Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Κοινό ανακοινωθέν μετά την πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που συστάθηκε δυνάμει του Άρθ. 1, παρ. 3, υποπαρ. (θ) της Συμφωνίας των Πρεσπών (Σκόπια, 22.06.2019)

Κοινό ανακοινωθέν μετά την πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που συστάθηκε δυνάμει του Άρθ. 1, παρ. 3, υποπαρ. (θ) της Συμφωνίας των Πρεσπών (Σκόπια, 22.06.2019)

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019

Η Διεθνής Ομάδα Ειδικών που συστάθηκε δυνάμει του Αρθρου 1, παραγράφου 3, υποπαραγράφου (θ) της "Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών" που υπεγράφη στις Πρέσπες την 17η Ιουνίου 2018, συνεδρίασε για πρώτη φορά σε ολομέλεια σήμερα στα Σκόπια, υπό την προεδρία της επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ. Φωτεινής Παζαρτζή και του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, Καθ. Gjorgji Filipov.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα ανακοινωθέντα των προηγούμενων συνεδριάσεων στα Σκόπια και στη Θεσσαλονίκη, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν επί των κανόνων εσωτερικής λειτουργίας της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών.

Οι συμπρόεδροι συμφώνησαν όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί κατόπιν κοινής συμφωνίας, κατά προτίμηση εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου 2019.

Η Διεθνής Ομάδα Ειδικών ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές κοινότητες αμφότερων χωρών να εκκινήσουν τον μεταξύ τους διάλογο στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Δημοκρατίας
Καθ. Δρ. Φωτεινή Παζαρτζή

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας
Καθ. Δρ. Gjorgji Filipov.