Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην ιστ/δα grtimes.gr και στη δημ/φο Μ. Σαμολαδά (Θεσσαλονίκη, 22.11.2018)

Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην ιστ/δα grtimes.gr και στη δημ/φο Μ. Σαμολαδά (Θεσσαλονίκη, 22.11.2018)

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς περιστροφές, η θέση που υπηρετεί ίσως είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες τον τελευταίο καιρό. Είναι ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Κ. Υπουργέ, καλησπέρα, καλώς ήλθατε στη Θεσσαλονίκη και στο grtimes.gr.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλησπέρα και εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σας προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσω από το πρόσφατο ταξίδι σας στην Κίνα, σε αυτόν τον «κολοσσό» από όλες τις απόψεις. Τί μας φέρνει αυτό στην δική μας χώρα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Πυξίδα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντοτε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της: πολλά σημεία στον ορίζοντα της πυξίδας μας. Αυτό αφορά κυρίως μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα, που είναι μία από τις δύο μεγάλες ήδη οικονομικές δυνάμεις, με προοπτική να γίνει η μεγαλύτερη στις δεκαετίες που έρχονται. Επομένως, εμείς θέλουμε, προωθώντας και το νέο μας οικονομικό μοντέλο, να είμαστε μία πύλη για τα προϊόντα της Κίνας στην Ευρώπη – όπως θέλουμε να είμαστε μία αντίστοιχη πύλη και για τον αραβικό κόσμο – αξιοποιώντας ένα από τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, τη γεωπολιτική της θέση. Και δεν μιλάω μόνο για τη γεωγραφία, τη φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αλλά και για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η χώρα μας: ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ουδέποτε αποικιακή δύναμη, με σημαντικές διασπορές σε όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό λοιπόν πήγαμε να εκμεταλλευτούμε και στην Κίνα. Είχα εκεί σημαντικές επαφές, πέρα από τους πολιτικούς αξιωματούχους, με τους επικεφαλής των μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, με την StateGrid-την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που έχει επενδύσει στην Ελλάδα -, με την Huawei, με την Fosun, με όλες ουσιαστικά τις μεγάλες εταιρείες που έχουν αυτή τη στιγμή επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καινοτομείτε και σε κάτι άλλο: μέσα σε μία εβδομάδα περίπου θα πάτε από την Μόσχα στην Ουάσιγκτων.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Πολύ καλά το λέτε. Και αυτό είναι και ένα δείγμα νομίζω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας και της οικονομικής διπλωματίας. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν άλλωστε και πολλοί Υπουργοί Εξωτερικών που να μπορούν να κάνουν με άνεση αυτό το ταξίδι. Και για τις δύο χώρες έχουμε ενδιαφέρον. Φυσικά οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός μας εταίρος, ενώ την οικονομική συνεργασία μαζί τους την τόνισε ιδιαίτερα η μεγάλη επιτυχία της ΔΕΘ. Αλλά και με την Ρωσία έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις, γιορτάζουμε μάλιστα φέτος τα 190 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών μας σχέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί επιδιώκετε με αυτές τις συναντήσεις;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Κάθε μία από αυτές τις συναντήσεις έχει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική στόχευση. Στη Μόσχα πρόκειται, όπως ξέρετε, να πάει και ο Πρωθυπουργός και να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Putin. Έχουμε μία σειρά από θέματα στην ατζέντα που αφορούν και πολιτικά, και οικονομικά, αλλά και τις σχέσεις των δύο λαών. Σκεφτόμαστε η επόμενη χρονιά να είναι μία χρονιά πολιτισμού, που θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε ιδιαίτερα τις σχέσεις μας τις εκπαιδευτικές, τις καλλιτεχνικές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάμε με ένα διαφορετικό επίπεδο στόχευσης. Μιλάμε για Στρατηγικό Διάλογο. Έχουμε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για λόγους που αφορούν τα κοινά μας συμφέροντα να δούμε πώς μπορεί να εξακολουθήσει η Ελλάδα να παίζει αυτό τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και φυσικά να αξιοποιήσουμε και τις οικονομικές δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα το έλεγα, αλλά επειδή αναφερθήκατε στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, απ’ ό,τι θυμάμαι μόνο επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και Κων/νου Μητσοτάκη είχαν αναλάβει οι Πρωθυπουργοί το τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών, ενός ευαίσθητου Υπουργείου, ειδικά στις μέρες μας με τις συνεχείς παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά. Τώρα λοιπόν ξανασυμβαίνει. Πώς είναι αυτή η συνύπαρξη, η δική σας, ως Αναπληρωτής Υπουργός, να έχετε Υπουργό τον Πρωθυπουργό, αλλά και τί ιδιαιτερότητες αυτό δημιουργεί στη μέχρι τώρα συνολική διαπραγμάτευση ή χειρισμούς που κάνατε στην εξωτερική πολιτική. Η κατάσταση σχετικά με την παραίτηση του κ. Κοτζιά κτλ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Χιουμοριστικά μία συνάδελφός σας μου είπε ότι τώρα πια δεν είμαι Αναπληρωτής Υπουργός, είμαι «Αναπληρωτής Πρωθυπουργού» (γέλια). Στην ουσία ο Πρωθυπουργός δεν είναι τυπικά μόνο στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι κάθε βδομάδα στο Υπουργείο, προεδρεύει σε θεματικές συσκέψεις, καθορίζει τη στρατηγική. Εγώ προσπαθώ να βοηθήσω φυσικά, γιατί ο Πρωθυπουργός, από την ίδια του τη θέση, δεν μπορεί να ασχολείται παρά μόνο με τα πιο σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι ο Πρωθυπουργός είναι ίσως από τους πιο δραστήριους αρχηγούς κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που οδήγησε και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας. Να σας πω τα δυο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: δεν είναι τυχαίο ότι Πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε τη χώρα μας για την τελευταία ουσιαστικά πολιτική του ομιλία, ούτε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν την επέλεξε για την πρώτη του ουσιαστικά μεγάλη ομιλία προς την Ευρώπη. Αυτό είναι μία αναγνώριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια δεν είναι τυχαίο ούτε ότι ήρθε και ο Τούρκος Πρόεδρος μετά από τόσα χρόνια που είχε να επισκεφθεί τη χώρα. Υπάρχουν και άλλα δεν είναι…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Σύμφωνοι αλλά δεν αναφερόμουν στα δικά μας τα διμερή. Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες έχουν περάσει από την Ελλάδα και ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό σε διάστημα τριών χρόνων. Αυτό αντανακλά και την αναγνώριση της προσπάθειας που κάνουμε, κατεξοχήν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να είμαστε ένας παράγοντας επίλυσης προβλημάτων, αλλά κατά τη γνώμη μου και το ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές κύρος και την ιδιαίτερα σημαντική ακτινοβολία του Πρωθυπουργού στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιά που αναφερθήκατε στη Συμφωνία των Πρεσπών πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κάποια στιγμή από το τέλος Ιανουαρίου που φαίνεται ότι θα ολοκληρωθούν οι προσπάθειες των γειτόνων μας μέχρι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε, όπως έχει πει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, πέρα από τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τον θάνατο του Κατσίφα, ο Αλβανός ομόλογός σας, αντέδρασε. Πώς επηρεάζει αυτό τις σχέσεις των δυο χωρών;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Είχα προσδιορίσει από την αρχή τις προτεραιότητές μας. Στο άμεσο: να χυθεί φως, στο τί έγινε σε αυτό το πολύ θλιβερό συμβάν -που να σας θυμίσω, έγινε σε μια μέρα, που θα ήταν μέρα γιορτής και συμφιλίωσης των δυο λαών. Το χωριό ήταν γεμάτο από ελληνικές σημαίες. Και τί τιμούσαμε; Τιμούσαμε τον ενταφιασμό, μετά από πολλά χρόνια, των νεκρών μας του αλβανικού μετώπου. Και αυτό το είχαμε συμφωνήσει με την άλλη πλευρά, παρά τις εθνικιστικές φωνές που είχαν ακουστεί εκεί, αντίθετα σε αυτή την προσπάθεια συμφιλίωσης. Παρόλα αυτά όμως έγινε αυτό που έγινε, και θα έπρεπε να ξέρουμε ποιες ακριβώς ήταν οι συνθήκες που οδήγησαν σε όλη αυτή η θλιβερή κατάληξη.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας μας εκεί.

