Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Ειδικά Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής arrow Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ελλάδα, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού διαθέτει μεγάλη παράδοση οργάνωσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται, από κοινού με άλλους συναρμόδιους φορείς, θέματα που αφορούν στις διεθνείς αθλητικές σχέσεις και εκδηλώσεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και στη προετοιμασία και σύναψη διεθνών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.

Στο ίδιο αυτό γενικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων εντάσσονται:

•  Η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς με την εκάστοτε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες στην έκδοση  ψηφισμάτων  με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Τον Νοέμβριο του 2017, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε απόφαση της Δημοκρατίας της Κορέας “Building a peaceful and better world through Sports and the Olympic Ideal” ενόψει των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Pyeongchang 2018. Είχε προηγηθεί η υιοθέτηση ελληνικής πρότασης (σε συνεργασία με τη Μ.Α. Μονακό) με θέμα “Αθλητισμός ως μέσο προώθησης εκπαίδευσης, υγείας, ανάπτυξης και Ειρήνης”.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Γενεύη συντάχθηκε, υποβλήθηκε και ψηφίστηκε, στο πλαίσιο της 31ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μάρτιο του 2016, ελληνικό ψήφισμα για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

•  Η εξέταση  της υποβολής και πορείας υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση μελλοντικών, διεθνών αθλητικών οργανώσεων και η παρακολούθηση της προετοιμασίας των διοργανώσεων, ο τόπος διεξαγωγής των οποίων, έχει ήδη επιλεγεί.

•   Η συνεργασία με την Ιαπωνία ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020.

•   Η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή και τις κατά άθλημα Ομοσπονδίες και Συλλόγους.

•   Η συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

•   Η συνεργασία με τις ξένες Πρεσβείες στην Ελλάδα και η συνεννόηση για την αντιμετώπιση και λήψη ειδικότερων μέτρων ασφαλείας για ξένες αθλητικές αποστολές που αγωνίζονται στη χώρα μας.

•    Η προετοιμασία διμερών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.