Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου)

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου)

Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Η ναζιστική επιχείρηση εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης αποτέλεσε ειδεχθές έγκλημα, αποτέλεσε δολοφονία σε βάρος της ίδιας της ανθρωπότητας. Και στο μέτρο που η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί το μέγεθος αυτού του εγκλήματος, οι λαοί και οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να παίρνουν κάθε μέτρο, να υλοποιούν κάθε πρωτοβουλία που στόχο θα έχει την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας με πλήρη εντιμότητα.

Στις αμέτρητες εκατόμβες αίματος που θυσιάστηκαν στον βωμό του χιτλερικού καθεστώτος, δεν απουσίασε αίμα ελληνικό. Χιλιάδες Ελλήνων, που το μόνο για το οποίο έφταιξαν είναι γιατί γεννήθηκαν Εβραίοι, και εκατοντάδες Χριστιανών, που συνελήφθησαν για αντιστασιακή δράση ή γιατί βοήθησαν Εβραίους συμπολίτες τους να διαφύγουν, γνώρισαν απίστευτα μαρτύρια στην ίδια κόλαση.

Από το 2004, οπότε και η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε, ως επίσημη Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος με εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αλλά και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, οι προσπάθειες της χώρας για τη διατήρηση της μνήμης και την εκπαίδευση των νέων γενεών, δεν σταματούν. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα, προετοιμάζει Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία στην Μνήμη των Ελλήνων πολιτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ συνεχίζει να πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων (Αρχεία Bad Arolsen) στη Γερμανία. Για να διδάσκονται οι νέες γενιές. Για να μην υπάρξουν τέτοια εγκλήματα στο μέλλον. Για να τιμάται η μνήμη των νεκρών αυτών όχι μια φορά το χρόνο, αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα μέσα στο χρόνο.