Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ x 2» του «NEWS 24/7» με τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου

Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ x 2» του «NEWS 24/7» με τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάμε αμέσως στην επικαιρότητα -δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε αργότερα γιατί θα μιλήσει σε ένα Φόρουμ- και να καλωσορίσουμε και να τον ευχαριστήσουμε που είναι μαζί μας τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι και ευχαριστούμε που είστε εδώ.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Καλή εβδομάδα κ. Υπουργέ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα στους δυο σας και στους ακροατές μας. Να τονίσω πρώτα - πρώτα κι εγώ …

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως, το πρώτο σχόλιο που θα ζητούσα ήταν αυτό.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι δυο θέμα διακριτά εξίσου μεγάλης σοβαρότητας. Το ένα είναι να απομονώσουμε ακραίες φωνές που θέλουν να γυρίσει ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδα μετεμφυλιακά. Και το δεύτερο, ακόμη ίσως σοβαρότερο είναι η προστασία των θεσμών και της κανονικότητας στην οποία επιστρέφει η πολιτική ζωή της χώρα μας.
Περάσαμε μια περίοδο που πραγματικά είχαμε περιορισμένη κυριαρχία λόγω των οικονομικών των Μνημονίων δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, τα αφήσαμε πίσω μας. Τώρα, είναι λογικό να έχουμε πολιτικές αντιπαραθέσεις που αναβιώνουν τον Άξονα Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους θεσμούς πάνω απ' όλα στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά με γνώση του γεγονότος ότι στη δημοκρατία υπάρχουν προφανώς αντίπαλες φωνές, υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοί. Δεν είναι εχθροί όμως αυτοί, δεν προϋποθέτει την πολιτική εξόντωση της αντίθετης φωνής ο πολιτικός διάλογος. Και τώρα που περάσαμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που ήταν από τα πράγματα μια συναισθηματικά πολύ φορτισμένη συζήτηση, πρέπει από εδώ και πέρα να έχουμε στο μυαλό μας πως θα κλείνουν πληγές και όχι πως θα ανοίγουν καινούργιες.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως σας θυμίζω ότι και στο Κοινοβούλιο κ. Υπουργέ ακούστηκαν φωνές από τον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -ελάχιστες, αλλά σημαντικές φωνές, ελάχιστες το τονίζω- που ουσιαστικά ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει την απόφαση της Βουλής το σχετικό νομίζω Προεδρικό Διάταγμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη το προηγούμενο διάστημα κάποιοι του εισηγούνταν να παραιτηθεί για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και να μην περάσει η συζήτηση των Πρεσπών.
Άρα θέλω να πω, υπάρχει δυστυχώς και ένα πολιτικό πλαίσιο μέσω του οποίου εκδηλώνονται αυτές οι ακραίες φωνές που είδαμε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Απόλυτα δίκιο έχετε και στο κάτω - κάτω μολονότι είναι μειοψηφικές αυτές οι φωνές τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτή την αντισυνταγματική και αβάσιμη κριτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχαν και νομίζω ήταν στην ευθύνη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να υπενθυμίσει και να επαναφέρει στην τάξη τις συνταγματικές υποχρεώσεις του στους βουλευτές που το έκαναν.
Από εκεί και μετά υπήρχαν και ακραίες φωνές επί της ουσίας στο ζήτημα αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην πραγματικά υπήρχαν δυο απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Μία με αρχηγό τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και μια άλλη με τους ήπιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θυμούνται ότι είναι εθνική γραμμή αυτή που περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία.
Δεν θέλω όμως να αναφερθώ σε αυτά γιατί εν πάση περιπτώσει τα αφήσαμε πίσω, από εδώ και πέρα η νέα μέρα, η επόμενη μέρα είναι πως …

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: θα σας ρωτήσουμε γι' αυτά όλα.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα σας ρωτήσουμε και για την ουσία της συμφωνίας και για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά εγώ θα ήθελα ένα σχόλιό σας και για τα όσα έγιναν και τη βεβήλωση του μνημείου στη Θεσσαλονίκη, κ. Υπουργέ.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δυστυχώς υπάρχει ένα συνεχές ανάμεσα στις ακραίες φωνές που φωνάζουν «Στα όπλα – στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια» και αυτούς που βεβηλώνουν τάφους συνανθρώπων μας και μάλιστα σε μια πράξη βεβήλωσης που δεν έχει μόνο την ανθρωπιστική διάσταση, σεβόμαστε τους νεκρούς όλων των ανθρώπων, έχει και έντονη πολιτική διάσταση γιατί αμφισβητεί το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το ολοκαύτωμα.
