Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, και του ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας János Martonyi μετά τη συνάντησή τους (Βουδαπέστη, 25.11.10)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, και του ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας János Martonyi μετά τη συνάντησή τους (Βουδαπέστη, 25.11.10)

Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2010

κ. J. Martonyi : Καλωσόρισα με όλη την αγάπη μας τον συνάδελφό μου εδώ στη Βουδαπέστη εκφράζοντας του τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας λόγω του ότι έπρεπε εγώ να τον επισκεφθώ  αλλά ο ίδιος μας έκανε την τιμή να έρθει αυτός στην Βουδαπέστη. Ανέφερε ότι πάντα έρχεται με ευχαρίστηση στη Βουδαπέστη. Μας είχε βοηθήσει στο παρελθόν στην προετοιμασία της προσχώρησης μας και του ανέφερα ότι κι΄ εγώ δεν παραιτήθηκα από την επίσκεψή μου στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών μας οι σχέσεις μας μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πολύ καλές και συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μας. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε την συνεργασία μας στον τομέα της Ενεργειακής Πολιτικής, στον τομέα του Τουρισμού, των Συγκοινωνιών με ιδιαίτερη έμφαση στην Στρατηγική του Δουνάβεως. Θέλουμε επίσης να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις που μας συνδέουν μέσω των Βαλκανικών Χωρών στις συγκοινωνίες και στην οικονομία γενικότερα.

Βασικός στόχος της συνάντησης που είχαμε σήμερα ήταν η ενημέρωση για τις προτεραιότητες της επικείμενης Ουγγρικής Προεδρίας καθώς επίσης και η ανάλυση και ενημέρωση των βασικών θεμάτων τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την ΕΕ και τις δύο χώρες. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων. Οι απόψεις μας είναι πολύ κοντά στα βασικά θέματα όπως είναι η Οικονομική Διακυβέρνηση, η Ενεργειακή Πολιτική καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα. Επίσης ως κράτη μεσαίου μεγέθους επιμένουμε ιδιαίτερα στο να γίνει σεβαστό «το γράμμα και το πνεύμα» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα ως κ-μ της ΕΕ έχουν κάθε συμφέρον στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της Οικονομικής Διακυβέρνησης και στην δημιουργία και θέσπιση ενός συστήματος το οποίο θα πάρει μορφή ακριβώς κατά την διάρκεια της δικής μας Προεδρίας. Ανέφερα στον Έλληνα Ομόλογό μου την σημασία που έχει η ίση μεταχείριση σαν αρχή ιδίως όσον αφορά τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά Ταμεία. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, και τα δύο κράτη στηρίζουν απολύτως την διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα προχωρήσουμε και στο θέμα αυτό στο επόμενο Εξάμηνο.

Ο Έλληνας Ομόλογός μου με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μας στηρίξει στην διάρκεια της Προεδρίας και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι επωφελούμενοι της υποστήριξης αυτής θα κάνουμε τίμια και σωστά το καθήκον μας κατά την διάρκεια της Ουγγρικής Προεδρίας. 

κ. Δ. Δρούτσας:
Είναι πάντα πολύ μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε εδώ στην Βουδαπέστη. Ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄αυτό το θερμό καλωσόρισμα και την φιλοξενία σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Όπως ανέφερε και ο κ. Martonyi, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Εξετάσαμε και περαιτέρω τρόπους για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει το επόμενο Εξάμηνο την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο κρίσιμη, δύσκολη  θα έλεγα για την ΕΕ. Μετέφερα στον Janos την δική μας πεποίθηση ότι η Ουγγαρία θα κάνει πολύ καλά την δουλειά της ως Προεδρία.

Η Ουγγαρία μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.

