Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή

Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή

Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2011

Βασικά σημεία:

·          Η σχέση μας με την Αλβανία είναι σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας. Σχέση που βεβαίως έχει περάσει από διακυμάνσεις και, αυτό θέλω να το τονίσω, που καθορίζεται αποφασιστικά από την κατάσταση και το σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη χώρα αυτή.

·          Το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως ειδικά στο Δίκαιο της Θάλασσας και είναι αμοιβαία επωφελής.

·          Σταθερή θέση της χώρας μας είναι, βεβαίως, υπέρ της θέσης σε ισχύ και εφαρμογής της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό και αναμένουμε πως η κυβέρνηση της γείτονος χώρας θα εξεύρει τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θα επιτρέψουν την ευόδωση του κοινού αυτού στόχου. Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι ταχεία διευθέτηση της εκκρεμότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ θα ενισχύσει –και το τονίζω αυτό για άλλη μία φορά– και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ κύριε Αποστολάτε  για την ερώτησή σας.

Θα τονίσω πρώτα απ’ όλα ότι η σχέση μας με την Αλβανία είναι σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας.  Σχέση που βεβαίως έχει περάσει από διακυμάνσεις και, αυτό θέλω να το τονίσω, που καθορίζεται αποφασιστικά από την κατάσταση και το σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη χώρα αυτή.

Η συνεργασία των δύο χωρών μας στοχεύει στην εδραίωση σταθερότητας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και το εν λόγω πεδίο συνεργασίας έχει διευρυνθεί μέσα από την στρατηγική μας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.  Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω εδώ και την ελληνική πρωτοβουλία η οποία είναι γνωστή πλέον σε όλους, της «Ατζέντας 2014». 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως ειδικά στο Δίκαιο της Θάλασσας και είναι αμοιβαία επωφελής.  Έτσι, νομίζω, πρέπει να είναι τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι μιλάμε εδώ για τη σταθερότητα που χρειάζεται στην περιοχή. Και τούτο, όχι μόνον επειδή προβαίνει σε μία διευθέτηση επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του πνεύματος καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας που πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις όλων των σύγχρονων κρατών, αλλά και επειδή παρέχει τη δυνατότητα επιπλέον ανάπτυξης διμερούς αλλά και ευρύτερης συνεργασίας. 

Είναι, άλλωστε, ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, και αυτό θα ήθελα να το τονίσω, και σε ανάλογη εκτίμηση άλλωστε έχει προβεί και η Αλβανική Κυβέρνηση.

Σταθερή θέση της χώρας μας είναι, βεβαίως, υπέρ της θέσης σε ισχύ και εφαρμογής της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό και αναμένουμε πως η κυβέρνηση της γείτονος χώρας θα εξεύρει τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θα επιτρέψουν την ευόδωση του κοινού αυτού στόχου.  Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι ταχεία διευθέτηση της εκκρεμότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ θα ενισχύσει –και το τονίζω αυτό για άλλη μία φορά– και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Επιτρέψτε μου, πολύ σύντομα, και σε ό,τι αφορά και το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σχετικά με τις πρόσφατες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών.  Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι το ζήτημα κύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε μεταξύ των δύο Γενικών Γραμματέων.  Από την άλλη, οι δύο πλευρές εξέτασαν αρκετά διμερή ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών επαφών και περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, με στόχο ιδίως τη βελτίωση της δημόσιας αντίληψης των λαών και κατ’ εξοχήν των νέων, ώστε να ανταποκρίνεται στο υπάρχον επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.