Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 9 και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 9 και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστροφή στα της κυβέρνησης και στα εθνικά θέματα που μας απασχολούν. Πάμε να καλημερίσουμε και να καλωσορίσουμε στη συχνότητά μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Καλή σας ημέρα κα Υπουργέ.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κα Ζαφειριάδου.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να ξεκινήσουμε από το μήνυμα της ημέρας το οποίο δόθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό. Ζήτησε, αν δεν κάνω λάθος, ταχύτερο βηματισμό στις διαρθρωτικές αλλαγές. Προωθώντας ίσως το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό νόμο, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ερώτημά μου είναι θα προλάβετε μέσα σε 3 μήνες να κάνετε όσα δεν έγιναν, όντως, εδώ και πολλές δεκαετίες, ή θα κινδυνεύσει η τέταρτη δόση του δανείου;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ’ αρχάς αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι κάτι που είναι ανάγκη για τη χώρα. Είναι κάτι που νομίζω όλοι το αισθανόμαστε και το τονίζουμε, ότι δηλαδή αφ’ ενός η χώρα μας λόγω της έκτακτης ανάγκης που είχε να αντιμετωπίσει, έπρεπε να εφαρμόσει αυτά τα δύσκολα μέτρα που απαιτούν θυσίες και μεγάλη προσπάθεια, όπως απεικονίζονται στο μνημόνιο. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική φυσικά από μόνη της δεν αρκεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Χρειάζεται να αρχίσει να φαίνεται ακόμη περισσότερο και να υλοποιείται μια συνολική αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.

Κι αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα, αυτή είναι η ανάγκη. Και βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, επειδή όλους αυτούς τους μήνες και η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και πρωτόγνωρες πραγματικά προκλήσεις, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προεργασία για όλα αυτά τα θέματα που τώρα πλέον θα αρχίσει να αποδίδει ακόμη περισσότερο και να φαίνεται.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κατά τη γνώμη σας λοιπόν δεν κινδυνεύουμε να μην εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση του δανείου;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Όχι, και θα σας πω ένα πολύ απλό λόγο. Να πάρουμε για παράδειγμα το ΕΣΠΑ. Ξέρετε ότι όταν έγιναν οι εκλογές πέρσι και ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε ελάχιστη εκταμίευση.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
: 3%.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Ακριβώς. Σχεδόν δεν είχαν γίνει καν οι αναγκαίες μελέτες. Έπρεπε λοιπόν όλη αυτή τη χρονιά να μπούν οι βάσεις, να γίνουν οι μελέτες, να γίνει ο ανασχεδιασμός που να ευνοήσει μια πιο γρήγορη απορρόφηση όλων αυτών των κονδυλίων. Και τώρα, ακριβώς είναι η στιγμή που θα αρχίσει να φαίνεται με ταχύτητα αυτή η προστιθέμενη αξία. Και θα σας πω κιόλας είχα την ευκαιρία πριν από ένα μήνα όταν είχα αναλάβει, είχα μεταβεί στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχω μια πρώτη σειρά επαφών. Συνάντησα και τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής τον κ. Χαν, ο οποίος και εκείνος  έχει την αισιοδοξία και την εκτίμηση ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά ταχύτατης απορρόφησης για την Ελλάδα.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Τώρα για πάμε λίγο στα δικά σας θέματα, τα του Υπουργείου εννοώ. Έχουμε μπροστά μας την κρισιμότερη ίσως Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε έχουμε πολύ σημαντικές επαφές από την ελληνική πολιτική ηγεσία και από το Υπουργείο σας με τους ομολόγους σας, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης, ο μόνιμος πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήθελα να σας ρωτήσω, τι ευελπιστείτε να πετύχετε και ποια είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης της χώρας, δεδομένου ότι είμαστε με το χέρι ανοιχτό στην κα Μέρκελ.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Καταρχάς, εδώ πρέπει να κάνουμε μία πολύ σοβαρή διαπίστωση, ότι σ' αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, που όπως ξέρετε δεν είναι κρίση που φάνηκε μόνο αυτή τη χρονιά, είναι από τα προηγούμενα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε στάθηκε εξαρχής στο ύψος των περιστάσεων.

Υπήρχαν αγκυλώσεις, υπήρχε εσωστρέφεια. Σας θυμίζω ότι ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα ερχόταν με ένα δυναμισμό τότε προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, η οποία δεν είναι μόνο δημοσιονομική, είναι ευρύτερη βέβαια, άλλο αν το δημοσιονομικό είναι το άμεσο που αντιμετωπίζουμε, υπήρχε αυτή η εσωστρέφεια και η συγκράτηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης. Και, φυσικά, εδώ βλέπουμε και το ρόλο που έπαιξε η Γερμανία, η οποία είχε μία δυσκολία προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαρχής, και φυσικά γιατί η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα, αλλά και γιατί όπως αποδεικνύεται έτσι είναι τα πράγματα, ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης. Και επειδή υπήρχε αυτή η εμμονή και η προσπάθεια της Ελλάδας να υπάρξει η έννοια της ευρωπαϊκής απάντησης, υπήρξε κι αυτός ο μηχανισμός στήριξης που βλέπετε ότι τώρα, τον ακολούθησαν  κι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία.

Το κρίσιμο διακύβευμα το Δεκέμβριο είναι επιτέλους σε επίπεδο ευρωπαϊκό να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός πια με μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό πια έχει γίνει αποδεκτό μετά από όλους αυτούς τους μήνες και έχετε απόλυτα δίκιο ότι ίσως είναι μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γιατί, θα πρέπει να αποφασιστεί τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτός ο μηχανισμός. Και εκεί η δική μας η θέση είναι σαφής, ότι και η συζήτηση που γίνεται μέχρι το Δεκέμβρη δεν πρέπει να αποσταθεροποιεί. Γιατί, δυστυχώς, μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου είδατε ότι λειτούργησε αποσταθεροποιητικά η συζήτηση και κάποιες συγκεκριμένες θέσεις που έπεσαν στο τραπέζι, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αλλά και η λειτουργία του μηχανισμού δεν πρέπει στην πράξη να δημιουργεί δύο ταχύτητες στην Ευρωζώνη. 

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ:
Πιστεύετε ότι αυτό θα σήμαινε πρακτικά, τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικράτηση της άποψης της κας Μέρκελ για τους όρους του μηχανισμού στήριξης;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, μία συμφωνία στη βάση αυτών που έχουν ειπωθεί από τη Γερμανία στην πράξη θα σήμαινε δύο ταχύτητες μέσα στην Ευρωζώνη. Γι αυτό πιστεύω ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι όροι με τον τρόπο που έχουν εκφραστεί.

Γιατί πολύ απλά ο τρόπος με τον οποίο έχει μπει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή η περίφημη συζήτηση στα θέματα της λειτουργίας του μηχανισμού, εκ των πραγμάτων θα καταδικάσουν τις χώρες που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα σε ένα φαύλο κύκλο. Καθώς, θα είναι ακόμα πιο ακριβός ο δανεισμός, θα υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη πλέον περιθωριοποίηση αυτών των χωρών. Και θα είναι πλέον ένας μηχανισμός, ο οποίος αντί να έρχεται να σταθεροποιήσει και να βοηθάει στην ενότητα της Ευρωζώνης και στην επανάκαμψη αυτών των χωρών σε μία αναπτυξιακή πορεία και στην ευημερία, θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Και εδώ θέλω να προσθέσω κάτι, επειδή βλέπετε τώρα τι γίνεται στην Ιρλανδία. Δε νομίζω ότι η Ευρώπη αντέχει να συνεχίσει να έχει αυτή τη στενή προσέγγιση των πραγμάτων, κι αυτό είναι και κάτι που και ο Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου συνεχώς αναδεικνύει. Η οικονομία έχει και την πολιτική και την κοινωνική διάσταση.

Βλέπετε τώρα την αποσταθεροποίηση που υπάρχει στην Ιρλανδία. Βλέπετε τα κοινωνικά προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει και μια συνολική πολιτική, οικονομική και κοινωνική θεώρηση.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς θέμα επειδή έτσι βοηθάμε τις χώρες του νότου, τις περιφέρειες ή αυτούς που έχουν προβλήματα. Είναι όρος για να μπορεί συνολικά η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωράει μπροστά.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
: Επειδή αναφερθήκατε ήδη στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά σήμερα μια ματιά να ρίξει κανείς στις εφημερίδες θα καταλάβει πως όλη η Ευρώπη είναι στους δρόμους, σε επίπεδο κοινωνίας τουλάχιστον, φοβάστε ντόμινο με υπαγωγή και της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης, κι αν ναι, κατά πόσον το αντέχει αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς κανείς δεν το εύχεται αυτό, και από την άλλη πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι αποφάσεις και όσο πιο σωστές αποφάσεις είναι αυτές, και δεν είναι αποδυναμωμένοι συμβιβασμοί, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν αυτές οι παρενέργειες και οι συνέπειες.

Από την άλλη όμως, αν ανατρέξουμε, γιατί πια έχουμε δυστυχώς αποκτήσει μια εμπειρία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στους προηγούμενους μήνες και δούμε τι συνέπειες είχε η καθυστέρηση των αποφάσεων ή οι αποφάσεις οι οποίες με μισή καρδιά τότε αποφάσισαν στις Βρυξέλλες ενώ υπήρχε η πίεση επί μήνες από την Ελλάδα του να υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση, σας θυμίζω πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν οι αποφάσεις είχαν παρθεί νωρίτερα.

Το ίδιο έγινε και στο Συμβούλιο Κορυφής πριν από μερικές εβδομάδες τον Οκτώβριο. Είχαν προειδοποιήσει πολλοί ηγέτες και είχε πρωτοστατήσει τότε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και άλλοι, όπως ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τρισέ είχε πει: προσέξτε, οι συζητήσεις αυτές έρχονται να επιδεινώσουν ένα κλίμα.

Άρα λοιπόν θα σας απαντήσω, θα προσπαθήσω θετικά, ότι όσο πιο γρήγορα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, τόσο δεν θα επιτρέψουμε μία διαδικασία ντόμινο στην Ευρώπη. 

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ:
Τώρα επειδή άκουσα χθες τον κ. Δελαβέκουρα, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών να μιλά και για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επιτρέψτε μου μία ερώτηση και γι' αυτό.

Ουσιαστικά κατηγορήσατε τον κ. Μιλόσοσκι ότι δεν λειτουργεί εποικοδομητικά. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνει και πιο μακριά η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος; 

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Κοιτάξτε, αυτό είναι μία διαπίστωση την οποία δεν κάνουμε εμείς απλώς ως Ελλάδα ή ως ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία διαπίστωση γενική και αυτή είναι μία διαπίστωση που φαίνεται και στις Βρυξέλλες.

Σας θυμίζω ότι πριν ένα χρόνο ποιο ήταν το κλίμα τότε, ότι οι πιέσεις προσανατολίζονταν κυρίως προς τη χώρα μας και μέσα σε ένα χρόνο αντιστράφηκε αυτό το κλίμα. Δηλαδή όλοι αναγνωρίζουν πια την καλή διάθεση της Ελλάδας.

Αναγνωρίζουν ότι έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα κάνοντας συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να γίνει η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αλλά, από την άλλη πλευρά βλέπουμε να υπάρχει μία αδιαλλαξία, μία διολίσθηση και σε ακραίες τοποθετήσεις, οι οποίες όχι μόνο απλώς δε βοηθούν, αλλά δημιουργούν κι αυτό το τέλμα και τη στασιμότητα.

