Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην Υπουργική Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου (Βαρσοβία, 11-12.04.2019)

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην Υπουργική Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου (Βαρσοβία, 11-12.04.2019)

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία την Πέμπτη, 11 και την Παρασκευή, 12 Απριλίου.

Όλοι οι παριστάμενοι ηγέτες χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο του ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης διαφόρων και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής, ενώ εξήραν τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για την γενναία πολιτική τους πράξη.

Σε παρέμβασή του επί των διμερών ζητημάτων στις χώρες της Βαλκανικής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε την θετική ατζέντα συνεργασίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την σταθεροποίηση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην μεθοδική προσέγγιση της Ελλάδας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία, μέσω των οποίων επετεύχθη η οριστική διευθέτηση μίας χρονίζουσας διαφοράς που ενισχύει την συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα διευκολύνει την από κοινού ανάπτυξη μέσω περιφερειακών σχεδίων συνδεσιμότητας, υποδομών και ενέργειας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Igor Crnadak και του Κοσόβου, Behgjet Pacolli.