Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δήλωση Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, με το πέρας της συνάντησής της με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, Matti Maasikas (Αθήνα, 06.06.2019)

Δήλωση Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, με το πέρας της συνάντησής της με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, Matti Maasikas (Αθήνα, 06.06.2019)

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019

"Ήταν χαρά μου να συναντηθώ με τον κ. Maasikas, τον Εσθονό ομόλογό μου. Συζητήσαμε και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αλλά και στις συζητήσεις που είχαμε με τους συνεργάτες μας, για τα διμερή θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, αλλά κυρίως για τα ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία αφορούν την περιοχή μας, αλλά και την Ευρώπη.

Όπως είπε και ο κ. Maasikas, συζητήσαμε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το πώς αυτή η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο δυνατή, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα. Συζητήσαμε το θέμα -κυρίως στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαμε- της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ θετικό και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το διευρυνσιακό πακέτο και για τις υποψήφιες αλλά και για τις χώρες που είναι 'στη διαδικασία του να είναι υποψήφιες', κατατέθηκε τώρα και έχει τις υποδείξεις που πρέπει να γίνουν. Αλλά και το ότι λέει ότι πρέπει δοθεί σήμα, κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία, να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες. Και από την άλλη πλευρά, στην Αλβανία, για την οποία εμείς είμαστε υπέρ όπως και για τη Βόρεια Μακεδονία, υπό την αίρεση ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν τα πέντε κεφάλαια, τα πέντε σημεία, το οποία πρέπει να ολοκληρώσει η Αλβανία για να μπορέσει να έχει ενταξιακή ημερομηνία. Το μειονοτικό, το περιουσιακό, μέσα σε αυτά, είναι από τα σημεία στα οποία η Ελλάδα δίνει τεράστια σημασία.

Χαιρετίζουμε τη διαπίστωση της Επιτροπής για το θέμα της Τουρκίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε ειλικρινά και σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει τα βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και υπάρχει ένας φόβος ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική. Εμείς χαιρετίζουμε τη διαπίστωση που υπάρχει στο report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Κύπρου, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια στην περιοχή τη δική μας, αλλά και της Ευρώπης.

Και τέλος, μιλήσαμε για το σημαντικό ζήτημα της μετανάστευσης με τον κ. Maasikas και είπαμε ότι η πολιτική της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής πρέπει να πρυτανεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "