Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10.12.2017)

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10.12.2017)

Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2017

Σήμερα εορτάζεται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα 70 έτη που έχουν παρέλθει από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος γύρω από το σεβασμό και την προάσπιση των απαράγραπτων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, κοινωνικής θέσης, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ατομικών δικαιωμάτων είναι η βάση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης.

Η παγκόσμια αυτή ημέρα όμως, δεν αποτελεί απλώς ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να φέρνει στη σκέψη όλων μας ότι οι αξίες και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει, με κυριότερο το δικαίωμα στη ζωή, γιατί ελλείψει αυτού όλα τα υπόλοιπα εκλείπουν, απαιτούν τη συνεχή εγρήγορση όλων μας.

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στο πνεύμα αυτό, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει τη δέσμευσή του να εργάζεται για το εθνικό συμφέρον έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπέδωση των αξιών της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.