Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
greek english french

Ρωσία

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας εγκαθιδρύθηκαν πριν από 185 χρόνια. Εκτός της Πρεσβείας Μόσχας, η διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας περιλαμβάνει τα Γενικά Προξενεία Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, καθώς και του Νοβοροσσίσκ, περιοχής με σημαντική παρουσία Ρώσων πολιτών ελληνικής καταγωγής. Η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

«Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα / Ελλάδας στη Ρωσία»

Το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία 2016 έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και το Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το Έτος αποτελεί τεκμήριο του σταθερού ενδιαφέροντος της Ελλάδας για καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσία, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κοινή πρωτοβουλία του Έτους 2016 αποβλέπει να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να ανανεώσει την επαφή ανάμεσα στις κοινωνίες μας, και να διευρύνει τις σχέσεις μας αξιοποιώντας αυτό το πρόσφορο έδαφος.
Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να αναδειχθούν οι κοινές ρίζες, οι κοινές εκείνες αναφορές στα θεμέλια της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, που οικοδομούν την εγνωσμένη “αναγνωρισιμότητα” που έχει η χώρα μας στην συνείδηση του ρωσικού λαού. Αιχμή, συνεπώς, του ελληνικού προγράμματος αποτελούν οι πολιτιστικές δράσεις που οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους ενδιαφερομένους φορείς, ενώ συστηματική συμβολή στην διοργάνωση έχουν εξαρχής οι τομείς Τουρισμού, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Έρευνας & Τεχνολογίας, Αθλητισμού, Άμυνας, ο Ακαδημαϊκός τομέας κ.ά. Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών συντονίζεται επιτυχώς η συμμετοχή εκείνων των Περιφερειών και Δήμων που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος με ολοκληρωμένες προτάσεις δράσεων στην Ρωσία.

Το «Έτος» είναι ένα σχήμα συνεργασίας για την υπογράμμιση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την προαγωγή των διμερών σχέσεων, το οποίο η Ρωσία συστηματικά υιοθέτησε κατά το παρελθόν με Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά., ενώ είναι σε εξέλιξη Έτος Γραμμάτων με το Ηνωμένο Βασίλειο). Η χώρα μας είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει ένα τέτοιο αμοιβαίο σχήμα. Στο σχήμα αυτό, κάθε μία χώρα διαμορφώνει, στο καθορισμένο γενικό πλαίσιο, το δικό της πρόγραμμα δράσεων στην άλλη χώρα, ανάλογα με τα ειδικότερα ενδιαφέροντα, τις προτεραιότητες και τις δυνατότητές της. Σ’ αυτήν ανήκει και η ευθύνη χρηματοδότησης, διοργάνωσης και εκτέλεσης των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του κάθε προγράμματος στο έδαφος της άλλης χώρας, με την τελευταία να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις. 

Στις 11 Μαρτίου, ο από ρωσικής πλευράς επικεφαλής του Προγράμματος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, κ. Sergei Prihodko, προχώρησε με τον ομόλογό του για την ελληνική διοργάνωση, Υπουργό Πολιτισμού, κ.  Αριστείδη Μπαλτά, στην προβλεπόμενη επίσημη ανταλλαγή των Προγραμμάτων με την ευκαιρία των εγκαινίων του ρωσικού εκθέματος Σκυθικών θησαυρών στο Μουσείο της Ακρόπολης.Στις 8 Απριλίου, έγινε η επίσημη εκκίνηση του ελληνικού προγράμματος στην Ρωσία με την εγκατάσταση του αντιστοίχου εκθέματος της «Κόρης της Ακρόπολης» στο Μουσείο Ερμιτάζ. Εμβληματικές διοργανώσεις από ελληνικής πλευράς είναι η σημαντική Έκθεση  «Το Βυζάντιο ανά τους Αιώνες» που εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου στο Ερμιτάζ, η Έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας που θα κλείσει το ελληνικό Πρόγραμμα στο τέλος του Έτους, και η Έκθεση μοντέρνων ελλήνων καλλιτεχνών“GeniiLoci” (Θέμα της: οι ΈλληνεςΔημιουργοί του 20ου αιώνα και η σχέση τους ή η ρήξη τους με την παράδοση) στην Πετρούπολη. Σημαντικές εκθέσεις διοργανώνονται από ανεξάρτητους φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη(η έκθεση του τελευταίου, σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5 Ιουλίου ε.έ. στην Μόσχα) , καθώς επίσης και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ( «Γένεση ενός Αρχιπελάγους»), την Περιφέρεια Αττικής («Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων»), τον Δήμο Ιωαννίνων (Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα) τηνΠεριφερειακή Ενότητα Πιερίας («Αρχαία Μωσαϊκά και τεχνική μωσαϊκού») και άλλοι. Εκθέσεις ατομικές πραγματοποιούν και διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος (αμφότεροι στην Πετρούπολη) και ο Χρήστος Μποκόρος ( πρωτοβουλία Μουσείου Μπενάκη/ΚΙΚΠΕ).Ενδιαφέρουσα είναι η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Πινακοθήκης Τρετιάκωφ και Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ της Πινακοθήκης και του Βυζαντινού Μουσείου συνδυάζεται με δράσεις που αφορούν ανταλλαγή εμπειρίας στην έρευνα και στην καινοτόμο τεχνολογία συντήρησης εικόνων. Είναι ένα δείγμα της πολυδιάστατης δυναμικής που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με το πρόγραμμα του Έτους 2016 .Απότοκο της συνεργασίας αυτής είναι το πρόδρομο έκθεμα της εικόνας του Αντρέϊ Ρουμπλιώφ που φιλοξενήθηκε το τρέχον διάστημα στο Βυζαντινό Μουσείο και εγκαινιάστηκε στις 27/5/2016 κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Πρωτοβουλίες ανεπτύχθησαν και στον τομέα του Τουρισμού, στα πλαίσια της συστηματικής εκστρατείας που ούτως ή άλλως αναπτύσσει το Υπουργείο και ο ΕΟΤ. Διοργανώθηκαν ήδη συναντήσεις του κλάδου, τόσο γενικές όσο και θεματικές, για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Το γεγονός ότι το 2016 είναι αφιερωμένο στην φιλία των δύο χωρών είναι γενικότερα γνωστό στο κοινό, ενώ υπήρξαν και πρωτοβουλίες δράσεων για το ελληνικό πρόγραμμα που ανεπτύχθησαν αυτόβουλα εκεί. Παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ, οι εκδηλώσεις “Αργοναυτικά” στην Πετρούπολη κ.ά.Επίσης πρωτοβουλίες δράσεων εντεταγμένων στο ελληνικό πρόγραμμα ανέλαβαν και ομογενειακοί φορείς στο Κρασνοντάρ, στο Βλαντικαφκάζ, στη Μόσχα και στο Βλαδιβοστόκ.  

Ειδικός Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Συντονιστής για το Έτος έχει οριστεί ο Πρέσβυς επί τιμή, κ. Ηλίας Κλης. Ομόλογός του από ρωσικής πλευράς είναι ο κ. Μιχαήλ Σβιντκόϊ, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις.


Το Έτος διαθέτει ιστοσελίδα στα ελληνικά και στα ρωσικά: www.elru2016.gr

Πολιτικές Σχέσεις

Η Ελλάδα συνδέεται με τη Ρωσία με ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που εδράζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.

Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι συχνές και περιλαμβάνουν εκατέρωθεν επισκέψεις της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας τους. Στις 8 Απριλίου 2015, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Στις 18-20 Ιουνίου ιδίου έτους, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Στις 15 Ιανουαρίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Μόσχα συμμετέχοντας στο Gaidar Forum, ενώ αναγορεύτηκε και επίτιμος Διδάκτωρ της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημοσίας Διοίκησης.

Μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή επί θεμάτων οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, η οποία συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο 2015, στο Sochi της Ρωσίας.

Ευρείες προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν, επίσης, και στον πολιτιστικό τομέα. Με κοινή απόφαση των δύο πλευρών, το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος της Ελλάδος» στην Ρωσία και «Έτος της Ρωσίας» στην Ελλάδα και ήδη στις δύο χώρες διεξάγεται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και προσέγγιση των δύο λαών.,

Οικονομικές Σχέσεις

Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA

Γραφείο ΟΕΥ Μόσχας

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχετίζεται με την ιστορική παρουσία στη Ρωσική Ομοσπονδία ενός σημαντικού αριθμού ελληνικής καταγωγής Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαβιούν κυρίως στις νότιες ρωσικές περιφέρειες, πέριξ της Μαύρης Θάλασσας.

Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πλήθος ρωσικών πανεπιστημίων, όπως στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, στο Τμήμα Νεοελληνικών του παιδαγωγικού πανεπιστημίου της Μόσχας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν και στην έδρα Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Πετροζαβόντσκ στην Αγία Πετρούπολη.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Ρωσίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 6 από 7