Συζητήσαμε βεβαίως όλα αυτά τα πολλά θέματα τα οποία βρίσκονται στην Ατζέντα της Ουγγρικής Προεδρίας και φυσικά για το μεγάλο θέμα το οποίο μας απασχολεί όλους αυτή την περίοδο, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις προσπάθειες της ΕΕ να συσταθεί ένας μηχανισμός στήριξης των οικονομιών των κ-μ και νομίζω ότι εδώ συμφωνούμε όλοι ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, διαρκής μηχανισμός στήριξης είναι απαραίτητος, είναι αναγκαίος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες μας έχει το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ ιδιαίτερα προς τα Βαλκάνια. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και θα συνεχίσουμε και την κουβέντα μας κατά το γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρουν οι δύο χώρες μας στο πεδίο αυτό, στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.

Και οι δυο χώρες μας συμφωνούν ότι θέλουν να δουν σύντομα τις χώρες των Βαλκανίων να γίνονται μέλη στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθούν τα οποία ανοικτά θέματα που ταλανίζουν ακόμη αυτή την περιοχή. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον János και για τα σχέδια της ελληνικής Προεδρίας το 2014 σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, οπότε σκοπεύουμε να συγκαλέσουμε, κατά το πρότυπο της τελευταίας ελληνικής Προεδρίας το 2003, στη Θεσσαλονίκη μια Σύνοδο Κορυφής όλων των Βαλκανικών Χωρών.  Μια «Θεσσαλονίκη ΙΙ», εάν θέλετε, η οποία θα δώσει την καθοριστική πολιτική ώθηση στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.

Τέλος μιλώντας για το θέμα της διεύρυνσης δεν μπορούμε να παραλείψουμε βεβαίως και μια συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Νομίζω ότι συμφωνούμε και οι δυο μας στα θετικά στοιχεία μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και συμφωνούμε στο γεγονός ότι αυτή η ενταξιακή πορεία έχει φθάσει σε ένα σημείο που μπορεί να χαρακτηριστεί και προβληματική. Προβληματική υπό την έννοια ότι δεν προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτόν τον τρόπο που θα θέλαμε να δούμε και αυτό οφείλεται από την μια πλευρά σίγουρα και στην Τουρκία, στο γεγονός ότι δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με τον απαραίτητο γοργό ρυθμό αλλά και στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν υλοποιεί και όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και τα κ-μ. Από την άλλη πλευρά οφείλεται βεβαίως και στην ΕΕ, αυτή η υποχρέωση και η υπόσχεση που δόθηκε προς την Τουρκία για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, εάν η Τουρκία τηρήσει και υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες υποχρεώσεις και προβεί στις απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις. Αυτό το μήνυμα αυτή η υποχρέωση  από πλευράς ΕΕ προς την Τουρκία έχει «θολώσει».  Γι αυτό εξετάζουμε αυτή την σκέψη, την ιδέα μήπως θα ήταν χρήσιμη και αναγκαία μια ανοικτή συζήτηση πάλι μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής, κάτι που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί π.χ. μέσω μιας Συνόδου, μιας Συνάντησης ΕΕ – Τουρκίας μετά τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία. Είναι βεβαίως πολλά και τα άλλα θέματα τα οποία συζητάμε και μπορούμε και να συζητήσουμε. Όπως είπαμε Ελλάδα και Ουγγαρία είναι δύο χώρες οι οποίες συνδέονται στενά. Αποφασίσαμε επίσης να έχουμε και πιο στενές διαβουλεύσεις για όλα τα  θέματα που προκύπτουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον αγαπητό φίλο Janos για την φιλοξενία και γι αυτές τις πολύ χρήσιμες και ανοικτές συζητήσεις που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. και να ευχηθώ για άλλη μια φορά ό, τι καλύτερο για την Ουγγρική Προεδρία στην ΕΕ, τονίζοντας και πάλι την στήριξη της Ελλάδας σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Είναι για μένα μεγάλη χαρά να έρχομαι στη Βουδαπέστη και θα χαρώ πολύ να δώ και τον ίδιο, τον Janos, στην Αθήνα.