Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα «Real News» και στο δημ/φο Γ. Σιαδήμα (11/08/2019)

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα «Real News» και στο δημ/φο Γ. Σιαδήμα (11/08/2019)

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019

[...]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά μας απειλεί με έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο; Πώς θα πρέπει να απαντήσουμε;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Τουρκία υιοθετεί μια προκλητική συμπεριφορά που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της αυτή αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, αντιθέτως είναι η δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ασπίδα μας είναι οι συμμαχίες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην περιοχή, όπως για παράδειγμα, αυτή με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και το δόρυ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι όποιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η Βόρεια Μακεδονία υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των Πρεσπών; Αν όχι, σκοπεύετε να μπλοκάρετε την ευρωπαϊκή της πορεία το φθινόπωρο;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε μια κακή συμφωνία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε απεμπολώντας τα διαπραγματευτικά όπλα και τις εθνικές θέσεις της χώρας όπως είχαν διατυπωθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία και το Βουκουρέστι. Η κυβέρνησή μας παρακολουθεί κάθε βήμα της κυβέρνησης των Σκοπίων και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψει να εκφραστούν φαινόμενα αλυτρωτισμού και παραβίασης του κράτους δικαίου, τα οποία και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη παρακολουθούμε στενά την εξάλειψη όλων των αρχαϊκών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους στη γείτονα. Τέλος κυρίαρχο στόχο μας αποτελεί η προστασία των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών εμπορικών σημάτων, θέματα που η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε στην τύχη τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε πως το Brexit χωρίς συμφωνία είναι το πιθανότερο σενάριο; Αν ναι, πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να ζημιώσει τη χώρα μας αυτή η υπόθεση;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ελλάδα έχει διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκτείνονται σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων οικονομικών, πολιτικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών. Η πιθανότητα ενός no deal Brexit είναι ένα ενδεχόμενο που ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να υποστεί μείωση του ΑΕΠ της έως και 0,9%, ενώ θα υπήρχαν πολυεπίπεδες συνέπειες και σε άλλους τομείς. Από την πλευρά μας, ως υπουργείο, έχουμε λάβει μέτρα και έχει εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο 128 δράσεων σε διυπουργικό επίπεδο που αφορά την κοινωνική ασφάλιση των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών προσόντων ή την εξασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση, προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια.

[...]