Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Δεύτερη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας για θέματα διασποράς (Eρεβάν,15.12.2017)

Δεύτερη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας για θέματα διασποράς (Eρεβάν,15.12.2017)

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε τα εξής μετά το τέλος της Τριμερούς συνάντησης Ελλάδος, Κύπρου, Αρμενίας για θέματα της Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν: «Με πυλώνες τους νέους της Διασποράς, αλλά και τις γνωστές προσωπικότητες μας σε όλο τον κόσμο, θα στηρίξουμε τις δράσεις της Τριμερούς συνεργασίας μας, επ’ ωφελεία και των εθνών μας και των Ομογενών μας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα μας θα έχουμε την απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια των απανταχού ομογενειακών οργανώσεων».

Ήταν η δεύτερη Τριμερής συνάντηση για την ομογενειακή συνεργασία των τριών χωρών που λαμβάνει χώρα, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, σε συνεννόηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αρμενίας. Τα θέματα Διασποράς αποτέλεσαν αντικείμενο συνομιλιών και στην συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και ο ομόλογός του, Edward Nalbandian.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών,Τέρενς Κουίκ, ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Διασποράς, Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας, Hranush Hakobyan, καθόρισαν την ατζέντα δράσεων τους για το 2018, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των τριών χωρών, αλλά και σε χώρες με σημαντική αρμενική Ομογένεια, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ κλπ.

Η Ελλάδα, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρότεινε να φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες θα συνδράμουν αντίστοιχες οργανώσεις των τριών χωρών. Επίσης, στη Κομοτηνή, όπου υπάρχει σημαντική παροικία Αρμενίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αριστούχων φοιτητών από τις Ομογένειες των τριών χωρών, με απώτερο σκοπό θα τη διαπανεπιστημιακή σύνδεση της Διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας. Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ τόνισε συναφώς: "Είμαι βέβαιος, ότι σε αυτές τις δύο δράσεις θα μας συνδράμουν και το Αριστοτέλειο, με τη νεοσύστατη Έδρα των Ποντιακών Σπουδών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως και οι Δήμοι των δύο πόλεων, παράλληλα φυσικά με τις τοπικές οργανώσεις των Ποντίων, των Αρμένιων και των Κυπρίων."

Η Τριμερής ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Garen Nazaryan και με επίσκεψη των επικεφαλείς των αντιπροσωπειών των τριών χωρών στον Πατριάρχη Αρμενίας, κ. Γκαρέγκιν Β΄.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Ελλάδα.