Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στο Euronews και τη δημ/φο Φ. Δουλγκέρη

Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στο Euronews και τη δημ/φο Φ. Δουλγκέρη

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι η γειτονική χώρα θα λέγεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία ενώ ο λαός θα λέγεται Μακεδονικός και η γλώσσα Μακεδονική. Θέλουμε να μας πείτε γιατί αυτό και πως καταλήξαμε σε αυτόν τον συμβιβασμό;»

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Ως προς τη μακεδονική γλώσσα από την αρχή έχουμε εξηγήσει ότι αναγνωρίστηκε ως τέτοια από μία διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 1977. Από εκεί και μετά, θεωρήθηκε από την άλλη πλευρά ως κεκτημένο τους στα διεθνή φόρα και ήταν κάτι που, ακριβώς επειδή η χώρα μας δεν είχε αντιτεθεί όταν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορούσε να ανατραπεί. Ως προς το ζήτημα του λαού, εξήγησα αναλυτικά στη Βουλή ότι οι συμφωνίες αναγνωρίζουν κράτη, δεν αναγνωρίζουν λαούς. Ακριβώς γι αυτό το λόγο δεν μπορούσε η συμφωνία να αναφέρεται ούτε σε λαό, ούτε σε εθνότητα και πράγματι δεν αναφέρεται. Η συμφωνία λοιπόν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε ιθαγένεια, που είναι ο νομικός δεσμός που έχει ο πολίτης με το κράτος. Ως προς το κράτος, όπως ήταν η πάγια εθνική θέση, προβλέπεται ότι θα αλλάξει σε όλες τις μορφές, και όχι μόνο το όνομα καθεαυτό αλλά και οι επιθετικοί προσδιορισμοί: το "μακεδονικός" θα γίνει "βορειομακεδονικός" σε ό,τι αφορά το κράτος, τους δημόσιους θεσμούς αλλά και τους οργανισμούς τους ιδιωτικούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «O όρος nationality, για να το ξεκαθαρίσουμε, θα είναι North Macedonian ή Macedonian; Βορειομακεδονικός ή μακεδονικός»;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Τα σημερινά διαβατήρια και η ιθαγένεια προσδιορίζουν μόνο Μακεδονική. Με τη συμφωνία προστίθεται ο όρος "Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Αυτό λοιπόν δεν είναι κάτι που παραχωρούμε, ουσιαστικά είναι κάτι που κερδίζουμε, που παίρνουμε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έχετε επίσης δεχθεί αρκετή κριτική γιατί δεν υπήρξε από την αρχή εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης. Γιατί προχωρήσατε έτσι;»

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Μα γιατί η εθνική θέση είναι δεδομένη. Δεν την τροποποιήσαμε σε οτιδήποτε. Η εθνική θέση επαναλήφθηκε πολλές φορές από όλους τους πρωθυπουργούς από το 2007 και μετά, και τους υπουργούς Εξωτερικών αλλά και από την κυβέρνηση Σαμαρά και ήταν: σύνθετη ονομασία, άρα με τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό, που να ισχύει έναντι όλων. Αυτή λοιπόν τη θέση την προωθήσαμε εμείς ακριβώς όπως ήταν. Το πρόβλημα για το οποίο η ΝΔ μας εγκαλεί, έγκειται στο ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχουν αυτοί που συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση και αυτοί, όπως ο αντιπρόεδρος της που κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή ως "κωλοτούμπα" και ως τον πρωθυπουργό που ξεπουλά τη Μακεδονία. Ακριβώς λοιπόν λόγω του εγγενούς διχασμού της ΝΔ σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες και πλήρως αντιφατικές απόψεις δημιουργούνται τα θέματα, όχι επειδή εμείς κάναμε οποιαδήποτε προσπάθεια να εργαλειοποιήσουμε το ζήτημα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έχετε αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιες δικλείδες ελέγχου, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώρια αντίδρασης στην περίπτωση που μία μελλοντική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα αποφασίσει να παραβιάσει αυτή τη συμφωνία;»

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Πρώτα πρώτα η βασική εγγύηση ήταν η αλλαγή του Συντάγματος. Γιατί αυτή έχει διάρκεια και δεν είναι εύκολα ανατρέψιμη. Πέρα από αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εφαρμογή της συμφωνίας σε κάθε βήμα που θα αφορά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ίδια η συμφωνία άλλωστε προβλέπει στο άρθρο 19 μηχανισμούς επίλυσης όταν προκύψουν διαφορές. Θα σας πω όμως με ειλικρίνεια ότι εγώ θεωρώ πως από τη στιγμή που με αυτή τη συμφωνία αφαιρούμε το δηλητήριο το οποίο υπήρχε και μόλυνε τις σχέσεις των δύο κρατών, το δηλητήριο του εθνικισμού, στο εξής θα έχουμε σχέσεις φιλίας. Και δεν θα έχουμε προσπάθεια από τη γειτονική χώρα να παραβεί τις υποχρεώσεις της».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Υπήρξαν διεθνείς πιέσεις για να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία;»

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Καμιά απολύτως διεθνής πίεση. Άλλωστε απόδειξη γι αυτό είναι ότι την εθνική θέση επαναλαμβάνω. Αυτή που ουσιαστικά από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά επιδιώκουμε να φέρουμε σε πέρας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Και μάλιστα κατά 110% γιατί προσθέσαμε και τη συνταγματική αναθεώρηση».