Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
greek english french

Αϊτή

Η Χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στην Αϊτή, μέσω παράλληλης διαπίστευσης, από την ελληνική Πρεσβεία Καράκας. H Πρεσβεία της Αϊτής στην Ρώμη είναι παράλληλα διαπιστευμένη στην Αθήνα.

Πολιτικές Σχέσεις

Οι σχέσεις Ελλάδας – Αϊτής, παρά τη γεωγραφική απόσταση, είναι αξιοσημείωτες, ενώ έχουν και ιδιαίτερο ιστορικό υπόβαθρο: Η Αϊτινή κυβέρνηση ήταν η πρώτη κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους που αναγνώρισε τον Ελληνικό Αγώνα για απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία. Η χώρα μας έχει χορηγήσει κατά το παρελθόν ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στην Αϊτή και συμμετέχει οικονομικά σε προγράμματα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας.

Η Ελλάδα, μαζί με τα λοιπά κ-μ της ΕΕ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αϊτής και ανακούφισης του αϊτινού λαού, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την χώρα τον Ιανουάριο 2010.

H χώρα μας συνεισφέρει οικονομικώς ετησίως μαζί με τα λοιπά ΚΜ ΕΕ στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα (MINUSTAH).

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η πρεσβεία Καράκας, δεν υπάρχει ελληνική κοινότητα στην Αϊτή.

Η Αϊτή υπάγεται εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού και Κεντρώας Αμερικής, η οποία εδρεύει στην Πόλη του Μεξικού.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αϊτή, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Αϊτης που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Αϊτή- Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Αρμόδια η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Καράκας, Βενεζουέλα