Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Σερβίας κ. V. Jeremić στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΣΕΠ (Θεσ/νίκη, 26.11.10)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Σερβίας κ. V. Jeremić στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΣΕΠ (Θεσ/νίκη, 26.11.10)

Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2010

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Θα μιλήσουμε και οι δύο στα αγγλικά. Είναι πάντα πολύ μεγάλη μου χαρά  να υποδέχομαι τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και αγαπητό φίλο, κ. Vuk Jeremić, και αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.  Είναι αυτονόητο  - δεν χρειάζεται να το αναφέρω και να το υπογραμμίσω  - ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας είναι εξαιρετικές. Η φιλία μας και η συνεργασία μας είναι μακροχρόνιες. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στενή και εξαιρετική, όχι μόνο τώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Διαπιστώνουμε προς μεγάλη ικανοποίησή μας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει πολύ σύντομα την απαραίτητη γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα της Σερβίας την ΕΕ. Και σήμερα είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον καλό μου φίλο Vuk για την νέα ελληνική πρωτοβουλία. Θα ασκήσουμε, ως Ελλάδα, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε εκ νέου μια Σύνοδο κορυφής με όλα τα βαλκανικά κράτη ίσως εδώ πάλι στη Θεσσαλονίκη, τη Σύνοδο κορυφής « Θεσσαλονίκη ΙΙ» κατά την οποία επιθυμούμε να δώσουμε μια νέα και αποφασιστική ώθηση  και δυναμική στην ένταξη των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος μας, ο σκοπός μας είναι επίσης στο πλαίσιο αυτής Συνόδου κορυφής να θέσουμε μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη όλων των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών και βέβαια και της Σερβίας. Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

κ. V. JEREMIĆ
:  Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Είναι μεγάλη μου χαρά που ξαναβρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά μου έζησε εδώ για περίπου δέκα χρόνια. Συνεπώς, είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ και πραγματικά λατρεύω αυτόν τον τόπο. Και η Θεσσαλονίκη έχει μια ξεχωριστή σημασία για τη Σερβία και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων γιατί εδώ διατυπώθηκε η δέσμευση για το ευρωπαϊκό μέλλον όλων των βαλκανικών χωρών. Με πρωτοβουλία της τότε ελληνικής κυβέρνησης, της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την ώθηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχε καταστήσει αυτό το ζήτημα πρώτη προτεραιότητά της το 2003. Ο Δημήτρης που μετέφερε εξαιρετικά νέα  και πιστεύω ότι είναι πολύ καλή η ιδέα της Ελλάδας να διοργανώσει μια Σύνοδο Κορυφής, τη  Σύνοδο « Θεσσαλονίκη ΙΙ»  και με αυτή την ευκαιρία να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία των βαλκανικών χωρών. Πιστεύω ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ρεαλιστικό. Πιστεύω ότι μας αφήνει αρκετό περιθώριο για να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει και για να δοθεί αρκετή ώθηση. Αλλά, εφεξής,  πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε πιο στενά και να μιλούμε για περισσότερες λεπτομέρειες με την Ελλάδα και με τους άλλους εταίρους προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρομαι στις διμερείς σχέσεις:  περιττό να επαναλάβουμε ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές, δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα και διαπιστώνουμε μια συνεχή τάση βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχουμε πιο συχνές επαφές, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και πιο στενά σε τομείς όπως η οικονομία αλλά και σε θέματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας.  Και σε αυτό το πλαίσιο, οι απόψεις της Ελλάδας και της Σερβίας σχετικά με όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν αυτή την περιοχή του πλανήτη ταυτίζονται.