Και η τρίτη, στον βαθμό που έχουν εξυπηρετηθεί οι δυο πρώτες, να κρατήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πολύ υψηλό επίπεδο που είχαν φτάσει μετά από καιρό. Και γι’ αυτό φυσικά χρειάζεται μια αμοιβαία προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, να αποφεύγονται δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Εμείς εκπληρώσαμε νομίζω στο ακέραιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως η «ομολογία» του κυρίου Φίλη για «Νότιο Αλβανία»;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Δεν θυμάμαι σε ποια δήλωση αναφέρεστε. Εγώ νομίζω γενικά ότι από την δική μας μεριά, τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικό, δεν είχαμε καμία δήλωση που να ρίχνει λάδι στη φωτιά, που να επιδεινώνει τις σχέσεις μας. Ακριβώς γιατί, όπως σας είπα, ο προσανατολισμός της δικής μας κυβέρνησης, είναι πάντοτε να είναι παράγοντας θετικής επίλυσης των διαφορών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, έχουμε καθημερινά παραβιάσεις στο Αιγαίο από την τουρκική πλευρά. Αυτό εδώ εσείς πώς το αξιολογείτε; Και βέβαια πώς διαχειρίζεται την κατάσταση το Υπουργείο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως δικός μας προσανατολισμός στην εξωτερική πολιτική είναι πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, δυστυχώς από την γειτονική χώρα έχουμε συνηθίσει μία διαφορετική τακτική, διαρκούς αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου. Ξέρετε όμως, επειδή κάθε πολιτική τέτοια αφήνει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα, ένα ξεχωριστό στίγμα στις διεθνείς σχέσεις, απομονώνεται όποιος φαίνεται ότι πηγαίνει απέναντι σε διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, όποιος διεκδικεί με την προβολή της ισχύος του να επιβάλλει τα συμφέροντά του. Εμείς, όχι μόνο επειδή θεωρούμε ότι τα εθνικά μας δίκαια βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και επειδή έχουμε φροντίσει να εξοπλίσουμε τα δίκαιά μας αυτά με συστηματικές διπλωματικές συνεργασίες, με τις τριμερείς συμμαχίες και συνεργασίες που έχουμε στον τομέα της Μεσογείου, με την σταθερή μας στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά έχουμε επίσημη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ηγετών της τακτικής αυτής της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα.

Άρα, παρατηρούμε με νηφαλιότητα, αλλά και με πεποίθηση, ότι, ακριβώς επειδή τα δικά μας δίκαια βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε να ανησυχούμε, και δεν είμαστε αυτοί που στο τέλος απομονωνόμαστε από την τακτική που ακολουθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν όμως στο αεροπλάνο μαζί με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που επέστρεψαν από την Τουρκία στην Θεσσαλονίκη. Τί θυμάστε από εκείνη τη στιγμή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Xαίρομαι που με αυτήν την ερώτηση κλείνουμε με έναν τόνο προσωπικό τη συνέντευξη αυτή. Ήταν μία χαρούμενη στιγμή. Σας θυμίζω πότε έγινε: μετά από μία πραγματική «μαυρίλα» στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, που είχαν σηματοδοτήσει οι φωτιές στο Μάτι. Είχαμε ανάγκη όλοι από μία θετική είδηση, και αυτή ήταν πράγματι η απελευθέρωση των στρατιωτικών μας, που και αυτή ήταν επακόλουθο μίας προσπάθειας διπλωματικής που κάναμε: να προσέχουμε την επικοινωνία μας με την άλλη πλευρά, να βασιζόμαστε, φυσικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δείξουμε στη γειτονική χώρα ότι η εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Δύση και την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα, και ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο αυτό γεγονός. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν κάτι που μας έκανε όλους να χαρούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνοι τί είπαν; Τί σας είπαν; «Επιτέλους Υπουργέ»; (γέλια)

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ήταν λίγο ζαλισμένοι στην αρχή οι άνθρωποι, όπως ήταν λογικό (γέλια), σιγά-σιγά χαλάρωσαν και όταν είδαν και τις οικογένειές τους, εδώ στη Θεσσαλονίκη πια, η διάθεσή τους άλλαξε εντελώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ.