Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση Βουλευτή ΛAOΣ κ. Κ. Βελόπουλου «σχετικά με την ΠΓΔΜ»

Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση Βουλευτή ΛAOΣ κ. Κ. Βελόπουλου «σχετικά με την ΠΓΔΜ»

Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010

Αγαπητέ συνάδελφε, επειδή μιλάμε για ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό νομίζω ότι η χώρα μας έχει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη θέση. Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο , ούτε υπάρχουν προτάσεις κάτω από το τραπέζι.

Η θέση μας είναι ισχυρή , είναι αξιόπιστη , είναι αποτελεσματική όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων μας , επειδή η φωνή μας είναι σαφής και ενιαία. Λέμε τα ίδια παντού. Αυτά που λέμε στη Βουλή των Ελλήνων, αυτά που λέμε στο εσωτερικό , αυτά λέμε και  στους εταίρους μας , αυτά λέμε και στη Διεθνή Κοινότητα. Έχουμε, επομένως ένα μοναδικό ενιαίο και αξιόπιστο μήνυμα. Έχουμε χαράξει την ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή , η οποία , όπως ξέρετε, έχει και τη συντριπτική υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο και στη χώρα μας.

Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και εφαρμογή έναντι όλων. Και δε νομίζω ότι θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή ούτε τη θέση της χώρα μας , ούτε φυσικά τη διαπραγματευτική μας ισχύ και δύναμη να μπούμε σε μία τέτοια περιπτωσιολογία. Σαφώς εσείς φαντάζομαι, ότι αυτά που αναφέρατε, τα αναφέρατε  με μία μορφή σκωπτική. Δε νομίζω φυσικά ότι σοβαρολογούσατε. Νομίζω επίσης ότι δεν πρέπει για αυτά τα θέματα να μιλάμε με αυτόν τον  τρόπο. Χρειάζεται νομίζω- επειδή αναγνωρίζω και γνωρίζω την ευαισθησία σας- να κρατάμε ένα τόνο σοβαρότητας όταν μιλάμε για αυτά τα ζητήματα.

Άρα λοιπόν, ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κι εφαρμογή έναντι όλων. Θέση ξεκάθαρη, θέση κρυστάλλινη. Και για αυτό το λόγο, επειδή ακριβώς έχουμε ενιαία φωνή κι έχουμε ξεκαθαρίσει τα όρια και τις γραμμές μας , βλέπετε ότι υπάρχει και μία σαφής αλλαγή του κλίματος. Γιατί εγώ θα σας θυμίσω που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο όταν έγιναν οι εκλογές και αναλάβαμε την Κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκείνες τις ημέρες των εκλογών βγήκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία πρότεινε να αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση για τη FYROM. Και μπορέσαμε με τη σαφήνεια της θέσης μας, αλλά και τη θετική  μας διπλωματική πρωτοβουλία, με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, τις συναντήσεις που είχε και με το Πρωθυπουργό της FYROM , με ξεκάθαρη τοποθέτηση και φυσικά προς όλους τους εταίρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, να αλλάξουμε αυτό το κλίμα , αγαπητέ συνάδελφε.

Βλέπετε ότι ένα χρόνο μετά, η πίεση και τα βλέμματα δεν είναι πια προς εμάς, είναι προς τη μεριά της FYROM.  Εκεί πλέον είναι η στιγμή και η απαίτηση να γίνει το επόμενο βήμα. Κι όχι βέβαια ωραία λόγια, αλλά λόγια και καλή διάθεση που θα είναι έμπρακτη. Αλλά δυστυχώς , ξέρουμε πολύ καλά ότι η θέση της FYROM παραμένει αδιάλλακτη, όπως είναι τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια . Και για αυτό το λόγο από αυτό το Βήμα άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω και νομίζω ότι εκφράζουμε όλο το Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν λέμε ότι η θέση μας είναι σαφής.

Εμείς είμαστε ειλικρινείς όταν λέμε ότι θέλουμε να υπάρξει μία λύση. Έχουμε δείξει την καλή μας διάθεση, έχουμε προσδιορίσει το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές. Από εκεί και πέρα βέβαια είμαστε αταλάντευτοι σε αυτήν την κόκκινη γραμμή. Γιατί εμάς μας νοιάζει να εξασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι πάντα παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία ΑΝΥΠΕΞ κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου


Αγαπητέ συνάδελφε, όταν μίλησα περί σοβαρότητας, για να έχουμε και ξεκάθαρες κουβέντες , δεν αμφισβήτησα την προσωπική σας σοβαρότητα. Αναγνώρισα και την ευαισθησία σας, ακόμα και αν υπάρχει διάσταση πολιτικών απόψεων. Μίλησα για τα παραδείγματα που θέσατε. Νομίζω ότι όταν μιλάμε για τέτοια θέματα, καλό είναι να έχουμε και μια σοβαρότητα στον τρόπο που μιλάμε. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι μια θέση που έχει την συντριπτική υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων που είναι σε αυτήν την Βουλή, άρα κατά αντιστοιχία του ελληνικού λαού, ποτ εκφράζεται από αυτές τις δυνάμεις.

Είναι μια θέση η οποία αυτή τη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της χώρας μας, έχει ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική μας θέση καθώς δεν είμαστε εμείς που βρισκόμαστε στη γωνία. Εμείς έχουμε δείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών μας , έχουμε δηλώσει ακριβώς ποια είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και είμαστε αταλάντευτοι σε αυτό.

Για αυτό κιόλας λέμε ότι όλη αυτή τη χρονιά που πέρασε έχει μεταφερθεί η πίεση και φαίνεται αυτό. Έχει μεταφερθεί παντού. Είναι πλέον σαφές. Να σας θυμίσω δηλώσεις, παραδείγματος χάρη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ εδώ στην Αθήνα, επειδή τώρα έχουμε και τη συνάντηση κορυφής, που ήταν σαφείς. Είπε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, αν δεν υπάρχει η λύση του θέματος της ονομασίας ως κοινά αποδεκτής. Είναι σαφής θέση. Να σας θυμίσω τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι επίσης σαφής θέση. Να σας επισημάνω επίσης την έκθεση που βγήκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την κεφαλαιώδη σημασία που έχει το θέμα της καλής γειτονίας και της επίλυσης του θέματος της ονομασίας.