Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε Έλληνες ανταποκριτές στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ιταλία (Ρώμη, 20.12.2017)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε Έλληνες ανταποκριτές στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ιταλία (Ρώμη, 20.12.2017)

Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2017

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε για το αποτέλεσμα της επίσκεψής σας εδώ και της συνομιλίας με τον ομόλογό σας, με τον κ. Alfano;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάναμε συνομιλίες γύρω από τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Ιδιαίτερα σταθήκαμε στην ενεργειακή μας συνεργασία. Μιλήσαμε και για το θέμα της μελλοντικής δυνατότητας συμφωνίας πάνω στα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Κουβεντιάσαμε για την κατάσταση στον κόσμο. Ερωτήθηκα από την ιταλική πλευρά πέρα από τα διμερή μας ζητήματα και είπα -και πολύ αναλυτικά, γι αυτό και αργήσαμε λίγο στη συνέντευξη Τύπου- τις θέσεις μας γύρω από τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, πώς βλέπουμε τη νέα διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον μελλοντικό ρόλο της Κίνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το μέλλον της Ευρώπης, για μία κοινωνική Ευρώπη, νιώθετε ότι η Ιταλία είναι κοντά μας σε αυτό το θέμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι κοντά οι δύο χώρες και επειδή, όπως ξέρετε, είχαμε με δική μου πρωτοβουλία και οργάνωση της Ουγγαρίας, τη συνάντηση των δέκα (10) στη Βουδαπέστη πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήταν οι τέσσερεις χώρες του Visegrad, οι τέσσερεις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Σλοβενία και η Σερβία. Οργανώνουμε σε τρεις μήνες από σήμερα, στην Ελλάδα, μια συνάντηση αυτών των ευρωπαϊκών κρατών με όλα τα υποψήφια κράτη, τόσο των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και της Τουρκίας. Κάλεσα επίσης τον Ιταλό συνάδελφό μου αν θέλει -και νομίζω ότι θέλει- να έρθει και να λάβει μέρος στη συνάντηση των Αθηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, για το Δουβλίνο και τις χώρες του Visegrad που απομακρύνονται. Οι θέσεις με τη Ρώμη ταυτίζονται;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι Ιταλία και Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία και βιώνουν τα πραγματικά προβλήματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και οι θέσεις μας είναι κοντά. Εγώ θέλω να υπογραμμίσω κάτι που το λέω πάντα: άλλοι βομβαρδίζουν κι άλλοι πληρώνουν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών.