Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
greek albanian
Αρχική arrow Υπηρεσίες arrow Λοιπές Υπηρεσίες arrow Πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού για στρατολογική χρήση

Πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού για στρατολογική χρήση

Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα να λάβουν αναβολή στράτευσης αορίστου χρόνου καθώς και να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία εφόσον υπάγονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό όπου έκτοτε κατοικούν μόνιμα (δηλαδή για τουλάχιστον 180 ημέρες κάθε ημερολογιακού έτους). Όσοι υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας, τρίμηνης διάρκειας, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

2. Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση (δηλαδή για τουλάχιστον 180 ημέρες κάθε ημερολογιακού έτους), επί ένδεκα (11) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Όσοι υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας, εξάμηνης διάρκειας, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

3. Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση (δηλαδή ζουν και εργάζονται, όντας ασφαλισμένοι κανονικά) στο εξωτερικό για επτά (7) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Όσοι υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας, εξάμηνης διάρκειας, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Για να δείτε τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβληθούν στις ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Αλβανία για την χορήγηση πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού πατήστε εδώ

Το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θέματα στρατολογίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.stratologia.gr, ή να επικοινωνούν με την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, τα τηλέφωνα της οποίας μπορούν να αναζητήσουν στη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.stratologia.gr/epikoinvnia.

Σημείωση για το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας Τιράνων:

Η παροχή πληροφοριών και ο έλεγχος των δικαιολογητικών για την χορήγηση πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού για στρατολογική χρήση πραγματοποιείται με προκαθορισμένη συνάντηση.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριος 2017