Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου (02.02.11)

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου (02.02.11)

Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε και την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Είναι κοντά μας. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλή σας μέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Καλώς ήρθατε, είχατε χθες τη Σύνοδο των Υπουργών των Εξωτερικών και τώρα έχετε μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής, να δούμε και τί θα κάνουμε, και μάλλον να ξεκινήσουμε μ' αυτό. Ήσασταν στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών. Η Ευρώπη –για να συνδέουμε και τα θέματα– έχει άποψη για την Αίγυπτο και τί κάνουμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, βέβαια. Ήταν το βασικό θέμα στη συζήτηση την προηγούμενη Δευτέρα, όπου βγήκε και ένα κείμενο συμπερασμάτων. Τα βασικά σημεία είναι πρώτα απ' όλα ότι πρέπει να υπάρξει μία ομαλή περίοδος μετάβασης σε μία δημοκρατική, πλουραλιστική και σταθερή Αίγυπτο, μέσα από μία διαδικασία που θα εξασφαλίσει ανοικτές και δημοκρατικές εκλογές. Υπάρχει βέβαια η πλήρης αναγνώριση στο δικαίωμα του Αιγυπτιακού λαού να καθορίσει το μέλλον του. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί, θέλει να στηρίξει μία προσπάθεια, ούτως ή άλλως υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, αλλά βέβαια αναγνωρίζεται πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του Αιγυπτιακού λαού να κάνει τις επιλογές του για το μέλλον.
Πρέπει να σας πω επίσης, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και ήταν ένα από τα ζητήματα που κι εγώ έθεσα από την πλευρά μας, ότι όλη αυτή η εξέλιξη θα εντείνει και τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φοβάστε αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια. Γι’ αυτό κιόλας ζήτησα και από τον αρμόδιο Επίτροπο που ήταν εκεί, τον κύριο Fule, να υπάρξει και αυτό υπ’ όψη της Επιτροπής, και είπε μάλιστα ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο σχετικό. Και απ' ό,τι γνωρίζω, και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγινε κι εκεί μια ειδική σύσκεψη γι' αυτό το θέμα. Γιατί καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η αναταραχή στην Βόρειο Αφρική και στην ευρύτερη περιοχή μας, θα έχει και αυτή την διάσταση.
Να προσθέσω και κάτι άλλο. Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε και κάποια διδάγματα ως Ευρώπη. Δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρχε μια ανισορροπία των προτεραιοτήτων. Είχε πέσει το βάρος Ανατολάς, λογικό, γιατί είχαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία. Αλλά, η Ελλάδα πάντα έλεγε ότι υπάρχει και η Μεσόγειος. Η Μεσόγειος δεν αφορά μόνο το Νότο της Ευρώπης, γιατί βλέπετε ότι όταν υπάρχει μια τόσο σοβαρή εξέλιξη, αφορά όλη την Ευρώπη. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι αυτό είναι ένα άλλο δίδαγμα από αυτή την εξέλιξη, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πολύ πιο σοβαρά και συστηματικά να ασχοληθεί και με τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η Ευρώπη τώρα έχει άλλες φουρτούνες βέβαια, είναι η μαύρη αλήθεια, που θα τις συζητήσετε μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Βασίλη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να ρωτήσουμε τί περιμένουμε καταρχάς από αυτή τη Σύνοδο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένουμε και με τι σχέδιο πάμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω ότι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή είναι τα θέματα ενέργειας και καινοτομίας, τα οποία έχουν κι αυτά την αξία τους, γιατί όπως καταλαβαίνετε, συνδέονται και με την προηγούμενη συζήτηση, με την έννοια ότι μία Ευρωπαϊκή στρατηγική ενέργειας έχει να κάνει φυσικά και με τις στρατηγικές διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει η Ευρώπη για τον εφοδιασμό της...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, ας μη γελιόμαστε όμως, δεν πρόκειται να εστιάσει κανείς εκεί πέρα...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το επισημαίνω, γιατί είναι ένα βασικό θέμα. Τώρα, οι εξελίξεις είναι θετικές όπως φαίνεται. Δηλαδή, μετά από πάρα πολλούς μήνες που, θα σας θυμίσω ότι όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε να λέει ότι αυτή η κρίση έχει και Ευρωπαϊκά, κυρίως, χαρακτηριστικά και χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή απάντηση, μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε στα συμπεράσματα μία παράγραφος που μιλούσε για την ανάγκη μιας συνεκτικής προσέγγισης. Τότε το είχαμε ερμηνεύσει ότι είναι το παράθυρο που ανοίγει για μία συνολική λύση. Κάτι, που εμείς υποστηρίζαμε βέβαια ως Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι αυτό φάνηκε και τη Δευτέρα και στη συζήτηση που έγινε την προπαρασκευαστική, σε επίπεδο Υπουργών, ότι πια έχει ωριμάσει αυτή η άποψη. Ακόμη και ο Πρόεδρος Van Rompuy, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε για την ανάγκη μιας συνολικής λύσης. Βέβαια, την Παρασκευή δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. Την Παρασκευή θα υπάρξει μία ουσιαστική πολιτική συζήτηση, θα τεθεί το πολιτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 24-25 Μαρτίου που ξανασυνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά θα τεθεί και ο στόχος, ο προσανατολισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τί συνολική λύση; Δηλαδή σε ποιες γραμμές επάνω θα είναι αυτή η λύση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Τί σημαίνει λοιπόν συνολική λύση. Βέβαια τα επί μέρους θέματα του τί θα έχει αυτό το μεγάλο πακέτο, είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή εμείς πού πάμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Εγώ θα σας πω τη δική μας θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι η Γερμανία, ας πούμε, θα μας τα πει και ο Σταμάτης σε λίγο, αλλά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα στον Σταμάτη τον Ασημένιο από τη Βόννη. Καλημέρα Σταμάτη μου, ερχόμαστε σε σένα.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ:
Καλημέρα από τη Βόννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η Γερμανία φαίνεται ότι έρχεται με ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που λέει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γίνετε Γερμανία, που λέει το πακέτο. Γίνετε και οι υπόλοιποι Γερμανία, να τελειώνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εμείς λοιπόν τί θέλουμε, ποιες είναι οι επιδιώξεις μας από αυτό το πράγμα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς βάζουμε τρία επίπεδα σ’ αυτή την συνολική λύση. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να είναι μία λύση τέτοια η οποία να απαντά πραγματικά, αλλά να απαντά, να μην είναι κάτι αποσπασματικό και προσωρινό, στην κρίση χρέους που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, η Ευρωζώνη. Αυτό δηλαδή είναι κρίσιμο, δεν μπορεί άλλο να είμαστε βδομάδα με τη βδομάδα τί θα πει ο κάθε οίκος αξιολόγησης, που θα πάνε τα spreads. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές που να έχει και αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Αυτό είναι επί της αρχής, αλλά πρακτικά τί σημαίνει; Περισσότερα λεφτά;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει πει λοιπόν και ο συνάδελφος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που φυσικά παρακολουθεί τα θέματα από την οικονομική πτυχή, ότι ο μηχανισμός που υπάρχει για να στηρίζει απέναντι στην κρίση του χρέους πρέπει να έχει τρία πράγματα: να έχει το κατάλληλο μέγεθος, το οποίο σημαίνει τους αναγκαίους πόρους. Δεύτερον να έχει την αναγκαία ευελιξία, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα πρωτοβουλίας και παρέμβασης στις αγορές και στην αγορά ομολόγων. Και, το τρίτο, όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, να είναι τέτοια που πραγματικά να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στις χώρες που έχουν αυτή την ανάγκη. Άρα λοιπόν, ένα τέτοιο πακέτο να μπορεί να είναι απάντηση αποτελεσματική και καθαρή στην κρίση χρέους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν σας προτείνουν κάτι άλλο, εσείς μπορείτε να πείτε όχι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω και τα άλλα δύο, αν μου επιτρέπετε, κύριε Ζήρα, να πω όλη τη θέση και ευχαρίστως μετά να σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάμε; Γιατί εμείς μετά μπορεί να έχουμε όποια θέση θέλουμε, μπορεί εμείς να θέλουμε να παίρνουμε μόνο λεφτά και να μην τα ξαναδίνουμε πίσω, ο κάθε δανειολήπτης το θέλει αυτό, είναι τ' όνειρό του. Όμως η πραγματικότητα είναι αυτά που λέει η Γερμανία, κυρία Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε όμως, η Γερμανία πρέπει να πούμε, για να είμαστε και...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το λέω γιατί υποστηρίζετε μια θέση η οποία είναι λίγο δύσκολη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Να σας θυμίσω ότι η Γερμανία πριν έξι μήνες δεν συζητούσε καν την Ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν την συζητούσε. Τότε, σας θυμίζω, τον Οκτώβριο που έγινε πολύ έντονη συζήτηση, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να σας πω, με αρκετά μοναχικό τρόπο είχε θέσει αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν συζητούσε καν, είναι σωστό αυτό που λέτε. Το θέμα είναι τί δίνουμε, λέει ο κόσμος, τι δίνουμε. Με ποιους όρους δηλαδή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Σε μία συμφωνία που ξέρουμε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει και στοιχεία μιας συμβιβαστικής προσέγγισης, είναι σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 και μάλιστα ιδιαίτερα της Ευρωζώνης και φυσικά ο ρόλος της Γερμανίας είναι ισχυρός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή αυτό με το Σύνταγμα εμείς θα το δεχθούμε, αν τεθεί έτσι όπως λέγεται μέχρι αυτή τη στιγμή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω και τα άλλα δύο και θα σας απαντήσω. Άρα λοιπόν, το πρώτο είναι να μπορεί ο μηχανισμός να έχει τη δυνατότητα, τους πόρους και την ευελιξία ν' αντιμετωπίσει το χρέος. Αυτό είναι κρίσιμο θέμα. Το δεύτερο, να υπάρχει ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμο, μιας οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, αυτό που λέμε οικονομική διακυβέρνηση, με όλα τα επί πλέον στοιχεία. Εκεί βάζει η Γερμανία μια σειρά θέματα τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε. Δεν μπορώ να σας πω εκ των προτέρων, γιατί ξέρετε, είναι εύκολο να τίθενται τίτλοι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν συμφωνείτε κι εσείς προς την κατεύθυνση μιας πιο στενής οικονομικής δημοσιονομικής πολιτικής; Να γίνουμε δηλαδή περισσότερο Ευρώπη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Εκ των πραγμάτων τίθεται... Θέλει πολιτική απόφαση, ότι για να μπορείς να έχεις μια πιο στενή οικονομική πολιτική, πρέπει να έχεις και μια στενή δημοσιονομική σύγκλιση και πρέπει από εκεί και πέρα να παίρνεις και τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις. Το τρίτο στοιχείο, που είναι κρίσιμο για μας, είναι να υπάρξει ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης και αναθέρμανσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκεί μπαίνουν πάρα πολλά ζητήματα, από το σχέδιο για την πορεία της ανάπτυξης, γιατί όπως καταλαβαίνουμε δεν αρκεί ούτε για την Ελλάδα αλλά ούτε για την Ευρώπη ν' αντιμετωπίσει στην κρίση χρέους, αν δεν μπορέσει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα, θα έβαζα και τα ζητήματα της εργασίας, να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Και εδώ βέβαια είναι και η μεγάλη κουβέντα που θα ξεκινήσει μετά από μερικούς μήνες, που αφορά το νέο πακέτο των δημοσιονομικών προοπτικών, δηλαδή το μέλλον της πολιτικής συνοχής, του κοινοτικού προϋπολογισμού, της κοινής αγροτικής πολιτικής. Δεν αρκεί η δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία, χρειάζεται επίσης ανάπτυξη και αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μισό λεπτό. Συζητάμε για το πακέτο. Ο Σταμάτης ο Ασημένιος θα μας πει πώς ανοίγει αυτό το πακέτο από την πλευρά της Γερμανίας. Σταμάτη μου, έχουμε δει τα βασικά χαρακτηριστικά και προαπαιτούμενα που θέτει η Γερμανία, προφανώς για να υποστηρίξει τη συνολική λύση; Αρχίζουν να διαφαίνονται πια;

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ:
Καλημέρα σας και πάλι. Το ρεπορτάζ το έχει η Υπουργός, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλύτερα δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς. Μέχρι το τρίτο σημείο λοιπόν, τα δύο πρώτα σημεία στα οποία αναφέρθηκε η Υπουργός, μέχρι το τρίτο που είναι η ανάπτυξη, είναι η απασχόληση, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα αναθερμάνει την Ευρωπαϊκή οικονομία. Στα δύο πρώτα συμφωνεί η Γερμανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, γιατί είναι στο πλαίσιο της λεγόμενης αρχής του «Fordern und Fordern», δηλαδή που σημαίνει απαιτώ και στηρίζω. Απαιτώ από την Ευρωζώνη και τις χώρες της να κάνουν αυτό, αυτό, κι αυτό, και είμαι διατεθειμένη από την άλλη μεριά να αυξήσω τους πόρους με νέες πιστώσεις του Ταμείου Στήριξης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το αυτό κι αυτό κι αυτό, ποιο είναι ακριβώς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μισό λεπτό, είναι πιο εύκολο νομίζω να πάμε στο δεύτερο. Μέχρι πόσα λεφτά δίνει η Γερμανία, δηλαδή έχει προσδιοριστεί αυτό;

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Όχι, γιατί η Γερμανία μέχρι στιγμής επιμένει ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει να εξαντλήσουμε τους λεγόμενους πραγματικούς πόρους του Ταμείου Στήριξης. Οι πόροι μέχρι τώρα είναι 440 δισεκατομμύρια, από τη μεριά της Ευρωζώνης, ονομαστικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για 250 με 260 δισεκατομμύρια, ακριβώς. Η Γερμανία θέλει τώρα, με τον τρόπο αυτό –με αυτό το τρικ, θα μπορούσε να πει κανείς– να αυξήσει καταρχήν το μερίδιο της Ευρωζώνης, είναι κάτι που μπορεί να το πουλήσει πιο εύκολα στη Γερμανική κοινή γνώμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να πάμε δηλαδή στα 440 πραγματικά, ενδεχομένως, αντί ονομαστικά, το οποίο ως νούμερο δε θα αλλάξει και μπορεί να το πουλήσει πιο εύκολα στην κοινή της γνώμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πιο εύκολα στους Γερμανούς, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή 440 λέγαμε, 440 λέμε τώρα.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Ακριβώς. Τώρα λοιπόν λέμε για 440 καθαρά, αλλά αυτό δεν είναι μόνο, υπάρχει η εκτίμηση –κι αυτό είναι σαφές στο Βερολίνο– ότι η Γερμανία θα αυξήσει το μερίδιο το δικό της και το μερίδιο της Ευρωζώνης, τις πιστώσεις αυτές, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη. Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θέτει ως προϋπόθεση η Γερμανία για να αναλάβει τις ευθύνες της. Και όταν λέμε το Σύμφωνο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε κωδικοποιημένα αυτό το πράγμα, Σταμάτη; Ποια είναι τα εκ των ων ουκ άνευ για τη Γερμανία;

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Να τα δούμε. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία δημοσιονομική πειθαρχία ελέγξιμη. Το δεύτερο, και σε αυτό το πλαίσιο παίζει και το λεγόμενο φρένο του χρέους, που είναι η γερμανική απάντηση, είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μείωσης των ελλειμμάτων, μάλλον θα έλεγα η συνταγματική κατοχύρωση των μηδενικών ελλειμμάτων, αλλά εδώ κάνουμε λόγο για διαρθρωτικό έλλειμμα επαναλαμβάνω, αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις που η οικονομία το χρειαστεί θα υπάρξει η δανειοδότηση, θα υπάρξουν ελλείμματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλάβει ο κόσμος ότι εάν προκύπτουν ελλείμματα λόγω του κύκλου της οικονομίας, δηλαδή εάν χρειαστεί να παράξεις ελλείμματα για να βάλεις την μηχανή της οικονομίας να δουλέψει, να γίνει πάλι σε ανάπτυξη, εκεί δε σε εμποδίζει αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στο άλλο σημείο δηλαδή.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Ακριβώς. Θα γίνουν τα ελλείμματα αυτά, διότι θα πρέπει να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Όμως, όταν θα αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί, όταν θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης εκεί θα αρχίζει πάλι υποχρεωτικά η διαδικασία της μείωσης του ελλείμματος. Τώρα, αυτή είναι η πρόταση της Γερμανίας και τη βλέπουν με καλό μάτι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εφαρμογή υπάρχει ένα πρόβλημα. Μπορώ να φανταστώ ότι για κάποιες χώρες μεταβατικά θα υπάρξει μία άλλη ρύθμιση. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν ξέρει ότι χρειαζόμαστε αναθεωρητικές Βουλές και τέτοια εμείς ή και άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, βεβαίως.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το ένα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το δεύτερο, αφορά στην ανταγωνιστικότητα καθαυτή, που σημαίνει ότι θα υπάρχει μία προσαρμογή των μισθών, ή να το πούμε διαφορετικά, θα πρέπει να καταργηθεί η λεγόμενη τιμαριθμική προσαρμογή στην πολιτική των μισθών. Αυτή είναι η πρόταση της Γερμανίας προκειμένου να εκκαθαριστούν οι χώρες της Ευρωζώνης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και να ενταχθούν πού, στο Παραγωγικότητα;

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό απλώς να πούμε ότι εμάς δε μας αφορά άμεσα διότι, αν και ως επί της αρχής, συχνά αναφερόμαστε, λέμε ας πούμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένες. Υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρώπης στις οποίες η πάνω από τον πληθωρισμό, ή μάλλον η εισοδηματική πολιτική με βάση τον πληθωρισμό είναι θεσμοθετημένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Καλώς, κατανοητό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λοιπόν, να κλείσουμε με το Σταμάτη γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ: Αλλά παρόλα αυτά και αυτό μας αφορά γιατί όντως υπάρχουν χώρες με αυτοματοποιημένη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αλλά υπάρχουν και χώρες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν μία μεγαλύτερη αύξηση μισθών απ’ ότι η Γερμανία ή απ’ ότι άλλες χώρες και σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, τουλάχιστον στο Δημόσιο που είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Απλώς λέτε εκεί πέρα ότι εδώ, σε εμάς, δεν θα χρειαστεί θεσμική παρέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σωστά. Λοιπόν, καλημέρα Σταμάτη. Να μας πει μία κουβέντα η Υπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση. Δεχόμαστε εμείς, συμφωνούμε στο να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να βάλουμε φρένο χρέους, δημοσιονομικό κανόνα συνταγματικά κατοχυρωμένο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε τις προτάσεις πάνω στο τραπέζι. Κι όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε αποσπασματικά και πιθανολογόντας για ένα - ένα σημείο του πακέτου. Γιατί αυτή είναι και η αξία της διαπραγμάτευσης. Όταν πας για ένα πακέτο, δεν προκαταλαμβάνεις τη θέση σου, εξετάζεις το συνολικό πακέτο και όλες τις παραμέτρους αν συμφέρει τη χώρα σου και την οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Επί της αρχής όμως επιδιώκουμε τη συνολική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να μπει στο Σύνταγμα ή είναι θέμα νόμου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Αν τελικά αποφασιστεί θα αφορά όλη την Ευρώπη. Γιατί μπορεί να μην αποφασιστεί με μία συνταγματική αλλαγή, μπορεί να υπάρξει μία ενδιάμεση προσέγγιση, δηλαδή να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση. Να σας πω ότι η Πορτογαλία το έχει ήδη κάνει, μου έλεγε ο Πορτογάλος συνάδελφος, με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νόμο δηλαδή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νόμο, ακριβώς. Εθνική ρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι φτάνουμε πια στο σημείο να είναι αποδεκτό, είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξει μία συνολική λύση. Πιστεύω ότι θα φανεί και την Παρασκευή και είναι σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για μας, μπορείτε να μας πείτε με δύο κουβέντες, αν σημαίνει νέα μέτρα; Γιατί ο Έλληνας αυτό λέει, ρωτάει. Γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό χθες να λέει ότι φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια, αλλά δεν το επικοινωνήσαμε εμείς σωστά. Η ένταξη, η αποδοχή της χώρας, λειτουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού και η ένταξη της χώρας σε μία τέτοια συνολική λύση, είναι μία τεράστια αλλαγή. Μία τεράστια αλλαγή που δεν έχει να κάνει με μία δανειακή σύμβαση όπως το Μνημόνιο. Αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά. Έχετε την πολιτική νομιμοποίηση εκτιμάτε, ότι έχετε την πολιτική νομιμοποίηση να εντάξετε τη χώρα σε μία οποιαδήποτε τέτοια προοπτική; Τέτοια ή άλλη προοπτική, αυτές είναι μεγάλες αλλαγές. Και εκλογές έχει το 2013.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μία στιγμή, να τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει σκληρά μέτρα κι ο Ελληνικός λαός κάνει θυσίες. Άρα λοιπόν, η πτυχή αυτή υλοποιείται. Με αυτή τη συμφωνία πακέτο, επιτυγχάνεται αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο και ν’ αρχίσουν να αποδίδουν. Άρα αρχίζει η ανακούφιση και διευκολύνεται η ανάκαμψη μέσα από ένα τέτοιο πακέτο και μπορώ να σας πω ότι είναι από τα βασικά μας επιχειρήματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Την ανακούφιση, για πότε την βλέπετε εσείς την ανακούφιση, γιατί δεν φαίνεται…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Η ανάκαμψη θα αρχίσει. Ήδη από το 2012, η πρόβλεψη υπάρχει ότι θα αρχίσουν να φαίνονται τα σημεία αυτής της ανάκαμψης. Και ειδικά αν περάσει αυτό , το Ευρωπαϊκό πακέτο θα είναι τεράστια ανακούφιση για την εξυπηρέτηση του χρέους αφ’ ενός αλλά και για την πίεση των αγορών. Άρα λοιπόν, θα μπορέσει πια να απελευθερωθεί η Ελληνική οικονομία, να μπει σε μία θετική φάση. Ένα από τα βασικά μας επιχειρήματα όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, όταν ζητούσαμε να υπάρξει μία συνολική Ευρωπαϊκή λύση, ήταν ακριβώς ότι εμείς κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες και δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε οίκος αξιολόγησης και να υποβαθμίζει, να δημιουργεί τέτοιο κλίμα στην αγορά, να είμαστε συνέχεια κάτω από την απειλή της κερδοσκοπίας, ότι επιτέλους πρέπει να μπει μία ασπίδα ώστε αυτές οι θυσίες, να πιάσουν τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αισιόδοξη σας ακούω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θέμα εκλογών λοιπόν υπάρχει; Ναι ή όχι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει την εντολή από τον Ελληνικό λαό, και αγωνίζεται για να αντεπεξέλθει η χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, άλλαξαν τα δεδομένα βέβαια, σε αυτή την πορεία της εντολής… η εντολή δόθηκε για άλλα δεδομένα, εσείς είχατε άλλα στο χαρτί…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Οικονόμου, η αναθεώρηση που θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, θα έρθει για κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Άρα η συζήτηση θα γίνει στην Ελληνική Βουλή για όλα αυτά τα θέματα. Και προσωπικά ενημερώνω συστηματικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει στη Βουλή, μάλιστα, εντάξει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Και να σας πω και κάτι; Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία στη Βουλή και για να πάρει και το κάθε κόμμα την ευθύνη του απέναντι σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βεβαίως, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εμείς, δεν καταλαβαίνω, ποιος διαφωνεί; Έτσι κι αλλιώς όλοι κάτι ζητάμε, Ευρωομόλογα, το ένα, το άλλο… ποιο… τσάμπα δεν τα δίνει κανένας, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλίμονο, ναι. Ευχαριστούμε. Να σας ευχαριστήσουμε κυρία Υπουργέ, καλημέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ευχαριστούμε πολύ, καλημερίζουμε κυρία Ξενογιαννακοπούλου κι εσάς, ένα μικρό διάλειμμα για να σας καλημερίσουμε κι εσάς μετά.