Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Επαφές και δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, στην Κύπρο (Λευκωσία, 27.08.19)

Επαφές και δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, στην Κύπρο (Λευκωσία, 27.08.19)

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

O Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς. Τον Υφυπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Διαματάρης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου. Σε κοινές δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική και εποικοδομητική. Τόνισε ότι οι στόχοι είναι κοινοί και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συντονιζόμαστε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί». Ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε, επίσης, ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και αποτελεί «μεγάλο όπλο» για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών. Επιπλέον, ανέφερε ότι, κατά τη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πορεία των τριμερών συνεργασιών των δύο χωρών με άλλες χώρες σε θέματα διασποράς, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία.

Από την πλευρά του, ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς και την μεγάλη αγάπη που έχει για την Κύπρο, εκφράζοντας την βαθιά του συγκίνηση που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αποδήμων. Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, «συνάντηση ψυχής», όπως την χαρακτήρισε, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. «Έχει ωριμάσει ο καιρός για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος των Αποδήμων, η σημασία και η προσφορά του», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ηθική και εθνική υποχρέωση των δύο χωρών έναντι του Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη διοργάνωσης ενός συνεδρίου στην Αθήνα για το θέμα της ελληνικής γλώσσας και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Φωτίου να επισκεφθεί την Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακαριώτατο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄. Το απόγευμα, ο κ. Διαματάρης θα συμμετάσχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 20ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς. Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν, επίσης, ο Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel κ. Isaac Herzog, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh Sinanyan, η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας κα Natalia Elena Intotero, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Nemanja Stevanovic.