Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Milan Rocen (Ποντγκόριτσα, 27.1.2011)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Milan Rocen (Ποντγκόριτσα, 27.1.2011)

Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Βασικά σημεία:

· Φέτος εορτάζουμε την 130η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.

· Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι φυσικά άριστες και οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύσσονται και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

· Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα αναφέρομαι στο Μαυροβούνιο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

· Η «Ατζέντα 2014» έχει ήδη ενισχύσει το προφίλ της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως δεύτερο βήμα λοιπόν, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί, εάν θέλετε, την επόμενη Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, και να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Μπορούμε να την αποκαλέσουμε, εάν θέλετε, «Θεσσαλονίκη ΙΙ». Και ο πιο σημαντικός στόχος αυτής της Συνόδου Κορυφής θα είναι να προσδιορίσουμε μια καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει το Μαυροβούνιο, να προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση, σε όλους τους φορείς εδώ στο Μαυροβούνιο στην προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, και προσβλέπω στην υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας πολύ σύντομα.

·[Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου:] Μπορώ μόνο για ακόμη μια φορά να απευθύνω έκκληση στους φίλους μας στα Σκόπια να επιδείξουν την ίδια εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες, να αποφύγουν δράσεις ή δηλώσεις που δε βοηθούν αυτές τις ειλικρινείς προσπάθειες της Ελλάδας να βρεθεί συμφωνία και για μένα προσωπικά είναι φυσικό, αν θέλετε, να έχω συναντήσεις με τον ομόλογό μου από τα Σκόπια, με τον Antonio Milososki. Πάντα έχουμε συναντήσεις και ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή συνάντηση με τον πολύ αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Milan Rocen. Είναι επίσης μεγάλη μου χαρά που θα συμμετέχω στην αυριανή άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Milan για τα θερμά λόγια με τα οποία με υποδέχθηκε και για όλη τη φιλοξενία που επέδειξε σε εμένα και τους συνεργάτες μου, σε ολόκληρη την ελληνική αντιπροσωπεία.

Σήμερα μιλήσαμε, κατά πρώτο λόγο, για τα διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου. Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι φυσικά άριστες και οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύσσονται και υπόσχονται πολλά για το μέλλον. Πιστεύω ότι εργαζόμαστε σκληρά και με πολύ συστηματικό τρόπο για να κάνουμε τις υποσχέσεις αυτές πραγματικότητα.

Φέτος εορτάζουμε την 130η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Τότε, στις 4 Ιουλίου 1881, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στο Πριγκιπάτο και Βασίλειο του Μαυροβουνίου. Πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό γεγονός αποδεικνύει τους πραγματικά στενούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. 130 χρόνια μετά, αποδεικνύουμε ότι οι δεσμοί μας παραμένουν ισχυροί, η συνεργασία μας επεκτείνεται και το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον μας φέρνει ακόμη πιο κοντά.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα αναφέρομαι στο Μαυροβούνιο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Επιτεύχθηκε η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, συνάφθηκε Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αλλά, πάνω από όλα, τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να πω εδώ ότι η σημασία αυτής της απόφασης είναι εξαιρετικά σημαντική για διάφορους λόγους: Καταρχάς, πρόκειται για τη θεσμική επιβεβαίωση της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει το Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή του πορεία, δεύτερον, παρέχει περαιτέρω κίνητρα στο Μαυροβούνιο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα το οδηγήσουν μέσω ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πλήρη ένταξη, και τρίτον, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ολόκληρης της γειτονικής περιοχής, ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων.

Να τονίσω εδώ και πάλι ότι η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Αυτό φαίνεται από τη λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία υιοθετήθηκε το 2003 επί ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το βλέπουμε εκ νέου μέσα από την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την «Ατζέντα 2014», που στοχεύει να δώσει νέα πνοή, αν θέλετε, στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Μαυροβουνίου.

Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πως η «Ατζέντα 2014» έχει ήδη ενισχύσει το προφίλ της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως δεύτερο βήμα λοιπόν, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί, εάν θέλετε, την επόμενη Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, και να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Μπορούμε να την αποκαλέσουμε, εάν θέλετε, «Θεσσαλονίκη ΙΙ». Και ο πιο σημαντικός στόχος αυτής της Συνόδου Κορυφής θα είναι να προσδιορίσουμε μια καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι είμαστε πεπεισμένοι, είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι το μέλλον του Μαυροβουνίου - αλλά και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων – βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν αξίες, υπάρχουν αρχές όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο και στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μαυροβούνιο, ο λαός του Μαυροβουνίου μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό ως εταίρο, ως πραγματικό φίλο. Και προς αυτή την κατεύθυνση βαίνουν επίσης όσα συζητήσαμε σήμερα, και αυτά που ήδη ανέφερε ο Milan, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει το Μαυροβούνιο, να προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση, σε όλους τους φορείς εδώ στο Μαυροβούνιο στην προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, και προσβλέπω στην υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας πολύ σύντομα.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ Milan, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και περιμένω να σε υποδεχθώ στην Αθήνα το συντομότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα διεξαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Σκοπεύετε να συναντηθείτε ή να έχετε συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό σας κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης στην Budva; Ευχαριστώ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας με τη γείτονα χώρα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ελλάδα εξέφρασε από την αρχή τη διάθεσή της να βρεθεί συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δηλώνουμε με σαφήνεια ότι από ελληνικής πλευράς υφίσταται η πολιτική βούληση. Και έχουμε επίσης εκφράσει με σαφήνεια με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει πιθανή λύση. Και μιλάμε για μια ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, erga omnes, όπως λέγεται σύμφωνα με τη νομική ορολογία. Είναι πολύ γνωστό και πιστεύω ευρέως αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους φίλους μας στα Σκόπια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει ξεκινήσει επίσης μια σειρά απευθείας επαφών με τον ομόλογό του.

Μέσω αυτού, θέλουμε επίσης να δείξουμε ότι επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας, θέλουμε να βρεθεί λύση, και ελπίζουμε ότι μέσα από αυτές τις άμεσες επαφές, θα δοθεί ώθηση στη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Μπορώ μόνο για ακόμη μια φορά να απευθύνω έκκληση στους φίλους μας στα Σκόπια να επιδείξουν την ίδια εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες, να αποφύγουν δράσεις ή δηλώσεις που δε βοηθούν αυτές τις ειλικρινείς προσπάθειες της Ελλάδας να βρεθεί συμφωνία και για μένα προσωπικά είναι φυσικό, αν θέλετε, να έχω συναντήσεις με τον ομόλογό μου από τα Σκόπια, με τον Antonio Milososki. Πάντα έχουμε συναντήσεις και ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου, ερώτηση σχετικά με την υποδοχή της ελληνικής πρωτοβουλίας από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.]

ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και πάλι, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, και το κάνουμε σε καθημερινή βάση είναι να τροφοδοτήσουμε αυτό τον νέο δυναμισμό που έχουμε δημιουργήσει με την πρωτοβουλία μας για την Ατζέντα 2014 για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ναι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι μια εύκολη περιοχή. Και ορισμένες εξελίξεις στην περιοχή μας ορισμένες φορές δικαιώνουν την επιφυλακτικότητα των κρατών-μελών της Ένωσης και της κοινής γνώμης των κρατών μελών, αυτή τη διστακτικότητα απέναντι στην ιδέα της πλήρους ένταξης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι απαραίτητο και σημαντικό όλες οι χώρες της περιοχής να δείξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιταχύνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ότι μεριμνούν για την αναγκαία σταθερότητα στις χώρες τους και στην περιοχή και αυτό είναι κάτι που κάθε χώρα, όλη η περιοχή θα πρέπει να αποδείξει με σαφή τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, μίλησα για το Μαυροβούνιο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα, επειδή το Μαυροβούνιο έχει κάνει τις σωστές ενέργειες.