Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (Crans-Montana, 05.07.2017)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (Crans-Montana, 05.07.2017)

Τετάρτη, 05 Ιούλιος 2017

Ν. Κοτζιάς: Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικος χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Όπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

Δημοσιογράφος: Είχατε κάνει μια πρόταση, υπήρξε κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Ν. Κοτζιάς: Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. Eide στον Γενικό Γραμματέα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης κ. Υπουργέ;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει.