Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
greek english french

Ιορδανία

Η  Ελλάδα εκπροσωπείται στην Ιορδανία από την Πρεσβεία μας στο Αμμάν και η Ιορδανία διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα.

Πολιτικές Σχέσεις

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ιορδανίας, αντανακλάται και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.  Στην πολύ θετική αντιμετώπιση της Ελλάδας από την ιορδανική κοινωνία, συμβάλλει σημαντικά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ιορδανών (άνω των 2.500) είναι απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στη στρατιωτική συνεργασία, η Ελλάδα έχει παράσχει μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και κυρίως στη στρατιωτική ιατρική.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο κατέχει παραδοσιακά εξέχουσα θέση στην ιορδανική κοινωνία με ποίμνιο τουλάχιστον 120.000 πιστούς, αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό πνευματικό δεσμό μεταξύ Ελλάδος και Ιορδανίας. Στις 10.06.2014, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Judeh πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας για διμερείς διαβουλεύσεις, μετά από τις οποίες συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου (10-11.06.2014).   

Ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει το Χασεμιτικό Βασίλειο, στην ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό ζήτημα επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών, η οποία αποτελεί πάγια θέση και της χώρας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η Ιορδανία, όπως και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της αποφυγής κάθε μονομερούς ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. 

Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο βάρος που η Ιορδανία φέρει από τις εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφός της, υποστηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ΕΕ, για την παροχή βοηθείας στην Ιορδανία.

Στο πλαίσιο στης στενής συνεργασίας των χωρών μας, πραγματοποιήθηκε 18.1.2016 στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για πρώτη φορά, τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας. Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο προσφυγικό, στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Εξέτασαν, επίσης, τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως λ.χ. οικονομική και εμπορική συνεργασία, καταπολέμηση τρομοκρατίας, ασφάλεια και ανταλλαγή πληροφοριών, πολιτισμός, εκπαίδευση και τεχνολογία, καθώς και τρόπους υποστήριξης της Ιορδανίας στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Οι ομογενείς στην Ιορδανία υπολογίζονται στα 500, περίπου, άτομα. Στην πλειοψηφία τους είναι Ελληνίδες που έχουν παντρευτεί Ιορδανούς υπηκόους, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, έχουν σπουδάσει σε Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι αμιγώς ελληνικές οικογένειες στην Ιορδανία είναι περίπου 15. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ιδρύσει αραβόφωνα Ελληνορθόδοξα Σχολεία, σε αριστούχους αποφοίτους των οποίων χορηγούνται υποτροφίες για περαιτέρω σπουδές στην Ελλάδα.

Κυριότερος Σύλλογος είναι ο «Σύλλογος Ελληνίδων Ιορδανίας», ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητα στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, ενώ έχει συσταθεί και ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων», με κύριο μέλημα τη στήριξη του ομογενειακού σχολείου και την εν γένει προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ελληνική νεολαία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του «Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας Ιορδανίας».

Το ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Ιορδανία εκτιμάται σε 120.000 περίπου, στη συντριπτική του πλειοψηφία αραβόφωνο. Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες ανέρχονται σε 29 σήμερα, με αυξητικές τάσεις, και υπάγονται εκκλησιαστικά (έδρα  Μητρόπολης Φιλαδελφείας στο Αμμάν) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ιορδανία, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Ιορδανίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Ιορδανία - Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Πρεσβεία Αμμάν

Δ/νση: 7, Suleiman Youssef Sukkar Str. P.O. BOX 35069 11180 Amman-Jordan
Τηλ.: (009626) 5922724-5
Fax: (009626) 5927622
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 00962 795693000
Ε-mail:
Web-Site: www.mfa.gr/jordan
∆ιαφ. Ώρας: 0 Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 08.30-16.00

Πρέσβυς: Βασίλειος Μπορνόβας

Προξενικό Γραφείο Αμμάν

Δ/νση: 7, Suleiman Youssef Sukkar Str. P.O. BOX 35069 11180 Amman-Jordan
Τηλ.: (009626) 5922724 5922725
Fax: (009626) 5927622
Ε-mail:
Web-Site: www.mfa.gr/jordan

Καθορισμός ραντεβού για Θεωρήσεις Εισόδου Schengen:

1. Προξενικό Γραφείο:
Τηλ.  (00962) 795723000

2. Γραφεία VFS:

Τηλ.: (009626) 4001004
Κιν.: (009626) 797922221
Διεύθυνση: Galleria Mall, Sweifia, 4th Floor, Amman, Jordan
Website: http://www.vfsglobal.com/greece/jordan/index.html

Διευθύνων: Παναγιώτης Καρύδης