Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
greek english french

Κόσοβο*

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Πολιτικές Σχέσεις

Στάση της Ελλάδας

Η πολιτική της Ελλάδος, ως χώρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης , υπαγορεύεται από την επιδίωξη για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή , καθώς και την ανάγκη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο. Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίσαμε το αίτημα του Κοσόβου για ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) καθώς και σε διεθνείς οικονομικούς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Υποστηρίζουμε τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΕ, με βάση την πάγια πολιτική μας για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλου του βαλκανικού χώρου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής κατέστη δυνατή η σύναψη της συμφωνίας των Βρυξελλών της 19ης Απριλίου 2013 που έδωσε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή  πορεία, τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από το εκεί  Γραφείο Συνδέσμου.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή παρουσία στο Κόσοβο

Η Ελλάδα συμμετέχει στη μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ (EULEX) καθώς και στην αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR) στο Κόσοβο.

Οικονομικές Σχέσεις

Η Αθήνα επιδιώκει την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Πρίστινα, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής ελληνικής στάσης  όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, με το σκεπτικό ότι η οικονομική ευημερία αναμφισβήτητα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αποδεχθεί κοσοβαρικό αίτημα για ίδρυση Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά υφίστανται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης  των ελληνικών εξαγωγών.  

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Κόσοβο, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για κατοίκους του Κοσόβου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Κόσοβο * - Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Γραφείο Συνδέσμου Πρίστινας

Δ/νση: Rr. Ismail Qemali 59, Dragodan/Arberia II, 100000, Pristina, KOSOVO-UNMIK
Τηλ.: (0038338) 243013, 247370, 247371-2
Fax: (0038338) 245533
Ε-mail:
Web Site: https://www.mfa.gr/pristina

Επικεφαλής: Χρυσούλα Αλειφέρη - ΠΥA'

Προξενικό Γραφείο Πρίστινας

Δ/νση: Rr. Ismail Qemali 59, Dragodan/Arberia II, 100000, Pristina, KOSOVO-UNMIK
Τηλ.: (0038338) 243013, 247370, 247371-2
Fax: (0038338) 245533

Διευθύνουσα: Ευγενία Μπλέτα, Γραμματέας Πρεσβείας Γ'


* Η ονομασία αυτή τελεί υπό την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΗΕ) 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΧ) σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου..