Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Εναρκτήρια ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 05.10.2017)

Εναρκτήρια ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 05.10.2017)

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017

Καλημέρα. Συνεχίζουμε με την 2η συνεδρίαση της συνάντησης των 4 Κρατών, του Νότου όπως λέω, της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Χθες είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και άλλους Υπουργούς για την κατάσταση στην περιοχή. Για το μέλλον της περιοχής τόσο όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο και όσον αφορά τη μεταξύ μας συνεργασία. Κουβεντιάσαμε για την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης. Ανταλλάξαμε γνώμες για τη θεματολογία που θα καταλήξουμε στο μεσημεριανό γεύμα.

Σήμερα, έχουμε δύο συνεδριάσεις το πρωί. Η πρώτη είναι η συνεδρίαση που αφορά στην ασφάλεια, στη συνεργασία, στην ασφάλεια του πολίτη, στη διασυνοριακή μας συνεργασία, αλλά και σε καινούρια θέματα, όπως είναι η πυρασφάλεια, διότι το καλοκαίρι είχαμε την εμπειρία, ότι χρειάστηκε η καλή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και, όπως ξέρετε, οι πυρκαγιές δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι από τα παγκοσμιοποιημένα φαινόμενα. Υπερβαίνει χωρίς άδεια τα σύνορα και απαιτούνται συνεργασίες για την καταπολέμησή τους.

Και μετά, στην 3η συνεδρίαση, θα συζητήσουμε θέματα ενέργειας. Τα θέματα ενέργειας, είναι θέματα μεγάλης σπουδαιότητας για όλους μας. Η περιοχή μας είναι ένας σημαντικός δρόμος και για τους μελλοντικούς αγωγούς ενέργειας.

Γενικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς και από τις 4 χώρες που ήρθαν. Αυτό το είδος συνεργασίας και αυτή η διάσκεψη, έχουμε καταλήξει ότι είναι ωφέλιμη για όλους μας. Είναι συναντήσεις που συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και τι ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευκρινίσουμε, να ξεκαθαρίσουμε. Και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής μας, οικοδόμησης μεγάλων και σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή για την Ελλάδα, τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επ’ ευκαιρία, να σας θυμίσω ότι έχουμε στις 29, το βράδυ, αλλά κύρια στις 30 του Οκτώβρη, τη 2η μεγάλη διεθνή μας διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που είναι από τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί. Και οι συνάδελφοί μου και από τις τρεις άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτοι και έχουν ανοιχτή πρόσκληση και επίσης έχουν προσκληθεί για την 3η Συνάντηση της Ρόδου, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2018.

Η συνεργασία μας δηλαδή δεν είναι μόνο σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά είναι πολύπλευρη και σε πάρα πολλές διαφορετικές μορφές πολυμερούς διπλωματίας.

Για άλλη μία φορά, καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ για τη συμβολή και τη βοήθεια όλων των συναδέλφων μου και των αντιπροσωπειών συνολικά και καλημέρα στους δημοσιογράφους.