Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
greek italian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Ιταλία arrow Πολιτιστικές και Μορφωτικές Σχέσεις

Πολιτιστικές και Μορφωτικές Σχέσεις

1. O Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί μόνιμο δυνατό σημείο της παρουσίας της χώρας μας στην Ιταλία και εκτιμάται ιδιαιτέρως, τόσο από τον κόσμο του Πνεύματος και της Τέχνης της φιλοξενούσας χώρας, όσο και από το ευρύτερο κοινό. 

Η κοινή ιστορική πορεία διευκολύνει  τη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, η οποία ξεπερνά τη μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας λειτουργούσα μορφωτική συμφωνία και τις σχετικές ανταλλαγές. Το αποτέλεσμα είναι η διοργάνωση, σε όλη την Ιταλία και από διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς, μεγάλου  αριθμού πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελληνική θεματολογία, συχνά σε συνεργασία με την Πρεσβεία ή υπό την αιγίδα της,  σε όλους τους τομείς της Τέχνης και των Γραμμάτων.

2. Ήδη  το 2013 διοργανώθηκαν από πλευράς Πρεσβείας, αλλά και Προξενείων και με συμμετοχή και συνεργασία χορηγών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, αλλά και από ελληνικές κοινότητες, με τη συνεργασία ή υπό την αιγίδα Πρεσβείας μείζονα πολιτιστικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ενδεικτικά: 

- Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Νοέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013), με έργα από την ιδιωτική συλλογή Φέλιου

- Συνάντηση «Όταν η Ποίηση συναντά τη Μουσική» αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική ποίηση και τη μελοποίησή της ( Μάρτιος2013)

- Έκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων, στη Σικελία [Μεσήνη (Μάρτιος-Μάιος 2013) και Παλέρμο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2013)],

- Ειδική εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Πρεσβεία με τίτλο «Ο Καβάφης στο φως των κεριών», με Ανάγνωση σε διάφορες γλώσσες  Ποιημάτων του Κ. Καβάφη στην Ελληνική Εκκλησία του Αγ. Θεοδώρου

- Ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ο νεοελληνικός Μάιος στη Sapienza», αφιερωμένη στους Ανδρέα Κάλβο και Διονύσιο Σολωμό

- Σειρά εκδηλώσεων  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CEREALIA 2013 

- Τον ίδιο μήνα (Ιούνιος 2013) η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στο 19ο Medfilm Festival

- Έκθεση Σύγχρονων Χαρακτικών, Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο «ILIADODYSSEY»,.

- Απονομή του ιταλικού λογοτεχνικού βραβείου “Lerici Pea” στον Έλληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο και βραβείου μετάφρασης στον εκδοτικό οίκο Αγρα

- Προβολή ταινιών του βραβευμένου σκηνοθέτη Π. Βούλγαρη

3. Αντίστοιχα, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας ΕΕ, με  προεξάρχουσα την εγκαινιασθείσα από τους δύο Προέδρους της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας Έκθεση με τίτλο  Classicità ed Europa. Il destino della Grecia e dell’ Italia, που έλαβε χώρα Μάρτιο-Ιούνιο 2014 στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης διάφορες εκδηλώσεις από όλη τη διάρκεια του 2014:

- Κονσέρτο της σοπράνο Μυρτώς Παπαθανασίου στο Προεδρικό Μέγαρο

- Κονσέρτο της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου με 25μελή ορχήστρα  στο ιστορικό Θέατρο της Ρώμης teatro Argentina τον παρελθόντα Ιούνιο με την λήξη της Ελληνικής Προεδρίας ΕΕ.

- Έκθεση του Ε. Βαρλάμη με θέμα τον Απ.Παύλο στην Βασιλική του Αγ.Παύλου εκτός των Τειχών  τον περασμένο Ιούνιο.

- Ειδική εκδήλωση για τον Καβάφη με συμμετοχή του ποιητή Γ. Χρονά

4. Περαιτέρω, η Πρεσβεία συμμετέχει με εκπροσώπους της ή/καιθέτει υπό την αιγίδα της σε διάφορα επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα, επισημαίνοντας την πολιτιστική   παρουσία της χώρας μας, σε πλήθος τομέων  (αρχαιολογία, εκπαίδευση, λογοτεχνία, ολυμπισμός, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος και βίντεο κλπ.

5. Από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον συγκρατούνται τα εξής:

- Για την 1η Δεκεμβρίου 2014, στο Palazzo Altemps Συνέδριο διοργανούμενο στο πλαίσιο των «Διαλόγων των Αθηνών» από το ίδρυμα Ωνάση και το Παν/μιιο La Sapienza της Ρώμης και τη στήριξη της Πρεσβείας, με τίτλο Rethink the Past σε Αθήνα και Ρώμη.

-  Έκθεση, «Αιγαίον- Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»  που αναμένεται να λάβει χώρα τον προσεχή Φεβρουάριο 2015, στο Complesso del Vittoriano της Ρώμης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  που προγραμματίζει ο Δήμος της Ρώμης για την Παγκόσμια Έκθεση EXPO Milano 2015 με θέμα την διατροφή και την ενέργεια.

6. Σημαντική όμως είναι και η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Ιταλική εκπαίδευση. Αναλυτικότερα:

- Έχει δημιουργηθεί ζήτηση για επέκταση της συνεργασίας Ιταλικών σχολείων (κλασσικών λυκείων  και όχι μόνο) και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με αντίστοιχα ελληνικά, ιδίως σε τομείς ανθρωπιστικών σπουδών και Ελληνικών γραμμάτων.

- Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται κάθε χρόνο μεταξύ των κλασσικών λυκείων της Ρώμης και Λατίου απονομή βραβείων ελληνικής γλώσσας και σχολιασμού αρχαίας λογοτεχνίας, με τίτλο «ΑΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ»,  στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της Πρεσβείας, όπως και στο αντίστοιχο βραβείο αρχαίου Θεάτρου Premium Aristophaneum αφιερωμένο σε σχολιασμό του αρχαίου ελληνικού Θεάτρου.

- Επίσης  η Ιταλική πολιτεία, μετά από συνδυασμένες ενέργειας της Πρεσβείας με την εδώ Πρεσβεία της Κύπρου και τις έδρες Ελληνικών Σπουδών στην Ιταλία, έχει συμπεριλάβει τη δυνατότητα διδασκαλίας των νέων ελληνικών μεταξύ των διδασκομένων γλωσσών σε ορισμένες περιοχές (Λάτιο και Βένετο) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

- Η Πρεσβεία συμμετέχει με εκπροσώπους της και σε συνέδρια, ( πχ  ημερίδα για το αρχαίο Ελληνικό θέατρο (Ρώμη 27.03.2014, ημερίδα στο κλασσικό λύκειο Visconti για την προώθηση των κλασσικών γραμμάτων 11.04.1014, στο διοργανούμενο από τη ΜΚΟ «Μαζί για τον Άθω» ετήσιο Συνέδριο για το Άγιο Όρος) σεμινάρια και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε ερευνητές που επιθυμούν να συμβουλευτούν Αρχεία (και δη το Αρχείο του Ιταλικού ΥΠΕΞ) και Βιβλιοθήκες της Ρώμης.

7. Τέλος επισημαίνεται η επιστροφή στη χώρα μας, στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Πολιτισμού στο Τορίνο τον Σεπτέμβριο 2014, 82 αρχαίων νομισμάτων από την Χαλκιδική που είχαν κατασχεθεί από το 2008 από την Ιταλική αστυνομία.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 10 Δεκέμβριος 2014
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter
You in Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0