Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Γεν. Γραμματέα του φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών (09.10.2019)

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Γεν. Γραμματέα του φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών (09.10.2019)

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δέχθηκε στο γραφείο του, σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας, Matti Anttonen, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Συζητήθηκαν, κυρίως, θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 15ης Οκτωβρίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε στον συνομιλητή του, μέσα από μια ιστορική αναδρομή στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απεύχεται το ενδεχόμενο αποσύνδεσης (decoupling) των δύο προς ένταξη χωρών, ως προς την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων. Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας παραμένει υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και των δύο χωρών, εφόσον, φυσικά, αυτές εκπληρώσουν όλες τις τεθείσες προϋποθέσεις. Σχετικά με το Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η αποχώρηση του Η.Β. χωρίς συμφωνία θα βλάψει βαθιά τις οικονομίες τόσο των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και του ίδιου του ΗΒ.

Από πλευράς του, Φινλανδός Γενικός Γραμματέας ανέλυσε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς, όπως είπε, αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τις κοινωνίες των εμπλεκόμενων χωρών.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την επιθυμία του ελληνικού λαού για παραμονή στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όπως κατέδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Επεσήμανε τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά στη  χρηματοδότηση των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, ήτοι της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης μοιράστηκε τον προβληματισμό της χώρας μας σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά και την έλλειψη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο εκ μέρους της γείτονος και τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου.