη σκέψη που εκφράσαμε για μία συζήτηση, μία ανοικτή συζήτηση και συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

·  Ελπίζω η Ελλάδα να γίνει ο πλέον αγαπημένος προορισμός διακοπών όλων των Πολωνών, είτε έρχονται στα ελληνικά νησιά είτε στα παράλια της Bόρειας Ελλάδας, νομίζω οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας θα μαγέψουν όλους, όπως βεβαίως και η ζεστή φιλοξενία των Ελλήνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων

κ. R. SIKORSKI:
Χαίρομαι πάρα πολύ που πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση.  Γνωρίζω πάρα πολύ καλά το συνάδελφό μου από την Ελλάδα, γνωριζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και από τις συναντήσεις στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα όμως πραγματοποιήσαμε μια διμερή συνάντηση και κρίνω το αποτέλεσμά της ως πάρα πολύ θετικό. 

Η Πολωνία και η Ελλάδα είναι κράτη που κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου συμμετείχαν σε κοινούς αγώνες  Η Ελλάδα είναι επίσης μία χώρα που επιλέγεται από μεγάλο αριθμό Πολωνών τουριστών, που εκτιμούν ιδιαίτερα τις φυσικές ομορφιές της χώρας. 

Στα θέματα της διεθνούς πολιτικής συμφωνούμε σε πάρα πολλά πεδία και συμφωνήσαμε ότι θα αλληλοστηριζόμαστε και στο μέλλον. Η Πολωνία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., κάτι που η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά. Και οι δύο στηρίζουμε την κοινοτική μέθοδο, την οποία θα εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια της Συμφωνίας του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. για τα επόμενα έτη. 

Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό που στήριξε μία από τις Πολωνικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ενίσχυση της πολιτικής άμυνας και πολιτικής ασφαλείας.  Η Πολωνία ως κράτος που φιλοξενεί την υπηρεσία της FRONTEX, επίσης είναι συνυπεύθυνη για την μεταναστευτική πολιτική. Συζητήσαμε με τον Έλληνα συνάδελφό μου επίσης θέματα που αφορούν την πολιτική γειτονίας.  Αναφέρομαι κυρίως στον ανατολικό χώρο και πιστεύω πως κατάφερα να πείσω τον κύριο Υπουργό, πως τα κράτη που συμμετέχουν στην Ανατολική Εταιρική Σχέση έχουν μια πολυετή και μακροχρόνια προοπτική. 

Ας μου επιτραπεί να πω πως παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση μιας πάρα πολύ δύσκολης οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης, που κληρονομήθηκε από τους προκατόχους της. Οι ιδανικές σχέσεις που ενεργοποιήθηκαν εκ νέου από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον κύριο Donald Tusk και τον κύριο Παπανδρέου, θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Δίνω το λόγο στον κύριο Δρούτσα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.  Να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών Radoslaw Sikorski για την πολύ θερμή υποδοχή εδώ, στη Βαρσοβία.  Βρισκόμαστε συχνά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σχέσεις μας και οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ θερμές, αλλά πάντα είναι κάτι το ξεχωριστό, μια διμερής συνάντηση και γι’ αυτό είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Βαρσοβία. 

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας είναι σε άριστο επίπεδο, αλλά όπως πάντα υπάρχει ακόμα πολύ περιθώριο να εντατικοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις μας και πιστεύω και μετά από αυτήν τη σημερινή συνάντησή μας ακριβώς αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε. Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Πολωνία, όπως είπε και ο Radek είναι και ιστορικοί, αλλά έχουν ένα πολύ καλό παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον και σε αυτή την κατεύθυνση ακριβώς θέλουμε να εργαστούμε.

Η Πολωνία, ως γνωστόν, αναλαμβάνει και την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προτεραιότητες και το πρόγραμμά της και να πω, ήδη από τώρα, ότι είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη Προεδρία και να διαβεβαιώσω τον Radek ότι θα έχει την Ελλάδα δίπλα του σε όλα αυτά που θέλει να πραγματοποιήσει επί Προεδρίας της. 

Είχαμε και την ευκαιρία - και ευχαριστώ τον Radek πολύ γι’ αυτό - που αφιέρωσε κι εκείνος πολύ χρόνο στη συζήτησή μας για να μιλήσουμε για το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον.  Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει πλήρως και τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις στην ευρωπαϊκή Ανατολική Εταιρική Σχέση, κάτι το οποίο και η Πολωνία προωθεί με όλες της τις δυνάμεις. Ως Ελλάδα έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις βαλκανικές χώρες και σε αυτό το πλαίσιο είχα και τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Radek για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, την πλέον γνωστή σε όλους Agenda 2014 αλλά και για το σχέδιο, την πρόθεση της Ελλάδας, όταν αναλάβει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, το πρώτο εξάμηνο, να διοργανώσει και πάλι μία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας για το θέμα της διεύρυνσης, βεβαίως μιλήσαμε και για το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Radek και για τη σκέψη που εκφράσαμε για μία συζήτηση, μία ανοικτή συζήτηση και συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τέλος, είχα και την ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ένα θέμα το οποίο αγγίζει πλέον σοβαρά την Ελλάδα και να ενημερώσω τον Radek για τις τελευταίες δράσεις και πρωτοβουλίες που πήρε η Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω –και θα μου επιτρέψετε να το κάνω και δημόσια– να ευχαριστήσω την Πολωνία και για τη δική της συμμετοχή στη FRONTEX αλλά και στην ταχεία δύναμη δράσης, τη λεγόμενη RAPID, στο θέμα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης.

Τέλος, να πω για άλλη μία φορά, για τις διμερείς μας σχέσεις, ότι εδώ έχουμε πολύ περιθώριο ακόμα να συνεργαστούμε στενά και θα μου επιτρέψεις Radek να αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία και να αναφερθώ σε ένα τουλάχιστον θέμα, τον τουρισμό.  Ελπίζω η Ελλάδα να γίνει ο πλέον αγαπημένος προορισμός διακοπών όλων των Πολωνών, είτε έρχονται στα ελληνικά νησιά ή στα παράλια της Bόρειας Ελλάδας, νομίζω οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας θα μαγέψουν όλους και βεβαίως και η ζεστή φιλοξενία όλων των Ελλήνων.

Για άλλη μία φορά, ένα θερμό ευχαριστώ για την υποδοχή και τη φιλοξενία και ελπίζω να μπορέσω να σε υποδεχθώ πολύ σύντομα και εσένα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς τους κυρίους Υπουργούς, αναφερθήκατε και οι δύο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.  Ήθελα να μου πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της FRONTEX, θα παραμείνει στην Ελλάδα, να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή, που είναι απειλή και για την Ευρώπη;

κ. R. SIKORSKI: Όσον αφορά την αποστολή, θα σας συνιστούσα να απευθύνετε το ερώτημα στην ίδια τη FRONTEX.  Η ίδια η Πολωνία θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, όμως πρέπει οι πρωτοβουλίες αυτές να είναι αποτελεσματικές και να είναι ανθρωπιστικές, να τηρούνται οι μηχανισμοί αυτοί και γι’ αυτό προτείνω να απευθυνθείτε απευθείας στην Υπηρεσία.  Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματα που συνδέονται με την εθνική μας κυριαρχία, είμαστε κι εμείς μία χώρα που είναι μεθοριακή, πιστεύουμε όμως ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να γίνεται και στηρίζοντας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των χωρών, που βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονία μας.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να σας πω και εγώ δύο λόγια, όπως είπα και προηγουμένως, βασιζόμαστε και στη συνεργασία με τη FRONTEX και νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήδη έχει αποδώσει πολύ καλά αποτελέσματα.  Το θέμα της λαθρομετανάστευσης για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι δεν είναι απλώς ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την Ελλάδα και ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο με αποτελεσματικότητα, αλλά βεβαίως δείχνοντας πάντα και το ανθρώπινό της πρόσωπο, εάν θέλετε, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις που έχει και από τις διεθνείς συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, εάν η απόφαση για την ανέγερση του τοίχους έχει ήδη ληφθεί, για την ανέγερση του τοίχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ναι, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανέγερση ενός τεχνητού εμποδίου σε τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων.  Όπως είχα τη δυνατότητα και προηγουμένως να αναφέρω, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα της λαθρομετανάστευσης με αποφασιστικότητα και με αποτελεσματικά μέτρα, παράλληλα όμως δείχνοντας, όπως είπα προηγουμένως, το ανθρώπινό της πρόσωπο και τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς συμβάσεις.