Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
greek english french

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η Ελλάδα διατηρεί στις Η.Π.Α. Πρεσβεία στην Ουάσιγκτων, Γενικά Προξενεία  στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Βοστώνη, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Λος Άντζελες, στην Τάμπα και Προξενεία στην Ατλάντα και το Χιούστον. Στη Νέα  Υόρκη εδρεύει  επίσης η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν Πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Πολιτικές Σχέσεις

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών εδράζονται σε μακρά περίοδο συνεργασίας και ανατρέχουν στο φιλελληνικό κίνημα που επικρατούσε στην Ευρώπη και στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα, ως συμπαράσταση προς τον αγώνα ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους. Οι κοινές αξίες των δύο χωρών για την ελευθερία και τη δημοκρατία, η συμπαράταξή τους στους δύο παγκόσμιους πολέμους, η συμμετοχή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία (ΝΑΤΟ), τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες, αποτελούν το ισχυρό υπόβαθρο της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής σχέσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν Ευκολία αεροναυτικής συνεργασίας στη Σούδα των Χανίων .

Οι Έλληνες πολίτες επισκέπτονται τις Η.Π.Α. για τουρισμό ή επαγγελματικές επαφές χωρίς προξενική θεώρηση, ύστερα από την ένταξη της Ελλάδας, τον Μάρτιο 2010, στο αμερικανικό Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων (Visa Waiver Program). Προβλέπεται μια σύντομη ηλεκτρονική διαδικασία προέγκρισης του ταξιδιού (ESTA).

Συχνές επαφές, ανταλλαγή εκατέρωθεν επισκέψεων και αναπτυγμένο θεσμικό πλαίσιο συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρύτατους τομείς πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής, επιχειρηματικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και άλλης δραστηριότητας.

Επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Η.Π.Α. στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου, περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών θεμάτων και ζητημάτων ασφαλείας, καθώς και αντίστοιχες θεσμοθετημένες επαφές σε πολλά επίπεδα.

Ο Πρόεδρος Barack Obama συμπεριέλαβε την Ελλάδα στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό (15-16 Νοεμβρίου 2016), ως «ιστορική του επίσκεψη στην γενέτειρα της Δημοκρατίας». Ο αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε πορεία ευημερίας και εξέφρασε την εκτίμηση της αμερικανικής πλευράς για τη γενναιοδωρία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το άριστο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών πολιτικών και αμυντικών σχέσεων και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν επίσης κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ (Ουάσιγκτων, Σικάγο, 14-18 Οκτωβρίου 2017). Ο κ. Πρωθυπουργός, συνοδεία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Άμυνας, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, τον Αντιπρόεδρο Mike Pence,  την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, μέλη ομογενειακών οργανώσεων, ξένους και ομογενείς επιχειρηματίες, μέλη Γερουσίας και δημοσιογράφους, ενώ επίσης απηύθυνε ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institute. Στις συναντήσεις του ο κ. Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε όλους τους τομείς και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτων από 21 έως 23 Μαΐου 2018 και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. M. Pompeo και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. J. Bolton, με τους οποίους συζήτησε την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, την ελληνική θεώρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα ενέργειας και ασφάλειας, ως και την ανάπτυξη συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα. Ενημέρωσε, επίσης, τους συνομιλητές του για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα μεγαλύτερης εισροής αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ και της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων, οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Θέμα της αμερικανικής συμμετοχής ήταν η σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία. Από Αμερικανικής πλευράς παρέστησαν ο Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, ο Υφυπουργός Ενέργειας Mark Menezes, ο Γερουσιαστής Ron Johnson (R-WI), η Βοηθός ΥΠΕΞ για πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα Marie Royce κ.α., συμμετείχαν δε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες με ειδικά περίπτερα και εκδηλώσεις. Από τις εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν, επισημαίνονται ιδιαίτερα το Southeast Energy Forum, στο οποίο προήδρευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης και η στρογγυλή τράπεζα με ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες, της οποίας προήδρευσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Κουίκ. Στους εκθέτες συμπεριελήφθησαν κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες από τους τομείς σύγχρονης τεχνολογίας, άμυνας, τουρισμού, φαρμακοβιομηχανίας κ.ά.

Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου 2018 στην Ουάσιγκτων, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλου και του τότε Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. W. Mitchell, επικεφαλής πολυμελών αντιπροσωπειών από διάφορα Υπουργεία, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας. Η επίσημη έναρξη του διαλόγου πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. M. Pompeο. Οι θεματικές ενότητες, οι οποίες συζητήθηκαν ειδικότερα αφορούν στους τομείς περιφερειακής συνεργασίας, άμυνας και ασφάλειας, επιβολής του νόμου και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εμπορίου και επενδύσεων, ενέργειας και επαφών μεταξύ των πολιτών. Επίσης, έλαβε χώρα συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. J. Bolton. Συμφωνήθηκε όπως η πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου θα λάβει χώρα στην Ελλάδα το 2019.

Οικονομικές Σχέσεις

Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA

Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτων

Γραφείο ΟΕΥ Αγίου Φραγκίσκου

Γραφείο ΟΕΥ Νέας Υόρκης

Γραφείο ΟΕΥ Σικάγου

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Η πολυπληθής και ακμάζουσα ελληνική ομογένεια στις Η.Π.Α., μεγάλα τμήματα της οποίας διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, της Βοστώνης, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Λος Άντζελες, στην Πολιτεία της Φλώριδας, καθώς και στην Ατλάντα και το Χιούστον, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό συνδετικό κρίκο που ενώνει τους λαούς των δύο χωρών και συμβάλλει ποικιλοτρόπως στις διμερείς σχέσεις.  Πολλοί Ελληνο-αμερικανοί έχουν διακριθεί στους τομείς δραστηριοποίησής τους (επιχειρηματικό, πολιτιστικό, πολιτικό κλπ.).

Σε σημαντικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ λειτουργούν Έδρες και προγράμματα Ελληνικών Σπουδών (φιλοσοφίας, αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, κλασικών και βυζαντικών σπουδών, ιστορίας της τέχνης κ.ά. ). Ενδεικτικά αναφέρουμε : Stanford University, UCLA, Georgetown University, New York University, University of Columbia, Princeton University, Yale University, University of Illinois κ.ά.

Επισημαίνεται επίσης η συνεργασία με κορυφαία αμερικανικά μουσεία για την διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκθέσεις :

«Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» (Μουσείο Field Σικάγου, National Geographic Ουάσιγκτων), «Ουρανός και Γη: Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από ελληνικές συλλογές» (Εθνική Πινακοθήκη Ουάσιγκτων, Μουσείο Getty Los Angeles, Art Institute of Chicagο).

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες των ΗΠΑ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Πρεσβεία Ουάσιγκτων

Δ/νση: 2217 Massachusetts Avenue, Washington, DC 20008 USA
Τηλ.: (001202) 9391300
Fax: (001202) 9391324
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +1 202-578-3361
Ε-mail:
Web-Site:https://www.mfa.gr/usa/
Διαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 16.00-00.00

Πρέσβυς: Θεοχάρης Λαλάκος – Πληρεξούσιος Υπουργός Α

Προξενικό Γραφείο Ουάσιγκτων

Δ/νση: 2217 Massachusetts Ave., N.W. Washington, D.C. 20008
Τηλ.: (001202) 9391306
Fax: (001202) 2342803
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/presveia/tmimata/proxeniko-grapheio.html
Διαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 16.00-00.00

Διευθύνουσα: Χριστίνα Βασιλάτου -  ΣΠΒ

Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτων

Δ/νση: 2217 Massachusetts Avenue N.W., Washington D.C. 20008
Τηλ.: (001202) 9391365
Fax: (001202) 9391324
Ε-mail:
Web-Site: http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/832

Επικεφαλής: Θεοδόσιος Βάλλας - Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

Μόνιμη Αντιπροσωπεία ΟΗΕ

Δ/νση: 866 Second Avenue, 13th floor, New York, NY 10017 - USA
Τηλ.: (001212) 8886900,
Fax: (001212) 8884440
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0016462038754
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/un
Διαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 16.00-01.30

Μόνιμη Αντιπρόσωπος: Μαρία Θεοφίλη

Γενικό Προξενείο Αγίου Φραγκίσκου

Δ/νση: 2441 Gough Str., San Francisco CA 94123, USA
Τηλ.: (001415) 7752102
Fax: (001415) 7766815
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: (001415) 8235693
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-agiou-fragkiskou/
∆ιαφ. Ώρας: -10h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 19.00-02.00