Νομίζω ότι αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βγήκε πριν από λίγες ημέρες, σχετικά με την πορεία της FYROM και από κει και πέρα είναι και το γενικό κλίμα.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ:
Βεβαίως μία στασιμότητα ούτε εμάς μας συμφέρει. Οπότε ίσως να μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες και από τη δική μας την πλευρά;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δείξει αυτή τη διάθεση και στις συναντήσεις τα μηνύματά μας είναι καθαρά. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, ορίζοντας παράλληλα τις κόκκινες γραμμές της. Από κει και πέρα σαφώς πρέπει και από την πλευρά των Σκοπίων, οι ίδιοι έμπρακτα να δείξουν αυτή τη διάθεση.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι πιο κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ψάχνετε όντως δεκανίκια σε άλλα κόμματα, όπως σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια. Έχει μία συγκεκριμένη πολιτική, την εφαρμόζει. Κάνει μία τεράστια προσπάθεια.

Είδατε και στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ότι παρά και τα πρωτόγνωρα μέτρα που χρειαστήκαμε να πάρουμε, ο κόσμος έδειξε ότι καταλαβαίνει αυτή την προσπάθεια και την αναγκαιότητά της. Και γι' αυτό και έδωσε μία συνέχιση της εμπιστοσύνης του απέναντι στην κυβέρνηση. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, και εδώ θέλω να είμαι σαφής, ότι και εμείς δεν πήραμε όλα τα μηνύματα των εκλογών.

Πήραμε δηλαδή και το μήνυμα της αποχής και το μήνυμα το κοινωνικό, ότι πρέπει δηλαδή, όπως ξεκινήσαμε και τη συζήτησή  μας κα Ζαφειριάδου, η πολιτική αυτή να έχει πολύ γρήγορα, ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα στην αναπτυξιακή και κοινωνική της πλευρά.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πάντως, αν μου επιτρέπετε, ακόμη κι αν δεν έχετε ανάγκη από δεκανίκια, έχετε από συναίνεση απ’ ό,τι φαίνεται και δεν ξέρω κατά πόσον θα την πάρετε τη στιγμή που και ο κ. Σαμαράς την αρνείται και ο κ. Τσίπρας αν δεν κάνω λάθος χθες ζήτησε να φέρετε το μνημόνιο στη Βουλή, παρότι με νόμο έχει αποφασιστεί ότι δεν χρειάζεται.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Κοιτάξτε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο πράγμα είναι το ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία ισχυρή κυβέρνηση, με την έννοια ότι έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με μία σχετικά πρόσφατη εντολή, πριν από ένα χρόνο, η οποία όπως έδειξαν και υπό αυτές τις συνθήκες συνεχίζει να έχει την αποδοχή και την ανοχή εγώ θα πω του ελληνικού λαού. Υπάρχουν και δυσαρέσκειες, φυσικό είναι, και άλλο πράγμα σε μία περίοδο τόσων δυσκολιών να πρέπει να υπάρχει ένας εθνικός διάλογος και να επιδιώκονται ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό είναι κάτι που είναι αναγκαίο. 

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
: Θα το πετύχετε λέτε.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς πρέπει να το προσπαθήσουμε και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε.

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
: Μάλιστα.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και φαίνεται τώρα, βλέπετε και από τις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα. Κάντε μία σύγκριση με την κατάσταση στην Ιρλανδία για να δείτε πόσο τελικά σημαντικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε όλους αυτούς τους μήνες να αναδείξει τα θέματα και να υλοποιήσει τις αναγκαίες πολιτικές διασφαλίζοντας την αναγκαία ηρεμία και σταθερότητα, για να μπορέσει το γρηγορότερο δυνατό τελικά να ανακάμψει η οικονομία και να βγει η χώρα μας από την κρίση .

κα ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κυρία Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι' αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ κα Ζαφειριάδου.