Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
greek italian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Ιταλία arrow Πολιτικές Σχέσεις

Πολιτικές Σχέσεις

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με αγαστή συνεργασία τόσο διμερώς, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, όσο και εντός της ΕΕ, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία, με παρεμφερείς απόψεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της παράνομης μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων, η ενεργειακή πολιτική, οι μεγάλες κρίσεις που βρίσκονται εν εξελίξει (Ουκρανία, Συρία, Λιβύη, Ισλαμικό Κράτος, τρομοκρατία κλπ.)

Η Συνεργασία και η ανταλλαγή επισκέψεων ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο χάρη στη διαδοχική ανάληψη από τις δύο χώρες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Χάρη στις κοινές σε μεγάλο βαθμό προτεραιότητες και την έμφαση και των δύο χωρών σε θέματα Μεσογείου, το 2014 χαρακτηρίστηκε ως μεσογειακό έτος της ΕΕ.

Σε καθαρά διμερές επίπεδο, συγκρατείται ότι o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Giorgio Napolitano, επ’ ευκαιρία εγκαινίων τον περασμένο Μάρτιο μεγάλης πολιτιστικής έκθεσης στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ιταλία, τόσο το 2013 (21 Οκτωβρίου), όσο και το 2014, όταν τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχε στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου για την Απασχόληση (Μιλάνο 8 Οκτωβρίου), καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής EU-ASEM, στο Μιλάνο 16 και 17 Οκτωβρίου 2014. Επίσης, στο πλαίσιο ιδιωτικής του επίσκεψής στη Φλωρεντία, τον περασμένο Ιούλιο, είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Renzi. Σημειώνεται επίσης πως ο τέως Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Letta είχε, επίσης, επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο του 2013.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συναντήσεις τόσο με την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών κα Emma Bonino στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 καθώς και με την διάδοχό της Federica Mogherini Μογκερίνι στις 28 Φεβρουαρίου 2014, συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ στις 28 Αυγούστου 2014 στο Μιλάνο.

Στο πλαίσιο συναντήσεων της ιταλικής Προεδρίας, έχουν επισκεφτεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 τη χώρα, μεταξύ άλλων, οι έλληνες Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Πολιτισμού, Τουρισμού κλπ., ενώ πολλές ήταν και οι αντιπροσωπείες της Ελληνικής Βουλής που μετείχαν σε εκδηλώσεις των δύο ιταλικών κοινοβουλευτικών σωμάτων.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 28 Νοέμβριος 2014
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter
You in Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0