Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Ειδικά Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής arrow Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Αθλητική Διπλωματία - Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ελλάδα, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού διαθέτει μακρά παράδοση οργάνωσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Η Ε4 Δ/νση του Υπουργείου Εξωτερικών χειρίζεται, από κοινού με άλλους συναρμόδιους φορείς, θέματα που αφορούν στις διεθνείς αθλητικές σχέσεις και εκδηλώσεις, στους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και στη προετοιμασία και σύναψη διεθνών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.

Στο ίδιο αυτό γενικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων εντάσσονται:

•  Η συνεργασία σε διεθνείς Οργανισμούς και ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη με την εκάστοτε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες για την έκδοση  ψηφισμάτων  με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Τον Νοέμβριο του 2017 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε την απόφαση της Δημοκρατίας της Κορέας “Building a peaceful and better world through Sports and the Olympic Ideal” ενόψει των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της PyeongChang 2018. Είχε προηγηθεί η υιοθέτηση ελληνικής πρότασης (σε συνεργασία με το Μονακό) με θέμα “Αθλητισμός ως μέσο προώθησης εκπαίδευσης, υγείας, ανάπτυξης και Ειρήνης”.

Ομοίως, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στη Γενεύη συντάχθηκε, υποβλήθηκε και ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2019, στο πλαίσιο της 37ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελληνικό ψήφισμα για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

•  Η εξέταση  της υποβολής και πορείας υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση μελλοντικών διεθνών αθλητικών οργανώσεων και η παρακολούθηση της προετοιμασίας των διοργανώσεων, ο τόπος διεξαγωγής των οποίων έχει ήδη επιλεγεί.

•   Η συνεργασία με την επόμενη διοργανώτρια χώρα των Ο.Α., εν προκειμένω την Ιαπωνία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020.

•   Η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή  Επιτροπή και τις κατά άθλημα Ομοσπονδίες, καθώς και Συλλόγους.

•   Η συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

. Η συνεργασία με την Γραμματεία Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δηνάμεων (CISM) – Πρόσφατη εκλογή του Πλοιάρχου ΠΝ Ανδριόπουλου στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο.

•   Η συνεργασία με τις ξένες Πρεσβείες στην Ελλάδα και η συνεννόηση για την λήψη ειδικότερων μέτρων ασφαλείας για ξένες αθλητικές αποστολές που αγωνίζονται στη χώρα μας.

•    Η προετοιμασία διμερών συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας.