Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Τ. Σαράντη και Π. Τσούτσια (03.02.2011)

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Τ. Σαράντη και Π. Τσούτσια (03.02.2011)

Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αύριο έχουμε την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Ελληνική Αποστολή θα πάει από σήμερα.  Στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, η οποία θα μεταβεί, θα είναι στην Σύνοδο Κορυφής.  Καλή σας ημέρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να πω κάτι, πριν μιλήσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ότι και σήμερα, πολλές φορές λέμε ότι αύριο ξεκινάει η Σύνοδος, αλλά πολλές συναντήσεις στο παρασκήνιο γίνονται σήμερα, εκεί στις Βρυξέλες.  Και συναντήσεις ηγετών μεταξύ τους, έτσι δεν είναι, κυρία Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι μόνο. Εγώ θα σας έλεγα ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, γιατί είχαμε τα προπαρασκευαστικά Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων και εκεί πέρα έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τα συμπεράσματα της Συνόδου.  Άρα, πολύ σωστά λέτε, είναι μία διαρκής διεργασία, η οποία βέβαια κορυφώνεται με τους Πρωθυπουργούς και τους Αρχηγούς των Κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η κορύφωση μπορεί να έχει και δράμα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Νομίζω ότι, ειδικά η αυριανή συνάντηση, ανοίγει μία σελίδα που θα έλεγα ότι είναι θετική.  Δηλαδή μετά από πραγματικά μία δραματική περίοδο και ιδιαίτερα μία περίοδο που πολλές φορές και η Ελλάδα στάθηκε μόνη της να αναπτύσσει μία σειρά ζητήματα, έχουν ωριμάσει τα πράγματα. Αναφέρομαι φυσικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπου αυτό που έλεγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πριν από ένα χρόνο, ότι η κρίση έχει ευρωπαϊκά στοιχεία και θέλει ευρωπαϊκή απάντηση, τώρα πια φτάσαμε να έχει ωριμάσει το ζήτημα. Και να μιλούν όλοι για την ανάγκη μιας συνολικής λύσης- πακέτο απέναντι στην μεγάλη κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ερώτημα όμως, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι ποια θα είναι αυτή η λύση και αυτή τη στιγμή, φαντάζομαι ούτε κι εσείς ξέρετε ακριβώς ποια θα είναι η λύση αυτή.  

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχε αποτυπωθεί, θα έλεγα ένα «παράθυρο» στα συμπεράσματα, που μιλούσε για την ανάγκη μίας συνεκτικής απάντησης. Εμείς σε αυτή τη συνεκτική απάντηση, από τότε, και αυτή είναι και η θέση μας, βάζουμε τρία στοιχεία:  Πρώτα απ’ όλα, την αποτελεσματική και ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη να τρέχει βδομάδα με τη βδομάδα, πίσω από τα spreads, πίσω από τους οίκους αξιολόγησης και την αγορά. Αλλά, πραγματικά να δώσει τη δύναμη και τα εργαλεία να αντιμετωπιστεί η κρίση.  Το δεύτερο είναι να υπάρχει μία οικονομική διακυβέρνηση και μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη. Εδώ υπάρχουν βέβαια και πολλές σκέψεις, όλα αυτά είναι προς συζήτηση.  Και το τρίτο, που είναι απαραίτητο, γιατί όλα αυτά είναι αλληλένδετα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ένα  Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, αναθέρμανσης της οικονομίας, ανάπτυξης και αλληλεγγύης, γιατί φυσικά δεν αρκεί τίποτα από τα προηγούμενα μόνο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και τα τρία αυτά όμως, μπορεί να ακούγονται παρά πολύ ωραία, αλλά και πάλι δεν λένε τίποτα. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τσούτσια, πριν από λίγο καιρό δεν ήταν καν αυτονόητα αυτά που σας λέω.  Τώρα, έχει φτάσει πλέον η Γερμανία, και ακούσατε και τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, και ήταν η θέση που πήρε και την Δευτέρα στην αντίστοιχη συζήτηση, να αναγνωρίζει ότι χρειάζονται και τα τρία αυτά.  Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό, ακούσατε την κυρία Μέρκελ στο Νταβός να λέει ότι με το ένα χέρι θέλουμε δημοσιονομική πειθαρχία, με το άλλο αλληλεγγύη.  Σας υπενθυμίζω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, μόνο το πρώτο ήταν αναφορά της Γερμανίας, η πειθαρχία.  Τώρα προστέθηκε και το δεύτερο, η άλλη πλευρά του νομίσματος.  Γιατί εμείς  έχουμε κάθε συμφέρον από συνολική λύση;  Γιατί τη δημοσιονομική πειθαρχία και τα μέτρα, ήδη τα εφαρμόζουμε, ήδη κάνει θυσίες ,μεγάλες θυσίες ο Ελληνικός λαός.  Μέσα από το πακέτο, θα έρθει η υπόλοιπη πλευρά, δηλαδή θα έρθει η ριζική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, για να πάρει μία ανάσα και η Ελληνική οικονομία και η Ευρωπαϊκή οικονομία. Και από εκεί και ύστερα ελπίζουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα αρχίσει και ορατά η ανάκαμψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από αυτές τις προτάσεις που διαβάζουμε στον Τύπο, κυρίως τον ξένο Τύπο, και οι διαρροές που βγαίνουν από τη Γερμανία, τις βλέπει θετικά η Ελληνική Κυβέρνηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτή τη στιγμή, όπως καταλαβαίνετε, είναι η αρχή μίας συζήτησης που θα ολοκληρωθεί όπως φαίνεται στις 24-25 Μαρτίου, στο επόμενο Συμβούλιο. Δηλαδή αύριο δε θα υπάρξουν αποφάσεις.  Αύριο περισσότερο θα υπάρχει ο προσανατολισμός ότι πάμε για μία συνολική λύση και θα τεθεί και το χρονοδιάγραμμα. Επομένως, ξεκινούν επτά εβδομάδες, συστηματικής διαπραγμάτευσης και επώδυνης πολλές φορές διαπραγμάτευσης.  Άρα εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να σχολιάζουμε επιμέρους στοιχεία ενός πακέτου. Και στη διαπραγμάτευση, όπως ξέρετε, έρχεται στο τέλος στην Ευρώπη μία συμβιβαστική προσέγγιση. Αυτό θα αποδυνάμωνε και τη θέση μας.  Εμείς λοιπόν λέμε, ότι θέλουμε να δούμε το τελικό πακέτο, την τελική συμφωνία, σε ποιο βαθμό μας ικανοποιεί. Αλλά πάντοτε ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκη μία συμβιβαστική λύση και ήταν και η δική μας επιδίωξη όλον αυτόν τον καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Παρά ταύτα, νομίζω ότι αν θέλουμε και πρέπει να δούμε και το δικό μας συμφέρον, πρέπει να είμαστε από αυτούς που θα διαμορφώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Μα ήδη έχουμε παίξει καθοριστικό ρόλο γιατί εμείς θέσαμε πρώτοι την ανάγκη μίας συνολικής λύσης και το πιο κρίσιμο, και εδώ θέλω να σας πω καθαρά τη θέση μας, είναι για το πρώτο σκέλος, για τη ριζική αντιμετώπιση του χρέους.  Και ο συνάδελφος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν σαφής στο ECOFIN. Η θέση μας λέει ότι αυτός ο μηχανισμός που υπάρχει πρέπει να έχει τρία στοιχεία.  Πρώτα απ’ όλα το ικανό μέγεθος, που σημαίνει επάρκεια πόρων για να μπορεί να δώσει πραγματικά τη στήριξη που χρειάζονται οι χώρες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε. Αναφέρομαι και στις άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα.  Δεύτερον, να έχει την ευελιξία και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην αγορά και στην αγορά κρατικών ομολόγων.  Και το τρίτο, να έχει τέτοιους όρους δανεισμού που πραγματικά να ανακουφίζονται και να στηρίζονται οι χώρες που έχουν πρόβλημα.  Βάλτε και σε εμάς, επιπλέον, και την επιμήκυνση βέβαια, που ήδη υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.  Σας είπα και πριν, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Είναι ξεκάθαρη θέση όμως αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι.  Πρακτικά, σημαίνει ότι αν περάσει ένα τέτοιο σχέδιο θα έχουμε μία λιτότητα τριακονταετίας;  Ένα νέο μνημόνιο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, δε σημαίνει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί δε σημαίνει κάτι τέτοιο, δε θα υπάρχουν κάποια μέτρα;  Δηλαδή θα ψηφίσουν, θα πουν ότι σας δίνουμε τα λεφτά, σας μειώνουμε τα επιτόκια, όλα αυτά κ.λπ. για χάρη μας, για την πάρτη μας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Λοιπόν, να τα ξεκαθαρίσουμε.  Τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα.  Αυτό που θα έρθει μέσα από τη συνολική συμφωνία είναι το επιπλέον.  Αυτό που όμως συζητιέται, και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι αυτό που λέμε κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.  Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τα μέτρα λιτότητας.  Τα μέτρα λιτότητας είναι μέτρα για να μπορέσουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, να στηρίξουμε όλες αυτές τις ανάγκες που είχε η Ελληνική οικονομία.  Από εκεί και ύστερα το να υπάρχουν μέτρα οικονομικής διακυβέρνησης, δηλαδή θα υπάρχουν πιο στενοί κανόνες συντονισμού, να προλαμβάνονται καταστάσεις, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι που αφορά τη θεσμική λειτουργία της Ευρωζώνης, όπου κι εκεί όμως έχουμε σαφείς θέσεις. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε μάχη να μην υπάρχουν πολιτικές κυρώσεις, να μπορεί δηλαδή οι κυρώσεις αυτές να μη δημιουργούν φαύλο κύκλο κρίσης, αλλά αντίθετα να λειτουργούν εποικοδομητικά σε μία προσπάθεια συνοχής της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάντως, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, επειδή ξέρετε πολλές φορές τα μεταφράζουμε κι εμείς όπως θέλουμε, δεν υπάρχει περίπτωση κι αυτό το πακέτο, ξαφνικά τα πράγματα να γίνουν τέλεια, να γίνουν καλά τέλος πάντων, όχι τέλεια, για τον Έλληνα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο.  Ούτε κανείς είπε ότι διά μαγείας, από τη μία μέρα στην άλλη, θα λυθούν τα προβλήματα.  Σίγουρα ξέρουμε ότι περνάμε μία πολύ δύσκολη χρονιά, που θέλει πάρα πολλή προσπάθεια. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι οι θυσίες που γίνονται αυτή τη στιγμή, χρειάζονται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο, για να πιάσουν τόπο.  Κι αν θέλετε, αυτό ήταν και το επιχείρημά μας.  Ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός λαός να κάνει τέτοιες θυσίες και να έρχεται οποιοσδήποτε οίκος αξιολόγησης, λέω ένα παράδειγμα, και να δημιουργεί ένα κλίμα που να σου εκτοξεύει τα spreads, να φαίνεται δηλαδή ότι ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να έρθεις και να ισορροπήσεις και να προχωρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πλέον η ρήση «αυτά που ξέρατε, να τα ξεχάσετε», πρέπει να είναι κανόνας στη ζωή μας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Είναι αλήθεια ότι έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε σε άλλη φάση και εμείς και η Ευρώπη.  Αυτή τη στιγμή, το στοίχημα για τη χώρα μας είναι να μπορέσει να σταθεί, να προχωρήσει μπροστά, να αναθερμανθεί η οικονομία, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και, φυσικά, μέσα σε αυτή τη λογική, εμείς βάζουμε πάντα και την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Μα αυτό σας λέω, ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
:  Είναι αυτονόητο.  Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ήμασταν σε μία περίοδο ακόμα που η Ευρώπη δεν είχε καν αποφασίσει ότι υπάρχει η ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού πλαισίου, για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πρόβλημα και συνολικά η Ευρωζώνη.  Άρα, το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, να έχει πραγματική ανάπτυξη και να έχει και τη δυνατότητα και τη στήριξη την Ευρωπαϊκή σε μία τέτοια πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να σας ρωτήσω, πείτε ότι όλα πάνε καλά τον Μάρτη κ.λπ., δεν ξέρω τι, μήπως ανοίγει παράθυρο για πρόωρες εκλογές;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν υπάρχει θέμα εκλογών αυτή τη στιγμή.  Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και χρειάζεται πραγματικά να συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια που αποδίδει. Θα ήταν πιστεύω και τραγικό να πάει πίσω όλος αυτός ο κόπος που κάνει ο Ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, σίγουρα αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, συζήτηση γι’ αυτό. Και συστηματικά, στη Βουλή, γίνεται αυτή η συζήτηση.  Εγώ προσωπικά, πρέπει να σας πω, κάθε φορά που υπάρχει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα πηγαίνω πάντα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής κι ενημερώνω και γίνεται ένας διάλογος για αυτά τα θέματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να αλλάξουμε λίγο σελίδα.  Πώς παρακολουθείτε, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο; 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Τα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Αυτή την στιγμή η κατάσταση δείχνει, δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες να υπάρχει ένταση και ρευστότητα. Ξέρετε, ότι η χώρα μας έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αίγυπτο.  Από εκεί και πέρα, τα συζητήσαμε αυτά τα θέματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη Δευτέρα και πήραμε μία σαφή θέση: Ότι χρειάζεται να υπάρξει μία ομαλή, ειρηνική μετάβαση, που να μπορεί πραγματικά να εγγυηθεί την αλλαγή και τη δημοκρατική προοπτική.  Και βέβαια, είναι θέμα του Αιγυπτιακού λαού να καθορίσει το μέλλον του.  Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να παρακολουθεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάρα πολλούς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα είναι η γειτονιά μας, από άποψη σταθερότητας κι ασφάλειας. Έχουμε την ομογένεια και το Πατριαρχείο, έχουμε και το φόβο, κι αυτό το θέσαμε και στην Ευρώπη, να αυξηθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών που, όπως καταλαβαίνετε, τη δική μας πόρτα θα χτυπήσει πρώτα. Άρα κι εκεί χρειάζεται ένας συντονισμός.  Και εγώ θα πω και κάτι άλλο, ότι πρέπει κι η Ευρώπη να βγάλει κάποια διδάγματα, και το είπα και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Όλη την προηγούμενη δεκαετία, ανισόρροπα το βλέμμα της Ευρώπης ήταν μόνο προς Ανατολάς, αλλά  υπάρχει κι ο Νότος. Και ο Νότος είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για όλη την Ευρώπη όπως είναι και η Ανατολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, λίγο πιο… ήταν λίγο στραβό… έγερνε το…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ξέρετε, είχε δημιουργηθεί κι ένα κλίμα πρέπει να σας πω.  Εντάξει, εγώ καταλαβαίνω ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία ήταν κρίσιμες και σημαντικές, αλλά είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι ο Νότος της Ευρώπης, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, έχουν ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο.  Δεν είναι έτσι.  Βλέπετε ότι μόλις υπάρχει μία σοβαρή εξέλιξη, αφορά τους πάντες βέβαια.  Είναι λογικό.  Αλίμονο.  Άρα , τουλάχιστον ας βγάλουμε ένα δίδαγμα ότι πρέπει κι η Ευρώπη να δει λίγο την ευρύτερη Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να σας ρωτήσω, αυτό το θέμα τώρα της Αιγύπτου κι οι εξελίξεις αυτές, μπορεί άτυπα να συζητηθούν στη Σύνοδο αύριο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Είναι σίγουρο ότι θα συζητηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σίγουρο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πρέπει να σας πω ότι αύριο το πρωί θα γίνει συζήτηση για την ενεργειακή στρατηγική και το απόγευμα για την καινοτομία. Αλλά τα δύο σημαντικά θέματα, δηλαδή η οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, θα συζητηθούν στο γεύμα.  Κι εκεί, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει και ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή, παρακολουθεί τα θέματα. Και φυσικά έχει μεγάλη σημασία και η άποψη της Ελλάδας γύρω από αυτά τα ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βέβαια.  Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να είστε καλά, καλημέρα σας.