Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δήλωση ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, μετά την ενημέρωση των κομμάτων για τα έγγραφα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία (Αθήνα, 30.11.2017)

Δήλωση ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, μετά την ενημέρωση των κομμάτων για τα έγγραφα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία (Αθήνα, 30.11.2017)

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη ενημέρωση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων, για τα έγγραφα της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Αποδείχθηκε το αυτονόητο. Ότι ο Πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα. Αποδείχθηκε επίσης ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου. Θυμίζω ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών. Ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων. Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα. Εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε. Η όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε. Αποδεικνύεται επίσης ότι το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό. Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος. Ο σεβασμός όμως στους θεσμούς, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για το σεβασμό της Δημοκρατίας. Πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση. Αλλού είναι τα θέματα και τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και στις κατωτέρω ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χρειασθεί θα ανοίξετε ξανά απόρρητα αρχεία;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τα απόρρητα αρχεία, είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων και του το αρνηθήκατε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον.