Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στους προϊσταμένους των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού (Αθήνα , 17.1.2011)

Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στους προϊσταμένους των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού (Αθήνα , 17.1.2011)

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011

Βασικά σημεία:

·          Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής που θα ασκήσει: έδειξε ότι θέλει και δεν φοβάται τις μεγάλες αλλαγές που είναι απαραίτητες και σε αυτόν τον τομέα. Τέλος λοιπόν στην αδράνεια που μόνο πιο απομονωμένους μας άφησε, τέλος στο συντηρητισμό χάριν δήθεν της διαφύλαξης των κεκτημένων, τέλος στις γνωστές φοβίες στα σύνδρομα του παρελθόντος που περιέβαλαν την εξωτερική πολιτική και την κρατούσαν εγκλωβισμένη. Ο κόσμος πήγε μπροστά κι εμείς κινδυνεύαμε να μείνουμε πίσω. Και όταν μας χτύπησε η οικονομική κρίση, φάνηκαν τα αδιέξοδα μίας εξωτερικής πολιτικής που δεν είχε εξασφαλίσει στη χώρα μας τουλάχιστον ένα απόθεμα αξιοπιστίας.

·          Σε ένα χρόνο, τολμώ να το πω, ήδη πετύχαμε πολλά. Κυρίως ανατρέψαμε ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί σε βάρος μας και, το σπουδαιότερο, δώσαμε πάλι φωνή και ρόλο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον άμεσο περίγυρό της : στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο, και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι πάλι παρούσα.

·          Στα Βαλκάνια, η πρωτοβουλία μας, η γνωστή πλέον σε όλους πρωτοβουλία μας για μία «Ατζέντα 2014», έχει δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Κυρίως, έχει ανοίξει τη συζήτηση για την προοπτική ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας με τον προγραμματισμό της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιήσουμε κατά την επόμενη προεδρία μας στην ΕΕ το 2014.

·          Μιας και μιλάμε για τα Βαλκάνια, το Σκοπιανό, εδώ η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους από την αρχή. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη γειτονική μας χώρα, θέλουμε να δούμε την ένταξή του και στην ΕΕ, και για αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, και για άλλη μία φορά απευθύνουμε την έκκληση-πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εργαστεί μαζί μας ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση και να έρθει και εκείνη με εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

·          Στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, ασκήσαμε την περασμένη χρονιά, μία εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρία που διάνοιξε νέες αναπτυξιακές προοπτικές, και τις συνέδεσε για πρώτη φορά μάλιστα με το περιβάλλον, με την πράσινη ανάπτυξη.

·          Στην Ανατολική Μεσόγειο, χώρο ζωτικού μας συμφέροντος, έχουμε ανοίξει, αν θέλετε, το παιχνίδι. Οι διευρυμένες σχέσεις μας με το Ισραήλ, αλλά και η ανανέωση των σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο, για να το τονίσω αυτό, παραδοσιακών σχέσεων αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με βαθιές ρίζες. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία νέα δυναμική και σε αυτήν την περιοχή και έχουν δώσει στην Ελλάδα ένα αυξημένο ρόλο, τον οποίο αναγνωρίζουν όλοι.

·          Κυπριακό - και εδώ οι θέσεις μας καθαρές: λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μην ξεχνάμε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό μία μεγάλη επιτυχία και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο παρελθόν.

·          Η Ελλάδα, ένας από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα ανεχθεί μία εικονική ενταξιακή διαδικασία, στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά από την ΕΕ ό,τι θέλει, χωρίς όμως την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και απέναντι σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ειδικά ως προς αυτό, προτείναμε και συζητούμε με τους εταίρους μας μία ιδέα, μία νέα ελληνική πρόταση, την ιδέα σύγκλησης μίας Συνόδου, ενδεχομένως ακόμα και σε επίπεδο κορυφής, γιατί όχι, που θα ανανεώσει την αμοιβαία δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο, έναντι της πλήρους ένταξης.

·          Η ιδέα, η πρόταση είναι για μία σύνοδο για την Τουρκία, το θέμα της Τουρκίας και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, για το θέμα της ενταξιακής ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και όχι για να δώσουμε στην Τουρκία, μέσω αυτής της Συνόδου, μία αναβαθμισμένη, αν θέλετε, θεσμική ιδιότητα στην Τουρκία, όπως κάποιοι κακοβούλως θέλουν να παρουσιάσουν.

