Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος» στη Ρωσική Κρατική Δούμα

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος» στη Ρωσική Κρατική Δούμα

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ο πλούτος της Ορθόδοξης πίστεως και Παράδοσης αναδεικνύεται στην ισχύ του συνεκτικού δεσμού που αυτή διαμορφώνει και αγγίζει τα βάθη της ψυχής των ανθρώπων πέρα από τα εθνικά σύνορα και τους δομικούς περιορισμούς που αυτά ορίζουν.

Είναι αυτή η παράδοση που οι θεματοφύλακες της Αθωνικής Πολιτείας καλούνται να υπερασπίσουν και να διατηρήσουν έναντι των πολυδιάστατων προκλήσεων που επιφυλάσσουν οι ενδιαφέροντες καιροί που μας κυκλώνουν.

Είναι δε αυτός ο συνδυασμός Ορθόδοξης παράδοσης και σύγχρονης δράσης, που επιθυμούμε να διατηρήσουμε ως βάση των ευρωπαϊκών και εθνικών μας προσπαθειών. Ένας συνδυασμός, που θα επαναβεβαιώνει τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες που συνετέλεσαν στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο ως αποτρεπτικός παράγοντας των ευρωπαϊκών και εθνικών δεινών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με την ευκαιρία του έτους φιλίας Ελλάδος-Ρωσίας, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που εγκαινιάζεται η παρούσα έκθεση, ως μαρτυρία της ιστορίας, της αγωνιστικής παρουσίας της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, έξω από τον κόσμο, προς χάριν του κόσμου, εδώ και χίλια πενήντα χρόνια.

Πράγματι, η φιλία μεταξύ των χωρών μας, όπως και η προσήλωση στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας, αναδεικνύονται στη δράση των Κοινοβουλίων μας, τα οποία πρώτα υποστήριξαν την δημιουργία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και κατανόησαν τον ρόλο και τις δυνατότητές της.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά παρουσιάζει στον πολιτικό κόσμο της Φίλης Ρωσίας την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος». Σας ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη που παρέχετε στην ΔΣΟ και για τη διαρκή προσπάθεια ανάδειξης του έργου της στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά πράγματα.

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να εξάρω το ρόλο και το έργο του αγαπητού μας συναδέλφου και προέδρου μας του κ. Σεργκέι Ποπώφ. Η 12ετής παρουσία του αγαπητού Σεργκέι στο τιμόνι της ΔΣΟ αποτέλεσαν ευτυχές διαχρονικό γεγονός καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή πορεία της.

Εδώ, στην Ρωσική Δούμα, που είναι η “πολιτεία της κοινωνίας των πολιτών” όπως λέει ο Αριστοτέλης, το τιμητικό έτος του οποίου διανύουμε φέτος. Εδώ, που είναι δηλαδή η “ένωση των πολιτών με βάση το πολίτευμα”. Εδώ στον ναό της Δημοκρατίας, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας χαιρετίζει θερμά την πρωτοβουλία των ορθοδόξων εκκλησιών για την Αγία και μεγάλη Σύνοδο που θα συνέλθει το καλοκαίρι στην Κρήτη. Εργασθήκαμε και εμείς μεθοδικά και αφανώς για την ευτυχή αυτή κατάληξη.

Σε καιρούς που η αγωνία και τα όνειρα των ανθρώπων αντικατοπτρίζονται στη σύγχρονη προσφυγιά των εκτοπισμένων και διωκόμενων ανθρώπων που καταφθάνουν στις ελληνικές ακτές, η Ορθοδοξία καλείται να αποτελέσει τον αρχέγονο φρουρό της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο που με μόνη συνοδεία ένα φθαρμένο σωσίβιο αναζητά σωτηρία από τη δίνη του πολέμου. Η σκέψη μας είναι μαζί τους.

Δεχθείτε παρακαλώ κ. Πρόεδρε, τον οδηγό της έκθεσης, τον οποίο σας καλούμε να εγκαινιάσετε. Σας τον παραδίδω μέσα σε μια τσάντα φτιαγμένη από τα σωσίβια των προσφύγων πού ήρθαν στη χώρα μου κυνηγημένοι από έναν πόλεμο για τον οποίον δεν ευθύνονται και τον οποίο πληρώνουν με τις ζωές τους.