Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ομάδας χωρών MED7 (03.03.2021)

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ομάδας χωρών MED7 (03.03.2021)

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, διαδικτυακά, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7.

Ο Υπουργός στην παρέμβαση του υπογράμμισε ότι η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μια σειρά κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τόνισε δε πως η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι και να υπάρχει πρόβλεψη ενεργοποίησης τους, ως εργαλείο, προκειμένου να αποτραπεί νέα παράνομη και προκλητική συμπεριφορά.

Ο Υπουργός τόνισε ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν στρέφονται κατά κανενός κράτους και ότι αντιθέτως είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες της περιοχής που επιθυμούν να συμμετέχουν, υπό τον όρο ότι σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Για το ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ σημείωσε ότι οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» θέτουν νέα δεδομένα στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 2021 στην Κρήτη γύρω από δύο άξονες: την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Υπουργού.