·          Όταν η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο σε μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η ελληνική φωνή. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ακόμη και η ατυχέστερη συγκυρία μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε ευκαιρία, αν τη χειριστούμε σωστά. Μην κλεινόμαστε στο καβούκι μας, λοιπόν. Εμείς από την Αθήνα θα σας υποστηρίξουμε, τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

·          Πρέπει να το πάρουμε απόφαση όλοι μας ότι ερχόμαστε από μία χώρα συγκριτικά, ίσως, μικρή, όμως σημαντική, που δικαιολογημένα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο στα διεθνή ΜΜΕ από ό,τι αναλογεί στο μέγεθός της. Για καλό, όπως π.χ. με τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ή δυστυχώς και για κακό, όπως σήμερα με την κρίση. Η φωνή σας, λοιπόν, έχει δύναμη και ο κόσμος περιμένει να την ακούσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, πρώτα από όλα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά , υγεία, δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας. Θα μου επιτρέψετε και να πω λίγο σε προσωπική βάση, για μένα, αντιλαμβάνεστε, αποτελεί όχι μόνο ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που απευθύνομαι σε εσάς, βλέπω και αρκετά γνωστά σε εμένα πρόσωπα, από την περίοδο του πατέρα μου, βλέπω όμως και με μεγάλη χαρά πολλά νέα πρόσωπα, από τη νέα γενιά, η οποία, είμαι σίγουρος, θα συνεχίσει την παράδοση αλλά θα δώσει και ένα νέο δυναμισμό στον κλάδο σας.

Χαίρομαι ειλικρινά πάρα πολύ που γίνεται αυτή η συνάντηση σήμερα και όπως θα έχω την ευκαιρία να εξηγήσω, τη θεωρώ και απαραίτητη, για αυτό επιτρέψετε μου να συγχαρώ και το Γιώργο Πεταλωτή και το Γιώργο Πετρουλάκη, και βεβαίως όλους τους συνεργάτες τους, για αυτή την πρωτοβουλία τους, και να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει ξανά και θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση, ελπίζω, διότι είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σε βάθος για τις κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά βεβαίως και τους ευρύτερους στόχους της Κυβέρνησης. Κυρίως, όμως, πιστεύω είναι σημαντικό να έχετε και εσείς τη δυνατότητα να διατυπώσετε και τη γνώμη σας, να συνεισφέρετε τις με τις εμπειρίες σας και τον προβληματισμό σας.

Μέχρι όμως να τα ξαναπούμε δια ζώσης, μάλλον του χρόνου πάλι, θα τα λέμε μέσω διαδικτύου. Οι συνεργάτες μου θα σας διανείμουν σήμερα τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης στην κλειστή ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Και στο τέλος της παρέμβασης μου θα σας παρουσιάσουν δύο νέα μέσα: τον «οδηγό επικοινωνίας» και τις «γραμμές τύπου», όπως τις έχουμε ονομάσει, στις οποίες κωδικοποιούνται και επικαιροποιούνται τακτικά οι βασικές μας θέσεις για την εξωτερική πολιτική. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι η ιστοσελίδα αυτή του ΥΠΕΞ θα γίνει βασικό εργαλείο για την καθημερινή σας δουλειά. Από πλευράς μου θα σας πω δύο λόγια για τα εργαλεία αυτά. Ιδίως θα μιλήσω για την κεντρική ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω με μία διαπίστωση με την οποία, ειδικά εσείς νομίζω, ότι θα συμφωνήσετε: σήμερα διεξάγεται παγκοσμίως ένας ανταγωνισμός ενημέρωσης. Ίσως να μην είναι τόσο εμφανής όσο ο ανταγωνισμός μεταξύ εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων ή ο κλασικός ανταγωνισμός ισχύος μεταξύ των κρατών. Στην εποχή μας, όμως, που χάρη στα ΜΜΕ και κυρίως χάρη στο διαδίκτυο, η πληροφορία διαχέεται και κυκλοφορεί με αστραπιαία ταχύτητα, το κράτος δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη του αυτή την πραγματικότητα για το σχεδιασμό βεβαίως και της εξωτερικής του πολιτικής.

