Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, M. Βαρβιτσιώτη, στον τ/σ OPEN TV και στους δημ/φους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη (28.11.2019)

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, M. Βαρβιτσιώτη, στον τ/σ OPEN TV και στους δημ/φους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη (28.11.2019)

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη στον τ/σ OPEN TV παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται στη χώρα μας και παρουσίασε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, η δομή του σχεδίου συνίσταται στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στον καλύτερο έλεγχο εντός των νησιών, στη λειτουργία προαναχωρησιακών κέντρων για γρήγορες επιστροφές, καθώς και στον καταμερισμό του βάρους φιλοξενίας των προσφύγων, που δικαιούνται ασύλου και φιλοξενίας στη χώρα. «Αυτό το σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί à la carte», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού επισήμανε την ανάγκη άμεσης έναρξης της διαδικασίας επιστροφών, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να γίνει αυτό, παρά μόνο η λειτουργία κλειστών δομών. Δηλαδή, η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων».

Τέλος, αφού έκανε λόγο για «εκρηκτικές καταστάσεις» και «πρωτόγνωρους αριθμούς» μεταναστών, ιδιαιτέρως στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόνισε πως, μετά την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, είναι ήδη εμφανής η αλλαγή στη διαχείριση του ζητήματος και πως η κυβέρνηση προσβλέπει σε μία διαφορετική αντιμετώπιση των ροών στη θάλασσα.