Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ολοκλήρωση επίσκεψης Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, στην Ίμβρο (04-06.03.2019)

Ολοκλήρωση επίσκεψης Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, στην Ίμβρο (04-06.03.2019)

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ίμβρο (4-6.3.19), όπου είχε συναντήσεις με τους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της ελληνικής μειονότητας, καθώς και τους τοπικούς διοικητικούς φορείς, τον Νομάρχη, τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο.

Με τον Νομάρχη του Τσανάκαλε ο κ. Υφυπουργός συζήτησε τις εξαιρετικές δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε τομείς «soft diplomacy», κατόπιν και της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην ελληνική μειονότητα Ίμβρου και Τενέδου, και πρότεινε πολιτιστική συνεργασία δικτύου αρχαιολογικών χώρων που ανέσκαψε ο Σλήμαν, καθώς στην δικαιοδοσία του Νομάρχη υπάγεται και η Τροία.

Με τον Έπαρχο της Ίμβρου συζήτησαν θέματα της ελληνικής μειονότητας του νησιού, όπως ρυθμίσεις διοικητικών θεμάτων για την διευκόλυνση των Ελλήνων που επιστρέφουν για μόνιμη εγκατάσταση εκεί. Επίσης, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Ίμβρου, ο οποίος ανεφέρθη σε έργα αποκατάστασης των υποδομών των κοινοτήτων όπου διαβιοί ο ελληνικός πληθυσμός, και ζήτησε συνεργασία σε θέματα τουρισμού, κατεύθυνση στην οποία θα συνέβαλε σημαντικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της ΄Ιμβρου με ελληνικά νησιά, όπως παρατήρησε ο κ. Υφυπουργός.

Στην συνάντηση στην Παναγιά με το σύνολο των Ελλήνων εκπαιδευτικών, ο κ. Υφυπουργός τους συνεχάρη για την εξαιρετική τους εργασία και αφοσίωση που συνετέλεσε στην επιτυχή επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων, τα οποία έχουν επιτύχει διεθνή αναγνώριση, όπως από το παγκοσμίως γνωστό ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία. Έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα λειτουργίας τους και της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί, ενώ καταγράφηκαν και οι ανάγκες περαιτέρω ενίσχυσής τους με έμψυχο και μη υλικό, λόγω και της αύξησης των μαθητών. Τα θέματα λειτουργίας των σχολείων συζητήθηκαν αμέσως μετά και στην συνάντηση του κ. Υφυπουργού με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών σχολείων. Το 2012 η Τουρκία ενέκρινε αίτημα να επαναλειτουργήσει ελληνικό σχολείο στην ΄Ιμβρο, αρχικώς το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό το 2013, και στην συνέχεια, το Γυμνάσιο-Λύκειο το 2015.

Ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη ΄Ιμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλο. Στο γεύμα που παρέθεσε ο Μητροπολίτης προς τιμήν του κ. Υφυπουργού, αναφέρθηκαν στην συνεργασία και τις προοπτικές και το μέλλον της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στο νησί, παρουσία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ποιμένει η ΑΘΠ, ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους και το Γυμνάσιο-Λύκειο στα Αγρίδια, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τους μαθητές και παρακολούθησε εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν προς τιμήν του. Επίσης, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των σχολείων στα Αγρίδια, αθλητικές και εργαστήρια, και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αφού τους συνεχάρη, τους παρότρυνε να συνεχίσουν να στοχεύουν ψηλά, όπως διαπίστωσε από την εκεί επίσκεψη του, παρότρυνση που επανέλαβε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ιμβρίων.

Πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε το Γλυκί και το Ευλάμπιο, καθώς και το Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό της ΄Ιμβρου στο παρελθόν, πριν από την λήψη διοικητικών μέτρων από τις τουρκικές αρχές, τα οποία οδήγησαν στην μετανάστευση και την απομάκρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων από το νησί.

Οι Σύλλογοι ευχαρίστησαν τον κ. Υφυπουργό για την στήριξη της Ελλάδας και τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των παλιννοστούντων Ιμβρίων. Επίσης, ζήτησαν η υποστήριξη να στραφεί και στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αίτημα στο οποίο ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να ανταποκριθεί άμεσα.