Εσείς ξέρετε από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που είχε στην εικόνα της χώρας διεθνώς η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα στο επίπεδο των διεθνών ΜΜΕ και που τροφοδότησε έναν «επικοινωνιακό πόλεμο», που επιδείνωσε δραματικά την εικόνα μας στη διεθνή κοινή γνώμη. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, ξανά και ξανά, σε κάθε βήμα, για να πείσουμε τους εταίρους μας, για να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη στις αγορές, χρειάστηκε και χρειάζεται ακόμα αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, διότι, όπως ξέρουμε όλοι, οι Κασσάνδρες σήμερα είναι πολλές, και έχουν στη διάθεσή τους μέσα που αναμεταδίδουν το απαισιόδοξο μήνυμα τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, οι πρεσβευτικές και προξενικές μας αρχές και σε όλο τον κόσμο, και μαζί τους και εσείς βεβαίως, οι εκπρόσωποί τους, επωμίζεστε μια δύσκολη αποστολή, τη δύσκολη αποστολή να προβάλλετε το μεγάλο εθνικό αυτό αγώνα. Εσείς μάχεστε από τα προκεχωρημένα φυλάκια. Μην αφήνετε τίποτα να πέσει κάτω, διότι οι θυσίες που κάνουν σήμερα οι Έλληνες δεν πρέπει να υποτιμώνται από κανέναν. Και πιστεύω ότι γίνεται συστηματική, σοβαρή, υπεύθυνη δουλειά από όλους μας για να πάμε πάλι την Ελλάδα μπροστά. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο καλός συντονισμός, και δε θα διστάσω να το πω, μπορούμε βεβαίως και καλύτερα και σε αυτόν τον τομέα. Είναι όμως απαραίτητο να μιλάμε με μία φωνή.

Κυρίες και κύριοι, για να έλθω λίγο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής που θα ασκήσει: έδειξε ότι θέλει και δεν φοβάται τις μεγάλες αλλαγές που είναι απαραίτητες και σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος λοιπόν στην αδράνεια που μόνο πιο απομονωμένους μας άφησε, τέλος στο συντηρητισμό χάριν δήθεν της διαφύλαξης των κεκτημένων, τέλος στις γνωστές φοβίες στα σύνδρομα του παρελθόντος που περιέβαλαν την εξωτερική πολιτική και την κρατούσαν εγκλωβισμένη. Ο κόσμος πήγε μπροστά κι εμείς κινδυνεύαμε να μείνουμε πίσω. Και όταν μας χτύπησε η οικονομική κρίση, φάνηκαν τα αδιέξοδα μίας εξωτερικής πολιτικής που δεν είχε εξασφαλίσει στη χώρα μας τουλάχιστον ένα απόθεμα αξιοπιστίας.

Η κυβέρνηση επέλεξε, σχεδίασε και εφαρμόζει μία δυναμική εξωτερική πολιτική που ανοίγει ευκαιρίες για την Ελλάδα. Και σε ένα χρόνο, τολμώ να το πω, ήδη πετύχαμε πολλά. Κυρίως ανατρέψαμε ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί σε βάρος μας και, το σπουδαιότερο, δώσαμε πάλι φωνή και ρόλο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον άμεσο περίγυρό τη : στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο, και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι πάλι παρούσα. Αυτές οι περιοχές μπαίνουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, μαζί βεβαίως με τα παραδοσιακά θέματα της διπλωματίας μας.

