Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
greek italian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Ιταλία arrow Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις

Η Ιταλία, αποτελεί, παραδοσιακά, το δεύτερο προορισμό, σε αξία, των ελληνικών εξαγωγών, στον οποίο κατευθύνεται περί το 8% του συνόλου των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για το πρώτο εξάμηνο του 2014, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδος-Ιταλίας, ανήλθε σε 2,934 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 163 εκ. ευρώ, ήτοι 5,26% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται τρίτη χώρα προμηθευτής της Ελλάδας (μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία) και δεύτερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων μετά την Τουρκία.

Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ανήλθε στα 1,178 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 12,74%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγωγών από την Ιταλία, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ανήλθε σε 1,755 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά (34,69%) μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσεως.

Το ύψος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 576 εκ. ευρώ, έναντι 395 εκ. ευρώ το 2013.

Τα βασικά προϊόντα που παραδοσιακά εισάγονται στην Ιταλία από τη χώρα μας είναι αργίλιο και τεχνουργήματα αυτού, ψάρια και μαλακόστρακα, ορυκτά καύσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών, λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά καθώς και πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα αυτών.

Στην Ιταλία δραστηριοποιούνται 38 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Στον επιχειρηματικό κλάδο υπάρχουν δύο φορείς ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ιταλία:

- Η «Ένωση Ελληνικών Εστιατορίων στην Ιταλία», με την ονομασία “Associazione dei Ristoranti Greci in Italia”, εν συντομία “A.R.G.I.” με σκοπό την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.
- Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, υπό την επωνυμία «Camera d’ Affari Italo-Ellenica» με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων Ελλάδος και Ιταλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Διαδικτυακή Πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών «AGORA» http://www.agora.mfa.gr
Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/843
Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μιλάνου http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/842

Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στους διαδικτυακούς τόπους:
Οργανισμός Invest in Greece http://www.investingreece.gov.gr
Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο στην Αθήνα http://www.italia.gr
Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη http://www.italchamber.gr
Ελληνική Στατιστική Αρχή: http://www.statistics.gr

Τουρισμός

Συνολικά για το 2013 περί τα 58 εκ. επισκεπτών (έναντι 50 εκ. επισκεπτών το 2012) ταξίδεψαν εκτός Ιταλίας, δαπανώντας πλέον των 9,629 δισ. ευρώ.

Το ρεύμα επισκεπτών προς τη χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, καθώς το 81% περίπου των Ιταλών που έρχονται στη χώρα μας, ουσιαστικά πραγματοποιούν τις διακοπές τους κατά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδεύει το μήνα Αύγουστο και προτιμά τη μετάβασή του στη χώρα μας αεροπορικώς (το 60% μέσω πτήσεων τακτικών αεροπορικών γραμμών). Η Ελλάδα, το 2013, υποδέχτηκε το 1,69% των Ιταλών επισκεπτών που βγήκαν στο εξωτερικό για λόγους εργασίας ή αναψυχής και κατατάσσεται 9η όσον αφορά το συνολικό αριθμό Ιταλών επισκεπτών. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, για την εν λόγω περίοδο, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 991.000, δαπανώντας 641 εκ. ευρώ για τη διαμονή τους, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2014, ανήλθαν σε 50.000 επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 21 εκ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 25 Μάιος 2017
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter
You in Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0