Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δήλωση ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην 23η Συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ (Θεσσαλονίκη, 26.11.2010)

Δήλωση ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην 23η Συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ (Θεσσαλονίκη, 26.11.2010)

Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2010

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι χαρά και τιμή μου που έχω και πάλι την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ και να σας καλωσορίσω ολόθερμα στην Ελλάδα. Να σας καλωσορίσω ολόθερμα στη Θεσσαλονίκη, την πύλη εισόδου της χώρας μας προς την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Αυτή η πόλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι λαών και εξελίξεων στην περιοχή για 23 ολόκληρους αιώνες. Και σε ότι αφορά το έργο μας, η πόλη αυτή φιλοξενεί ένα από τα όργανα του ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η οποία έχει εξελιχθεί τόσο επιτυχημένα βάσει της προσανατολισμένης στα έργα αποστολής της.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας μεταφέρω τις ευχές του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για ένα επιτυχημένο και εποικοδομητικό αποτέλεσμα για το Συνέδριο αυτό.

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν από τότε που η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Οργανισμού, έχουμε εργασθεί σκληρά για να υλοποιήσουμε το έργο του ΟΣΕΠ με πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Η συμβολή σας ήταν πάντα εποικοδομητική και καταλυτική. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε μια κοινή φιλοδοξία: να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του ΟΣΕΠ και να προβάλουμε την εικόνα του ΟΣΕΠ στη διεθνή κοινότητα εμπλουτίζοντας τις δραστηριότητές του. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε νέες συνεργατικές προσεγγίσεις στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πολλούς άλλους τομείς, αναλαμβάνοντας στοχευμένες, αμοιβαία συμφωνηθείσες δράσεις προς όφελος της ευημερίας των λαών μας και της περιοχής.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη θετική σας στάση και τη συνεχή σας υποστήριξη για τις προσπάθειες της Προεδρίας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της αποστολής της. Με τη συμβολή σας, έχουμε πετύχει πολλές σημαντικές συναντήσεις σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του ΟΣΕΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση του έργου του Οργανισμού μας.

Επί τη ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Ενέργειας και Τουρισμού που έχουν συνταχθεί με τις πρωτοβουλίες της Προεδρίας και προσέφεραν δύο σημαντικές Διακηρύξεις που προσδίδουν νέα διάσταση και νέα ώθηση στην πολυμερή συνεργασία μας.

Στο ίδιο πνεύμα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους εσάς για τη θετική και εποικοδομητική σας προσέγγιση στην πρότασή μας για μια Διακήρυξη για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Χάρη στη συλλογική προσπάθεια όλων των πλευρών, θα είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια κοινή Διακήρυξη που να αντιπροσωπεύει το κοινό μας όραμα για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης. Το κείμενο θα υποβληθεί στην ερχόμενη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Κανκούν, επιδεικνύοντας την κοινή μας βούληση να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις απειλές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και έχουν επιπτώσεις στην περιοχή μας και πέρα από αυτή. Είναι σθεναρή μου πεποίθηση ότι ο ΟΣΕΠ, ως περιφερειακός οργανισμός, θα διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων της περιοχής σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πιστεύουμε στο μέλλον του ΟΣΕΠ ως ενός σημαντικού εργαλείου για την οικοδόμηση και την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, με την εμπλοκή και την πολύτιμη συνεισφορά όχι μόνο των κρατών μελών του αλλά και πολλών σημαντικών εταίρων. Είμαστε ανοιχτοί προς τη συνεργασία αυτή που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας. Υπό το πρίσμα αυτό, καλωσορίζω τη συμμετοχή των εταίρων μας σε αυτή την Υπουργική Συνάντηση.

Οργανισμός σημαίνει συνέχεια και σημαίνει να κάνεις μικρά βήματα για το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι θα διατηρήσουμε τη θετική παράδοση που έχουμε κληρονομήσει από προηγούμενες Προεδρίες ως πολύτιμο κληροδότημα όλων για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας.

Τέλος, καθώς προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε τη σκυτάλη στη Ρουμανική Προεδρία, θα ήθελα να σου ευχηθώ, Teodor, καλή επιτυχία με την αποστολή σου.