Τα καταφέραμε επειδή βγήκαμε μπροστά. Επεξεργαστήκαμε νέες ιδέες και τις θέσαμε σε εφαρμογή. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθεί στατικά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, πρέπει να τις συνδιαμορφώνει, και να τις συνδιαμορφώνει δυναμικά. Στα Βαλκάνια, η πρωτοβουλία μας, η γνωστή πλέον σε όλους πρωτοβουλία μας για μία «Ατζέντα 2014», έχει δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Κυρίως, έχει ανοίξει τη συζήτηση για την προοπτική ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας με τον προγραμματισμό της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιήσουμε κατά την επόμενη προεδρία μας στην ΕΕ το 2014. Ευελπιστούμε να διοργανώσουμε μία «Θεσσαλονίκη 2», μία Σύνοδο Κορυφής με τις χώρες των Βαλκανίων. Μία Θεσσαλονίκη 2, η οποία θα ανοίξει οριστικά πλέον την πόρτα της ΕΕ για την άμεση γειτονιά μας, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιας και μιλάμε για τα Βαλκάνια, το Σκοπιανό, εδώ η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους από την αρχή. Επιτρέψετε μου να την ξαναπώ, να την επαναλάβω για άλλη μία φορά : εμείς επιδιώκουμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, erga omnes, όπως λένε και οι νομικοί. Και ένα είναι ξεκάθαρο για άλλη μία φορά, ότι ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, δε νοείται χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό, όμως, παρακαλώ να μην παρερμηνευτεί από κανέναν, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα αυτή η οποία δεν επιθυμεί, δεν επιδιώκει μάλιστα, την ένταξη της γειτονικής μας αυτής χώρας σε αυτούς τους οργανισμούς. Αντιθέτως, και την επιδιώκουμε και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Η Ελλάδα είναι αυτή η οποία τηρεί μία εποικοδομητική στάση και σε αυτό το θέμα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη γειτονική μας χώρα, θέλουμε να δούμε την ένταξή του και στην ΕΕ, και για αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, και για άλλη μία φορά απευθύνουμε την έκκληση-πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εργαστεί μαζί μας ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση και να έρθει και εκείνη με εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, ασκήσαμε την περασμένη χρονιά, μία εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρία που διάνοιξε νέες αναπτυξιακές προοπτικές, και τις συνέδεσε για πρώτη φορά μάλιστα με το περιβάλλον, με την πράσινη ανάπτυξη.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, χώρο ζωτικού μας συμφέροντος, έχουμε ανοίξει, αν θέλετε, το παιχνίδι. Οι διευρυμένες σχέσεις μας με το Ισραήλ, αλλά και η ανανέωση των σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο για να το τονίσω αυτό, παραδοσιακών σχέσεων αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με βαθιές ρίζες. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία νέα δυναμική και σε αυτήν την περιοχή και έχουν δώσει στην Ελλάδα ένα αυξημένο ρόλο, τον οποίο αναγνωρίζουν όλοι.

Κυπριακό - και εδώ οι θέσεις μας καθαρές, να τις επαναλάβω άλλη μία φορά: λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μην ξεχνάμε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό μία μεγάλη επιτυχία και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο παρελθόν. Να τονίσω ότι η Ελλάδα και πάλι είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, και νομίζω ότι αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Επιτρέψτε μου, πρέπει νομίζω στο σημείο αυτό να κάνω μία παρέκβαση σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Ίσως στον τομέα αυτό να εντοπίζεται η πιο προφανής εφαρμογή της προσέγγισης που σας περιέγραψα πριν. Με την Τουρκία επιδιώξαμε εξαρχής να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ήδη έχουμε πετύχει απτά αποτελέσματα, όπως η ίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και η υπογραφή πρόσφατα 22 διμερών συμφωνιών. Με την ίδια αποφασιστικότητα στραφήκαμε, όμως, στα λεγόμενα «δύσκολα». Συμφωνήσαμε με την Τουρκία την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά, διότι από ό,τι φαίνεται είναι αναγκαίο με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνω το αυτονόητο, αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και το ξεκαθαρίζουμε κάθε φορά, αλλά φαίνεται είναι «της μόδας» για κάποιους να προσπαθούν να δημιουργούν νέους μύθους στην ελληνική κοινωνία. Άρα ξεκαθαρίζω για άλλη μία φορά : δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Παρακαλώ μην ακούτε κανέναν ο οποίος υποστηρίζει τέτοια πράγματα. Θα έχετε διαπιστώσει ότι αυτές οι φωνές συνήθως είναι εξωθεσμικοί παράγοντες εδώ στην Ελλάδα ή κάποιοι που υψώνουν, κατά κάποιον τρόπο, δηλώσεις ξένων αξιωματούχων και τις παρουσιάζουν εδώ στην Ελλάδα και στην ελληνική κοινή γνώμη ως γεγονότα και ως δεδομένα. Για άλλη μία φορά, για να το έχουμε ακούσει όλοι μας, δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίσαμε σε όλους ότι η Ελλάδα, ένας από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα ανεχθεί μία εικονική ενταξιακή διαδικασία, στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά από την ΕΕ ό,τι θέλει, χωρίς όμως την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και απέναντι σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ειδικά ως προς αυτό, προτείναμε και συζητούμε με τους εταίρους μας μία ιδέα, μία νέα ελληνική πρόταση, την ιδέα σύγκλησης μίας Συνόδου, ενδεχομένως ακόμα και σε επίπεδο κορυφής, γιατί όχι, που θα ανανεώσει την αμοιβαία δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο, έναντι της πλήρους ένταξης. Και εδώ να το διευκρινίσω και να το ξεκαθαρίσω διότι ακούω και διαβάζω πολλά. Η ιδέα, η πρόταση είναι για μία σύνοδο για την Τουρκία, το θέμα της Τουρκίας και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, για το θέμα της ενταξιακής ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και όχι για να δώσουμε στην Τουρκία, μέσω αυτής της Συνόδου, μία αναβαθμισμένη, αν θέλετε, θεσμική ιδιότητα στην Τουρκία, όπως κάποιοι κακοβούλως (το λέω αυτό ευθέως, κακοβούλως), θέλουν να παρουσιάσουν αυτή τη σκέψη, αυτή τη σκέψη, την ιδέα, την πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα και να διαστρεβλώσουν το αντικείμενο της.  Άρα, για άλλη μία φορά, μία Σύνοδος, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ώστε κανένας πλέον να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από τα θέματα αυτά, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της Ελλάδας και αναφέρομαι εδώ ιδιαίτερα και στο Κυπριακό, όπου βλέπουμε ότι κάποιοι εταίροι πάλι έχουν την τάση να κρύβονται πίσω από αυτό το θέμα, ώστε να λένε «αυτό είναι το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας», χωρίς να προβάλλουν οι ίδιοι τις δικές τους τις ενστάσεις.

