Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
greek english french

Λίβανος

Η χώρα μας διατηρεί Πρεσβεία στην Βηρυττό και ο Λίβανος Πρεσβεία στην Αθήνα.

Πολιτικές Σχέσεις

Οι σχέσεις της χώρας μας με τον Λίβανο είναι πολύ φιλικές και διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, καθώς, πέραν των ιστορικών δεσμών, η Ελλάδα φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Λιβανικού Εμφυλίου Πολέμου (1975-1990). Σταθερή πολιτική της χώρας μας είναι η υποστήριξη της ανεξαρτησίας, ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου. Επιπλέον, η σταθερή θέση της Ελλάδος υπέρ μίας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης στο Μεσανατολικό, που αποτελεί μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής του Λιβάνου,  συμβάλλει στη διατήρηση των σχέσεων φιλίας των δύο χωρών.

Στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα υπάρχει άριστη συνεργασία Ελλάδας-Λιβάνου, ενώ στους διεθνείς οργανισμούς παρέχεται αμοιβαία στήριξη υποψηφιοτήτων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Λιβάνου Στρατηγού MichelSleiman στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο 2012. Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε δραστήρια στον Λίβανο κατά τον πόλεμο του 2006 και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, χρηματοδοτώντας σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων και άλλων έργων.

Επίσης, η χώρα μας υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο, το οποίο συστάθηκε για την εκδίκαση της δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου RafikHariri, καθώς και το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL), στην οποία άλλωστε συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2006. Πέραν της συμμετοχής μας στην UNIFIL,  αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου εκπαιδεύτηκαν στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για Eπιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης του Κιλκίς από το 2005 ως το 2011.

Η Ελλάδα συμμετείχε, επίσης, στη Διάσκεψη της Ρώμης, τον Ιούνιο του 2014, για την ενίσχυση και στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου.

Η Ελλάδα, παράλληλα, αναγνωρίζει το τεράστιο βάρος που υφίσταται ο Λίβανος λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, που έχουν καταφύγει στο έδαφός του και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ευρύτερα, για την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανοώστε η χώρα αυτή να διαχειρισθεί το προσφυγικό ρεύμα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου συναντήθηκαν 15.2.2016, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εγκαινιάζοντας ένα νέο σχήμα τριμερούς συνεργασίας, με στόχο τη στενότερη συνεργασία τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι πρωτίστως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολούθησε, στις 11.05.2016, τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών στην Αθήνα, όπου αντηλλάγησαν απόψεις και υποβλήθηκαν προτάσεις συνεργασίας στους τομείς της προσφυγικής κρίσης, της ασφάλειας/τρομοκρατίας, των περιφερειακών εξελίξεων, των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου και ειδικότερων τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Με το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε Κοινό Ανακοινωθέν.

Η ελληνική ομογένεια στον Λίβανο αριθμεί περί τα 4.000 άτομα, ενώ στη χώρα διαβιούν και 2.000 περίπου άτομα λιβανικής καταγωγής που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια δια πολιτογραφήσεως. Στη Βηρυτό υπάρχει Ελληνική Κοινότητα και λειτουργεί Ελληνική Λέσχη, ενώ στην Τρίπολη υπάρχει Ελληνική Λέσχη.

Οικονομικές Σχέσεις

Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA

Γραφείο ΟΕΥ Βηρυττού

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Λίβανο, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες του Λιβάνου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Λίβανος - Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Πρεσβεία Βηρυτού

Δ/νση: Nouvelle Naccache, Rue des Ambassades, Immeuble Boukhater Beyrouth - Liban, P.O.Box 70-319 Antelias
Τηλ.: (009614) 521700, 418772
Fax: (009614) 418774
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 
Ε-mail:
Web-Site: www.mfa.gr/beirut
∆ιαφ. Ώρας: 0 Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09.00-16.00

Πρέσβυς: Φραγκίσκος Βέρρος, Πρέσβυς

Προξενικό Γραφείο Βηρυτού

Δ/νση: Nouvelle Naccache, Rue des Ambassades, Immeuble Boukhater Beyrouth - Liban, P.O.Box 70-319 Antelias
Τηλ.: (009614) 403498, 524378
Fax: (009614) 418774
Ε-mail:

Διευθύνων: Ιάσων Κασσελάκης, ΓΠΑ΄

Γραφείο ΟΕΥ Βηρυτού

Δ/νση: Nouvelle Naccache, Rue des Ambassades, Immeuble Boukhater Beyrouth - Liban, P.O.Box 70-319 Antelias
Τηλ.: (009614)  521701
Fax: (009614) 418774
Ε-mail:
Web Site: http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/office/851

Επικεφαλής: Ιάκωβος Κολλάρος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α'