Δεν είναι ανεπίκαιρο να συζητάμε τέτοια θέματα, γιατί δυστυχώς βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται ένα περίεργο μίγμα που έχει απόψεις τέτοιες, θυμίζω ότι ο κ. Λεπέν είχε αμφισβητήσει ουσιαστικά την ύπαρξη του ολοκαυτώματος στην Γαλλία και τώρα διαμορφώνεται ένα μέτωπο, ένα περίεργο…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να το ρωτήσω ευθέως: εσείς συνδέετε τις ακραίες ακροδεξιές φωνές σχετικά με το μακεδονικό με τον αντισημιτισμό που καταλήγει στη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς. Υπάρχει ένα συνεχές πολιτικό των απόψεων αυτών. Το ανησυχητικό δεν είναι απλώς και μόνο αυτό, το ξέραμε αυτό. Πάντοτε η Ακροδεξιά και φασίζουσα εκδοχή του πολιτικού συστήματος σε όλες τις χώρες αμφισβητούσε το ολοκαύτωμα, ήταν αντισημιτική και ταυτόχρονα είχε αυτό τον ιδιόμορφο νατιβισμό ενάντια στους μετανάστες.
Το καινούργιο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η ακραία ατζέντα ενσωματώνεται και στην ατζέντα και παραδοσιακών Δεξιών Κομμάτων. Υπάρχει μια "ορμπανοποίηση" της Δεξιάς στην Ευρώπη. Αυτός ο ιδιόμορφος γάμος νεοφιλελευθερισμού και άκρας Δεξιάς και αυτό είναι το επικίνδυνο.
Δεν είναι πια μια μικρή μειονότητα που θα την καταδικάζαμε αλλά θα θεωρούσαμε ότι είναι εντελώς περιθωριακή. Έχει εμβολιαστεί με αυτό το μικρόβιο, με αυτό το δηλητήριο και ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη που είναι συστημικό. Γι' αυτό τον λόγο οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τώρα πάμε λίγο και στη Συμφωνίας των Πρεσπών κ. Υπουργέ. Πως κρίνετε το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να αποφεύγει τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, αποκαλώντας τη χώρα του Μακεδονία σκέτο, παρά το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνίας των Πρεσπών; «Δικαιώνονται οι φόβοι μας» λέει η αντιπολίτευση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τυπικά η Συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Από εκεί και μετά βέβαια όμως είναι προφανές ότι σεβόμενοι το πνεύμα της θα πρέπει και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπει. Νομίζω πάντως ότι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στη σύναψη της Συμφωνίας, ώστε στο μέλλον κανείς να μη μιλάει για Μακεδονία παρά μόνο όταν θα αναφέρεται στη δική μας, την ελληνική Μακεδονία και το γειτονικό κράτος θα έχει τη συνταγματική του πια νέα ονομασία, Βόρεια Μακεδονία.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πάντως δεν το κάνει ο Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να σας πω. Δηλαδή το ξέρετε κι εσείς. Πότε θα το κάνει; Ολοκληρώθηκε η Συμφωνία.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Προχθές στο μήνυμά του κ. Υπουργέ ο Ζόραν Ζάεφ, αυτή που λέει η Έλλη και το επεσήμανε η Νέα Δημοκρατία, για Μακεδονία μίλησε. Από πότε θα αρχίσουμε και εμείς και αυτοί να αποκαλούν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βόρεια Μακεδονία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η πλήρης θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, η τυπική θέση σε ισχύ θα γίνει μετά την κύρωση και εκ μέρους μας του Πρωτοκόλλου ένταξης. Επομένως υπάρχει ένα μικρό διάστημα ακόμη για το οποίο ναι μεν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία, αλλά δεν έχει τυπικά τεθεί, νομικά δηλαδή, σε ισχύ.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πολιτικά ωστόσο σας αιφνιδίασε δυσάρεστα αυτή η επιλογή του Ζόραν Ζάεφ; Γιατί πέρα του τυπικού, υπάρχει και το ουσιαστικό.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας απάντησα κα Τριανταφύλλου, σας απάντησα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάμε τώρα στα επί της ουσίας της επόμενης ημέρας της Συμφωνίας. Άκουσα επίσης τον Γιώργο Κουμουτσάκο τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο θα φιλοξενήσουμε λίγο αργότερα, να επισημαίνει ότι ουσιαστικά και η Τουρκία καλοδέχτηκε μεν τη γειτονική μας χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη συνεχίζει να την αποκαλεί με το συνταγματικό της όνομα και επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος ότι τώρα αρχίζουν και βγαίνουν ένα προς ένα οι αποκλίσεις και τα αγκάθια της Συμφωνίας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Ποιο θα είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας όταν τεθεί πλήρως και τυπικά σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών; Βόρεια Μακεδονία. Όταν ο Τούρκος ηγέτης, ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης δηλώνει ότι θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, τι δηλώνει; Ότι θα την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία.