Έχουμε, βεβαίως, πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, βλέπουμε τις δυσκολίες, τις αναστολές ορισμένων εταίρων μας, αλλά κυρίως της δυσκολίας της ίδιας της Τουρκίας να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι αυτή που οφείλει να προσαρμοστεί στην Ένωση και όχι η Ένωση σε αυτή. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις αυτονόητες υποχρεώσεις της στο Κυπριακό. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, και δεν έχει νόημα όταν μιλάμε ως Ένωση με την Τουρκία να στρογγυλεύουμε, αν θέλετε, τα λόγια μας και να αποφεύγουμε τις αιχμές. Δε μιλάμε για τα προβλήματα και τελικά τα βάζουμε στην άκρη. Ως πότε όμως; Συνειδητοποιούμε, αλήθεια, ότι ήδη έχουμε φτάσει στο τέλος, στο πιθανό τέλος αυτής της διαδρομής; Τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίγουν με ανατολίτικα παζάρια της τελευταίας στιγμής. Αφήστε που και τα κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν τελειώνουν, είναι γνωστό αυτό. Άρα, αυτή η μεσοβέζικη κατάσταση, το τονίζω, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και ακριβώς αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε με αυτή τη νέα πρόταση, τη νέα ιδέα που προωθούμε.

Με τον Πρωθυπουργό ήμασταν πριν λίγες ημέρες στο Ερζερούμ. Απευθύνθηκε σε ένα επιλεγμένο ακροατήριο που αντιπροσώπευε τον πυρήνα της τουρκικής διπλωματίας. Η ομιλία του, νομίζω συμφωνούμε όλοι, προκάλεσε αίσθηση γιατί έθεσε όλα τα ζητήματα με ευθύ και ειλικρινή τρόπο, με το σωστό τρόπο. Και επιτρέψτε μου να πω, και θα μου επιτρέψετε και να σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε αυτήν την πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού και ως έναν δικό σας οδηγό όταν έχετε να συζητήσετε, να επιχειρηματολογήσετε, να παρουσιάσετε τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, για την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας και την επιβίωση, βεβαίως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και πάνω από όλα τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα ανεχθεί καμία προσβολή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Προκλήσεις σαν αυτή που έγινε την παραμονή της μετάβασής του στην Τουρκία, στο Ερζερούμ, δε μένουν ποτέ αναπάντητες, και ένα είναι δεδομένο και σαφές : το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει.

Επιτρέψτε μου να πω για άλλη μία φορά ότι οι θέσεις της Ελλάδας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι καθαρές και είναι και διαχρονικές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα διαθέτει θέσεις δυνατές, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει θέσεις ηχηρές, που, πιστεύω, δεν πρέπει να πνίγονται στη σιωπή. Ασκούμε εξωτερική πολιτική με όραμα αλλά και ρεαλισμό. Ασκούμε εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση, κύρος και αξιοπιστία, που αξίζουν η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση, κύρος και αξιοπιστία που οικοδομούμε καθημερινά.

Ακριβώς αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας, την οποία έχετε και εσείς κληθεί με το έργο σας να εκπροσωπήσετε και να παρουσιάσετε στο εξωτερικό. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό.

Κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι ίση τουλάχιστον αξία με την επεξεργασία και εφαρμογή όλων αυτών των κινήσεών μας στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής, έχει και η προβολή τους και η επικοινωνιακή τους αξιοποίηση. Παρακαλώ προσοχή : δε μιλάω για την επικοινωνιακή αξιοποίηση εδώ στην Ελλάδα. Εμείς, και το τονίζω και αυτό για άλλη μία φορά, δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική χάριν εντυπώσεων, δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική μόνο με συνθήματα. Για εμάς η ουσία και τα αποτελέσματα έχουν σημασία. Και ας λέει όποιος θέλει, ό,τι θέλει. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην ουσία για το καλό της χώρας. Μιλάω, λοιπόν, για την επικοινωνιακή αξιοποίηση στις χώρες που υπηρετείτε. Είναι συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής μας αυτό, και από εδώ και πέρα ο ρόλος σας στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα είναι και αυξημένος. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να έχετε άμεση πρόσβαση στα δύο νέα εργαλεία, που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είναι διαθέσιμα στις Πρεσβείες και στα Γενικά Προξενεία όπου υπηρετείτε.

Ο «οδηγός επικοινωνίας» είναι ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο με πρακτικές οδηγίες για το χειρισμό θεμάτων επικοινωνίας από τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Είμαι σίγουρος ότι εσείς, οι κατεξοχήν ειδικοί, θα μπορούσατε να γράψετε τουλάχιστον άλλους δύο τόμους. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι συνεργάτες μου αναζήτησαν και ενσωμάτωσαν στον οδηγό αυτό τις παρατηρήσεις που τους υπέβαλαν ορισμένοι συνάδελφοί σας με μακρά εμπειρία.

Θέλω όμως να πιστεύω ότι ο οδηγός θα είναι και για εσάς ένα χρήσιμο εργαλείο. Στις γραμμές του περιγράφονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι διπλωματικές ή προξενικές αρχές αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ σε αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι θα είναι μία ικανοποίηση για εσάς να διαπιστώσετε πώς το έργο που επιτελείτε καθημερινά στα Γραφεία Τύπου, πώς η πληροφορία που συγκεντρώνεται και αποτυπώνεται στα τηλεγραφήματα σας διοχετεύεται μέσα στα κανάλια του ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τις «Γραμμές Τύπου», αυτές περιέχουν τις οδηγίες του Υπουργείου στα στελέχη του για το τι λέμε δημοσίως για ορισμένα ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά την ελληνική εξωτερική πολιτική. Σε αυτά πρέπει, είναι αναγκαίο να λέμε όλοι και παντού τα ίδια γιατί είναι θέματα αρχής για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και η δική σας ευθύνη ως εκπροσώπων τύπου και των πρεσβειών μας θα είναι μεγάλη.

