Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη-Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη-Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Αξιότιμες κυρίες και Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Μία όμως από τις πιο δραματικές σελίδες εκείνης της περιόδου αλλά και της σύγχρονης ελληνική ιστορίας εν γένει, υπήρξε η ολοκληρωτική σχεδόν εξόντωση των εβραϊκών της κοινοτήτων, με προεξάρχουσα την εβραϊκή κοινότητα της δεύτερης Ιερουσαλήμ, της Θεσσαλονίκης, μία από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες εκτός του κράτους του Ισραήλ. Οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδας, οι τόσο βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και στον καθημερινό βίο της χώρας μας, υπέφεραν ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα τον αφανισμό σχεδόν του συνόλου των μελών τους. Η Ελλάδα τότε έχασε πολλά από τα προοδευτικότερα στοιχεία της.

Όμως, όλοι οι Έλληνες είμαστε σήμερα περήφανοι γιατί η Ελλάδα υπήρξε πάντα συμπαραστάτης στις δύσκολες στιγμές των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της. Είναι ενδεικτική η αυτοθυσία με την οποία οι απλοί χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν, με κίνδυνο της ζωής τους, τους εβραϊκής καταγωγής γείτονές τους, κατά τη διάρκεια της κατοχής, με πρώτο παράδειγμα τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει υπέρ των Εβραίων ενώπιον των κατακτητών.

Αλλά και εβραίοι συμπολίτες μας με φιλοπατρία, ήθος και ηρωισμό έδωσαν τη ζωή τους αμυνόμενοι περί Πάτρης. Η πατρίδα μας δεν ξεχνά την αυτοθυσία του χαλκιδαίου Συνταγματάρχη Μορντεχάι Φριζή, ο οποίος αφού έλαβε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική εκστρατεία έπεσε αμυνόμενος στην Πρεμετή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όντας ο πρώτος ανά βαθμό ανώτερος αξιωματικός που έπεσε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Σε αυτόν τον ήρωα, χριστιανός ιερέας έκλεισε τα μάτια με την επιθανάτια εβραϊκή προσευχή «Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θεός σου, ο Κύριος είναι ένας».

Η Ελληνική Πολιτεία, τιμώντας τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, θυμάτων της ναζιστικής λαίλαπας, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004, αποφάσισε τον επίσημο «εορτασμό» της 27ης Ιανουαρίου, ως ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Όμως, οι προσπάθειες της χώρας για τη διατήρηση της μνήμης και την εκπαίδευση των νέων γενεών, δεν σταματούν εκεί. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα, προετοιμάζει Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία στην Μνήμη των Ελλήνων πολιτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ συνεχίζει να πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων (Αρχεία Bad Arolsen) στη Γερμανία.

Σήμερα, εδώ, όλοι μαζί ενωμένοι, με βαθιά συγκίνηση πενθούμε το φρικτό πεπρωμένο των ελληνικών – και όχι μόνο – εβραϊκών οικογενειών, των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των οποίων η ζωή και το μέλλον καταστράφηκαν χωρίς ίχνος ελέους. Θρηνούμε για τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, για τα εκατομμύρια αθώους νεκρούς. Οι χιλιάδες δολοφονηθέντες συμπολίτες μας, μας υπενθυμίζουν ακόμη πως πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος και να τις μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές.

Σήμερα, χωρίς αισθήματα εκδίκησης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ αυτό το μελανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Το Ολοκαύτωμα πρέπει να μείνει ζωντανό στη μνήμη μας για να μην επαναληφθεί ποτέ. Εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι να συγχωρήσω όλους αυτούς που διέπραξαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Όλοι μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε.

Η ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, του βάρβαρου αυτού εγκλήματος, αποτελεί προειδοποίηση αλλά και χρέος. Αυτό σημαίνει ότι θα αμυνθούμε ενάντια στον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον αποκλεισμό, τη βία και το φανατισμό, οπουδήποτε τους συναντούμε. Σημαίνει ότι ύψιστη προτεραιότητά μας αποτελεί η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός, η συνεργασία, η συμφιλίωση και η ειρηνική συνύπαρξη όλων.

Σήμερα, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, καλώ όλους, να ενώσουμε τις φωνές μας κατά του αντισημιτισμού. Να διδάξουμε τις επόμενες γενιές ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Να τιμούμε έτσι κάθε μέρα κι όχι μια φορά το χρόνο την μνήμη των νεκρών. Δεν πρέπει ποτέ πια να ανεχθούμε φαινόμενα που αρνούνται στο συνάνθρωπό μας το δικαίωμα όχι απλά να είναι εβραίος, μουσουλμάνος ή χριστιανός, αλλά άνθρωπος με το ίδιο δικαίωμα στη ζωή.

Σήμερα, εδώ, στη μνήμη των νεκρών μας αδελφών, σας καλώ όλους να αγωνιστούμε για κοινωνίες ανοιχτές, για κοινωνίες ευημερούσες, για κοινωνίες ελευθερίας, ισότητας, αδελφοσύνης και δικαιοσύνης.