Όλα τα άλλα δεν είναι τίμιος πολιτικός διάλογος και ήταν από τα ζητήματα που έθεσα εγώ στην ομιλία μου στη Βουλή και κατ' εξοχήν ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα: με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Να έχουμε τα επιχειρήματά μας, αλλά μη δημιουργούμε ένα νέφος εντυπώσεων … και το σημαντικό: να εγκαταλείψουμε μια διγλωσσία που πάντοτε υπήρχε στο εσωτερικό της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη βόρεια χώρα.

Τι ήταν το κεντρικό ιστορικό σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού; Ότι από το 1993, τότε είναι η  πρώτη επίσημη πρότασή μας στον Ο.Η.Ε. για σύνθετη ονομασία, αυτή ήταν η πάγια πολιτική της χώρας μας και όμως στο εσωτερικό πολλοί έλεγαν άλλα για να χαϊδέψουν αυτιά και να διασκεδάσουν το συναίσθημα, το πληγωμένο συναίσθημα και την περηφάνια των ανθρώπων.
Αυτό όμως δεν είναι μόνο προβληματικό σε ό,τι αφορά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής με «Π» κεφαλαίο.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τώρα εγώ θέλω να ρωτήσω και κάτι ακόμη τελευταίο από την πλευρά των αιτιάσεων που βάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη από το Συνέδριο του Economist να λέει ότι είναι θέμα ερμηνείας για τον ίδιο η ενταξιακή πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ που είναι πλέον προδιαγεγραμμένη η πορεία και άρα ο ίδιος αν πάρει την εξουσία θα διατηρήσει ακέραιο το δικαίωμα του βέτο.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μπλοκάροντας κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα ακριβώς αυτό το εξασφαλίσαμε εμείς οι ίδιοι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι πάλι μια εκδήλωση έλλειψης πολιτικής ειλικρίνειας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι εμείς συμφωνούμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το κείμενο της Συμφωνίας. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι διατηρούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, όπως την έχουμε και για όλες τις γειτονιές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων των οποίων ευνοούμε μεν την ευρωπαϊκή προοπτική με δύο όμως αυτονόητες προϋποθέσεις: τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εννοείται ότι η ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εντάσσεται σε αυτές τις προϋποθέσεις και αυτό είναι ένα από τα μείζονα όπλα που έχουμε για να απαντάμε στις ερωτήσεις «και πως είστε βέβαιοι ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία η άλλη πλευρά;». Εάν δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία, σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις τους και γι' αυτό τον λόγο κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει παραποίηση. Αντίθετα θα υπάρχει μια περίοδος πραγματικής φιλίας μεταξύ των λαών, που θα αποκλείει αυτές τις παρεξηγήσεις τις σκόπιμες, που τρέφονταν από το δηλητήριο του εθνικισμού και στις δυο πλευρές.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δυο πολύ σύντομες ερωτήσεις γιατί κι εσείς έχετε να μιλήσετε στο Φόρουμ, άρα δυο σύντομες απαντήσεις.
Πρώτον ποια είναι τα επόμενα βήματα. Σήμερα το «News 247» έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών με επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Βόρεια Μακεδονία και επίσης το άνοιγμα δύο διόδων στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτά είναι ακριβή; Θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα και τι άλλο προγραμματίζεται;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ανοίγει μια περίοδος πραγματικά σημαντικής βελτίωσης αναβάθμισης των οικονομικών μας και γενικά των διμερών μας σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Από την επόμενη μέρα που θα έχουμε την τυπική, την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, πρόκειται να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το πώς θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάπτυξη στην περιοχή, στα σύνορά μας στις Πρέσπες και πως μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τη διμερή οικονομική μας συνεργασία.
Ξέρετε ότι είμαστε ο βασικός οικονομικός εταίρος της γειτονικής χώρας. Οι επενδύσεις μας είναι μεγαλύτερες από το άθροισμα των επενδύσεων της ίδιας της Ρωσίας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι; Έχει οριστεί κάποια συνάντηση; Παραδείγματος χάριν ο Ζόραν Ζάεφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι δυο πλευρές συμφωνούμε για την αναγκαιότητα και αυτά τα μέτρα της οικονομικής συνεργασίας να προχωρήσουν και την πολιτική συνεργασία. Δεν έχουμε όμως ακόμη συγκεκριμενοποιήσει κάτι.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ποια είναι η επιδίωξη από την πλευρά της Αθήνας κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε δυο στόχους. Ο ένας είναι να μπορέσει η ένταση στο Αιγαίο να αποσυμφορηθεί, να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές κινήσεις που δημιουργούν και τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και ο δεύτερος στόχος είναι να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για τα σοβαρά ζητήματα που μας χωρίζουν που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει παγώσει. Ακριβώς γιατί δική μας πεποίθηση ως χώρα είναι ότι μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, του βασισμένου στο Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των χωρών. Πράγμα που το αποδείξαμε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εσείς θα συνοδεύσετε φαντάζομαι τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι αυτό, έτσι δεν είναι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εντάξει αυτές είναι λεπτομέρειες που θα ρυθμιστούν.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ωραία, τελευταία ερώτηση για να κλείσουμε. Σήμερα μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία αλλά και δηλώσεις στελεχών σας εγκαλούν για την ανεκτική έως προκλητική στάση σας -εννοώ ως Κυβέρνηση και ως Ελλάδα- σε πείσμα των δηλώσεων και των αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων, βεβαίως δεν είναι μόνο η Ελλάδα υπάρχουν και άλλες χώρες, υπέρ του καθεστώτος Μαδούρο στην Βενεζουέλα.  Θέλω ένα σχόλιό σας επ’ αυτού.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα είναι εντελώς αβάσιμη αυτή η κριτική. Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση που θα σέβεται το συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας, την εσωτερική συνταγματική τάξη κυρίως θα κάνει οτιδήποτε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του εμφυλίου πολέμου. Γιατί πρόκειται για μια πραγματικά πολωμένη κοινωνία, όχι απλώς για ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και ποιο είναι το μοναδικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή; Ο πολιτικός διάλογος.
Γι' αυτό τον λόγο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα κρατών που θα παίξει ένα μεσολαβητικό ρόλο στη χώρα αυτή, που θα εκτονώσει πλήρως -στο βαθμό που μπορεί να γίνει η εκτόνωση- αυτό το εκρηκτικό κλίμα έντασης που υπάρχει.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Προσφέρεται η Ελλάδα να παίξει ένα τέτοιο διαμεσολαβητικό ρόλο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βενεζουέλα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η πρότασή μας είναι χώρες οι οποίες έχουν μια παρουσία και ιστορική επιρροή στην περιοχή όπως είναι η Ισπανία, όπως είναι η Πορτογαλία, όπως είναι το Μεξικό να διαδραματίσουν ένα παρόμοιο ρόλο και προφανώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει; Θα το επιδιώξετε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν μας απευθυνθεί πρόσκληση, θα το εξετάσουμε.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα να εικάσω υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο Γκουάιδο, αν θυμάμαι καλά το όνομά του.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εμείς θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινείται ως σύνολο. Το βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική και αντιδρά πάντοτε εκ των υστέρων σε πρωτοβουλίες άλλων. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι οικονομικός γίγαντας πρέπει να έχει το αντίστοιχο ανάστημα και στη διεθνή σκηνή. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρχει μια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωριστή από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας. Όχι επειδή θέλουμε να αντιπαρατεθούμε στις χώρες αυτές, αλλά γιατί πρέπει να έχουμε τη δική μας ευρωπαϊκή άποψη.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι αλλά υπάρχουν και οι διμερείς σχέσεις και θα πρέπει να τοποθετηθεί και η κάθε χώρα προς την κάθε χώρα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα το δούμε αυτό σε μια νεώτερη συζήτηση. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο και δεν έχετε και εσείς άλλο χρόνο. Κύριε Υπουργέ, κ. Κατρούγκαλε σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να είστε καλά.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Γεια χαρά σας.