Εδώ, επίσης, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να υπάρχουν οδηγίες και για εκείνα τα θέματα, μικρά και μεγάλα, που μολονότι δεν τα χειρίζεται άμεσα το ΥΠΕΞ, ωστόσο απασχολούν τη διεθνή επικαιρότητα. Όταν η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο σε μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η ελληνική φωνή. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ακόμη και η ατυχέστερη συγκυρία μπορεί με δουλειά, με σωστή δουλειά, να μετατραπεί ακόμα και σε ευκαιρία, αν τη χειριστούμε σωστά. Μην κλεινόμαστε στο καβούκι μας, λοιπόν. Εμείς από την Αθήνα θα σας υποστηρίξουμε, τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για αυτό στήσαμε και αυτά τα εργαλεία στο ΥΠΕΞ. Ας βγούμε έξω λοιπόν και ας παίξουμε επιθετικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, παντού και όλοι μαζί, τίποτα αρνητικό δεν πρέπει να μένει αναπάντητο, για όλα υπάρχει απάντηση, υπάρχει εξήγηση, υπάρχει η θέση μας, υπάρχει η θέση της Ελλάδας. Και εσείς πρέπει να αναδείξετε τη θετική εικόνα της Ελλάδας, πρέπει να πείσετε, να γοητεύσετε. Πιστεύω πολλοί από εσάς μπορούν να το κάνουν αυτό πάρα πολύ καλά, να δημιουργήσετε, να αναδείξετε την καλή Ελλάδα.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση όλοι μας ότι ερχόμαστε από μία χώρα συγκριτικά, ίσως, μικρή, όμως σημαντική, που δικαιολογημένα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο στα διεθνή ΜΜΕ από ό,τι αναλογεί στο μέγεθός της. Για καλό, όπως π.χ. με τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ή δυστυχώς και για κακό, όπως σήμερα με την κρίση. Η φωνή σας, λοιπόν, έχει δύναμη και ο κόσμος περιμένει να την ακούσει.
Εσείς διάγετε με τους δικούς μας διπλωμάτες κατά κάποιο τρόπο, παράλληλους υπηρεσιακούς βίους, στο εξωτερικό υπηρετείτε μαζί, εσείς στα Γραφεία Τύπου, εκείνοι στις διπλωματικές και προξενικές μας αρχές. Βρίσκεστε μετά από χρόνια σε άλλα πόστα και ξέρω ότι σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν πολλές φιλίες, και λογικό είναι, γιατί μπορώ να φανταστώ ότι έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από δύσκολες καταστάσεις, μέσα από τη συνεργασία σας και τον κοινό σας αγώνα να προβάλετε και να υπερασπιστείτε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Αυτό που θέλω να τονίσω, λοιπόν, είναι ότι όλοι μας για την ίδια ομάδα παίζουμε, η συνεργασία είναι κάτι το αυτονόητο. Θα μου επιτρέψετε να το πω και αυτό: όπως κάθε ομάδα χρειάζεται έναν επικεφαλής, έναν αρχηγό, αυτός στις αρχές μας στο εξωτερικό είναι βεβαίως ο επιτόπιος Πρέσβης. Εσείς όμως είστε ο εκπρόσωπός του, είστε το δεξί του χέρι, αν θέλετε, για κάθε δράση δημόσιας διπλωματίας, η οποία παίρνει όλο και μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Θα ήταν, λοιπόν, αδιανόητο να μην υπάρχει συντονισμός, και ευτυχώς ξέρω ότι υπάρχει αλλά και πάλι καθαρές κουβέντες: μπορεί να γίνει και ο συντονισμός αυτός καλύτερος. Ο συντονισμός προϋποθέτει, βεβαίως, ότι ο ένας ξέρει τι κάνει ο άλλος και με τον «Οδηγό Επικοινωνίας» και κυρίως τις «Γραμμές Τύπου», τις οποίες επιμελούνται δικοί σας συνάδελφοι με τη συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύω ότι αυτό επιτυγχάνεται.

Θα μου επιτρέψετε και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω θερμά όλους που συνεργάστηκαν, για αυτά τα δύο νέα εργαλεία του ΥΠΕΞ θα ευχαριστήσω και την Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ για αυτή την πολύ σημαντική, σοβαρή και πρωτοπόρα δουλειά, και για το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά, βεβαίως, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά και το Γιώργο Πεταλωτή και το Γιώργο Πετρουλάκη και όλους τους δικούς τους συνεργάτες για την άριστη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Το λέω ξεκάθαρα και δεν υπερβάλλω, από εσάς περιμένω θαύματα. Η χώρα μας χρειάζεται να κάνει ο καθένας σας άριστα τη δουλειά του και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε, ότι θα καταφέρετε να κάνετε τη φωνή της Ελλάδας να ακουστεί δυνατά. Ας ευχηθώ και πάλι καλή δουλειά, καλή συνέχεια, καλή χρονιά, είναι πολλή η δουλειά που μας περιμένει όλους μας, ιδιαίτερα αυτό το χρόνο.

Σας ευχαριστώ και για το χρόνο σας σήμερα.