Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη σε τελετή ανταπόδοσης αδελφοποίησης Αμπετείου Σχολής Καΐρου και Εκπαδευτηρίων Ζηρίδη (Π. Βουλή, 22.01.2011)

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη σε τελετή ανταπόδοσης αδελφοποίησης Αμπετείου Σχολής Καΐρου και Εκπαδευτηρίων Ζηρίδη (Π. Βουλή, 22.01.2011)

Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011

Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ενθουσιασμό η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών υποδέχεται την ανταπόδοση της αδελφοποιήσεως της Αμπετείου Σχολής Καΐρου με τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη, κατανοώντας πλήρως τη σημασία και την αξία της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνδέσεως των δύο προαναφερθέντων ιστορικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του οικουμενικού ελληνισμού.

Από τη μια πλευρά, η Αμπέτειος Σχολή  Καΐρου, που ιδρύθηκε το 1860 από τους αδελφούς Αμπέτ, έχει μια θαυμαστή ιστορία, 150 χρόνων, ως εκπαιδευτικός και πνευματικός φάρος του ελληνισμού της διασποράς στην Ανατολή. Η Αμπέτειος Σχολή, που τελεί υπό την προστασία της Ιεράς Μονής και Αρχιεπισκοπής Σινά, έδωσε και δίνει  πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, και από την άλλη μεριά τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη έχουν τη δική τους ιστορία, η οποία έχει την αφετηρία της το 1933, όταν ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης ίδρυσε έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά». Τις επόμενες δεκαετίες το Σχολείο γνώρισε θεαματική ανάπτυξη με αποκορύφωμα τη δημιουργία το 2002 στα Σπάτα ενός εκπαιδευτικού συγκροτήματος διεθνών προδιαγραφών, όπου τα εγκαίνια τέλεσε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Είναι γνωστό ότι τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη είχαν πάντα ως επιδίωξη την εκπαίδευση των μαθητών και την ενδυνάμωσή τους με αξίες και αρχές, ώστε να είναι φορείς του οικουμενικού ελληνικού πνεύματος.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι θαυμαστή και ιστορική η συγκυρία που οδήγησε τα βήματα των δυο σχολών σε ένα αντάμωμα αδελφοποίησής τους το Μάρτιο του 2010 στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου σε συνέχεια βέβαια της αδελφοποίησης των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη με την Αθωνιάδα Σχολή το 1994 και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 2000. Με τον τρόπο αυτό τρία ύψιστα εκπαιδευτικά μεγέθη του ελληνισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη του διαχρονικού και συγχρονικού ελληνισμού παγκοσμίως και αναπτύσσουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μια πλούσια εκπαιδευτική συνεργασία, συνιστώντας έναν σημαντικό εκπαιδευτικό φορέα με πλούσια θεσμική πνευματική δράση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διοργάνωση πέντε μαθητικών συνεδρίων: δύο στο Άγιο Όρος με θέματα “Ορθοδοξία και Ελληνισμός στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας” και “Ορθοδοξία και Νεότητα”, ένα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή (Κωνσταντινούπολη) με θέμα “Επιστήμη και Ηθική”, ένα στο Petit Palais (Παρίσι) με θέμα “Ο Βυζαντινός Πολιτισμός και η επίδρασή του στη Δύση” και ένα στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου με θέμα «Ελληνικός και Αραβικός πολιτισμός». Τελευταίος σταθμός της συνεργασίας τους αποτελεί το μαθητικό συνέδριο, που διεξήχθη χτες και σήμερα το πρωί στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με θέμα «Τα ιστορικά εκπαιδευτήρια ως φορείς του οικουμενικού ελληνικού πνεύματος», όπου μαθητές 22 ελληνικών εκπαιδευτηρίων του ελληνισμού με μακραίωνη και σημαίνουσα ιστορική πορεία, όπως η Ζωσιμαία Σχολή, η Οικονόμειος Σχολή, το Γυμνάσιο Δημητσάνας, το Τραμπάτζειο Γυμνάσιο, η Ράλλειος Σχολή κ.α., παρουσίασαν την ιστορία τους και την εκπαιδευτική προσφορά τους στον ελληνισμό.

Όμως, η σημερινή τελετή ανταπόδοσης της αδελφοποίησης της Αμπετείου Σχολής Καΐρου με τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη καθίσταται περισσότερο σημαντική υπό τη συγκυρία της κρίσης που διανύουμε, καθώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε χαλεπούς καιρούς είναι επιβεβλημένη η συσπείρωση όλων των δυνάμεων, φορέων και θεσμών προκειμένου να αναδειχθεί και να διαφυλαχθεί η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα, να προωθηθεί η ελληνική παιδεία, να διαδοθεί η ιστορία του ελληνισμού και φυσικά να τονωθεί το εθνικό εκπαιδευτικό αίσθημα ως ανάχωμα στην κρίση θεσμών και αξιών. Τη στιγμή τούτη σύσσωμη η πολιτική και εκπαιδευτική ηγεσία της χώρας έχει ως εθνικό χρέος να αναδείξει και να προβάλει τον ιστορικό χρόνο και συνάμα να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ακμαία και δραστική στην καρδιά και τη ζωή μας.

Επομένως, ως Υφυπουργός Εξωτερικών χαιρετίζω την τελετή αδελφοποίησης των δύο ιστορικών Σχολών και  εύχομαι το σημερινό επισφράγισμα της συνοδοιπορίας τους να συνεχίσει να προβάλλει στο χρόνο ένα κοινό κατάλογο έργων αρετής, πνευματικής προκοπής και εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την ιστορική προβολή του οικουμενικού ελληνισμού, την πνευματική ανάπτυξη του τόπου και τη γαλούχηση των νέων στις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.