Γενικός Πρόξενος: Αντώνιος Σγουρόπουλος - ΠΥΒ

Γραφείο ΟΕΥ Αγίου Φραγκίσκου

Δ/νση: 2441 Gough Str., San Francisco CA 94123, USA
Τηλ: (001415) 7752102
Web-Site: http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/office/831

Επικεφαλής: Δάφνη Βιτσικουνάκη, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄

Γενικό Προξενείο Βοστώνης

Δ/νση: 86, Beacon Str., Boston, Ma 02108
Τηλ.: (001617) 5230100
Fax: (001617) 5230511
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +1-617-523-1975
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-vostonis/
Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 16.00-00.30

Γενικός Πρόξενος: Στράτος Ευθυμίου

Γενικό Προξενείο Λος Άντζελες

Δ/νση: 12424 Wilshire Blvd., Suite 1170, Los Angeles, CA 90025
Τηλ.: (001310) 8266032, 8265555
Fax: (001310) 8268670
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 001310 8803609
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-los-antzeles/
∆ιαφ. Ώρας: -10h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 19.00-02.00

Γενική Πρόξενος: Ευγενία Μπενιάτογλου - ΣΠΑ΄

Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης

Δ/νση: 69, East 79th street, New York, NY 10075
Τηλ.: (001212) 9885500
Fax: (001212) 7348492
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 001 6464693020
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-neas-yorkis/
∆ιαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 16.00-23.00

Γενικός Πρόξενος: Κωνσταντίνος Κούτρας - ΣΠΑ

Γραφείο ΟΕΥ Νέας Υόρκης

Δ/νση: 866 2nd Avenue (11th floor), New York, NY 10017
Τηλ.: (001212) 7512404
Fax: (001212) 5932278
Τηλ.Εκτ.Αν:
Ε-mail:
Web-Site: http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/830
Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 15.30-23.00

Επικεφαλής: Γεώργιος Μιχαηλίδης - Σ. ΟΕΥ Α

Γενικό Προξενείο Σικάγου

Δ/νση: 650 North Saint Clair St., Chicago, Illinois 60611
Τηλ.: (001312) 3353915,3358669
Fax: 1 312 335 4744
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 001-3123161469
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-sikagou/
Διαφ. ώρας: -8h  Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 17.00-01.00

Γενική Πρόξενος: Αικατερίνη Δημάκη - ΠΥΒ΄

Γραφείο ΟΕΥ Σικάγου

Δ/νση: 650 North Saint Clair St., Chicago, Illinois 60611
Τηλ.: (001312)  8670464
Fax: (001312)   3353958, 8673824
Ε-mail:
Web Site: http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/833
Διαφ. ώρας: -8h  Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 17.00-24.00

Επικεφαλής:   Γεράσιμος Λαζαρής - Σ. ΟΕΥ Α

Γενικό Προξενείο Τάμπας

Δ/νση: 400 N. Tampa Street, Suite 1160 Tampa, Fl 33602
Τηλ.: (001813) 8650-204
Fax: (001813) 8650-206
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +1-813-690-0188
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/geniko-proxeneio-tampas/
∆ιαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 13.30-23.00

Γενική Πρόξενος: Δημήτριος Σπάρος

Προξενείο Ατλάντα

Δ/νση: Towwe Place 100, Suite 1670, 3340 Peachtree Rd., NE, Atlanta, GA 30326
Τηλ.: (001404) 2613313 2613391
Fax: (001404) 2622798
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης:001 404 704 7083
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/proxeneio-atlantas/
∆ιαφ. Ώρας: -7h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 16.00-23.00

Πρόξενος: Εμμανουήλ Ανδρουλάκης, ΓΠΑ΄

Προξενείο Χιούστον

Δ/νση: 2401 fountain view drive, Ste.850, Houston,TX,77057
Τηλ.: (001713) 8407522
Fax: (001713) 8400614
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 001713 8400513
Ε-mail:
Web-Site: https://www.mfa.gr/usa/proxeneio-hiouston/
∆ιαφ. Ώρας: -8h Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 17.00-24.00

Πρόξενος: Ιωάννης Σταματέκος, ΣΠΑ'