Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Επικήδειος Λόγος, Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη για εκλιπόντα Πρέσβυ Κ. Αμοιρίδη (Θεσσαλονίκη, 15.01.2017)

Επικήδειος Λόγος, Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη για εκλιπόντα Πρέσβυ Κ. Αμοιρίδη (Θεσσαλονίκη, 15.01.2017)

Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, μεταφέροντας τη βαθύτατη οδύνη μας και αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη του άδικα χαμένου Πρέσβεως Κυριάκου Αμοιρίδη, άξιου στελέχους της ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Η οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού εργάτη της Διπλωματίας και αγαπημένου μέλους της. Η αξιόλογη υπηρεσιακή του σταδιοδρομία αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων.

Ο Πρέσβυς Κυριάκος Αμοιρίδης υπηρέτησε την Πατρίδα, πάντοτε με επαγγελματισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα, στην Πρεσβεία Βελιγραδίου, καθώς και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η θητεία του ως Επικεφαλής της Πρεσβείας μας στη Τρίπολη της Λιβύης. Εκεί, υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, συνέβαλε καταλυτικά στην ασφαλή και επιτυχή απομάκρυνση πολυάριθμων Ελλήνων, καθώς και ξένων υπηκόων, το καλοκαίρι του 2014.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω ο ίδιος την αίσθηση καθήκοντος, τις οργανωτικές ικανότητες και τον άρτιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας μας, κατά τη διοργάνωση της «Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», τον Οκτώβριο του 2015. Η συμβολή του, ως Γενικού Συντονιστή, υπήρξε καίρια για την ουσιαστική επιτυχία της Διάσκεψης και τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Για όλους εμάς, ο Κυριάκος Αμοιρίδης συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο Κυριάκος Αμοιρίδης για τη Βραζιλία. Το σημαντικό έργο που καταλείπει στη χώρα αυτή, πιστεύω ακράδαντα ότι θα αποτελέσει πυξίδα για την περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για το πλούσιο έργο του Πρέσβεως Κυριάκου Αμοιρίδη και να εκφράσω, για ακόμη μία φορά, τη βαθύτατη θλίψη της οικογένειας του Υπουργείου Εξωτερικών για τον αναπάντεχο χαμό του, μαζί με τη διαβεβαίωσή μας ότι δεν πρόκειται να τον λησμονήσουμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!